Θεέ μου, μια μάχη...

του Μάριου Μάντζου Γραμμόζης - Χαριστέας - Κουτσιανικούλης Κέρκυρα, Παναιτωλικός ή Εργοτέλης; Ποιος θα χαμογελάσει; Φέτος, μπορεί λ...

του Μάριου Μάντζου
Γραμμόζης - Χαριστέας - Κουτσιανικούλης
Κέρκυρα, Παναιτωλικός ή Εργοτέλης; Ποιος θα χαμογελάσει;
Φέτος, μπορεί λίγο-πολύ να υπήρχαν πράγματα που σαφώς δε μας άρεσαν από τη Superleague, όπως αναλυτικά και υπέροχα ανέφερε ο Χρήστος Γραβιάς, ωστόσο η εικόνα της βαθμολογίας μία μόλις αγωνιστική πριν το τέλος της κανονικής περιόδου μας δίνει κίνητρο για να παρακολουθήσουμε την 30η ημέρα με αμείωτο ενδιαφέρον.
Η κατάσταση στην "ουρά" του βαθμολογικού πίνακα μας φανερώνει περίτρανα ότι πρόκειται ίσως για το πιο συγκλονιστικό ως προς τον υποβιβασμό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών. Παναιτωλικός, Εργοτέλης, Κέρκυρα αποτελούν τους τρεις "μνηστήρες" της 13ης θέσης που οδηγεί στη συμμετοχή στη Superleague 2012-13, την ώρα που... "παίζει" ακόμη και το σενάριο του μπαράζ!
Πρόχειρα, μου έρχεται στο μυαλό το φινάλε της σεζόν 2006-2007, όπου την 30η αγωνιστική Ηρακλής και Κέρκυρα πάλευαν για τη σωτηρία. Οι "Φαίακες" πήραν Χ από τον Παναθηναϊκό (2-2) στη Λιβαδειά, ωστόσο η αήττητη για πολύ καιρό Skoda Ξάνθη έχασε με 1-2 από τον Ηρακλή, με τους Θεσσαλονικείς να παραμένουν στην κατηγορία.
Με τον ίδιο τρόπο είχε σωθεί και το 2008 ο Εργοτέλης, αφού κέρδισε την τελευταία αγωνιστική με 2-0 την Ξάνθη, στέλνοντας τότε τον Ατρόμητο στη Β' Εθνική μετά την ήττα των Περιστεριωτών με 2-1 από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη.
Φέτος, η πάλη δεν αφορά μόνο δύο ομάδες, αλλά τρεις. Αυτό είναι και το πιο αξιοσημείωτο. Η λεπτή διαφορά βαθμών που χωρίζει τρεις ομάδες, των οποίων οι ποδοσφαιριστές πρέπει να είναι άκρως προσεκτικοί, διότι ένα λάθος σημαίνει ένα βήμα πιο κοντά στην Football League.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τα σενάρια υποβιβασμού:

Η αλήθεια είναι ότι Παναιτωλικός κι Εργοτέλης είναι άμεσα εξαρτώμενοι από την Κέρκυρα, καθώς η ομάδα από το "Νησί των Φαιάκων" κρατά την κατάσταση στα χέρια της κι αδιαφορεί για τα παιχνίδια σε ΟΑΚΑ και "Πηγάδια" σε περίπτωση που κερδίσει τον Άρη. Επομένως, Αγρινιώτες και Κρητικοί παρακαλούν για "στραβοπάτημα" της Κέρκυρας στο "Κλεάνθης Βικελίδης".

Τα σενάρια υποβιβασμού

1) Άρης-Κέρκυρα 2
Υποβιβάζονται: Εργοτέλης, Παναιτωλικός
Η Κέρκυρα, σε περίπτωση που πάρει το διπλό στο άδειο λόγω τιμωρίας "Βικελίδης", αυτομάτως παραμένει στην κατηγορία ανεξαρτήτως εξέλιξης στους αγώνες Ξάνθη-Εργοτέλης και Παναθηναϊκός-Παναιτωλικός.

2) Άρης-Κέρκυρα Χ, Ξάνθη-Εργοτέλης 1X
Υποβιβάζονται: Εργοτέλης, Παναιτωλικός
Σε περίπτωση που η Κέρκυρα πάρει την ισοπαλία στη Θεσσαλονίκη, ο Παναιτωλικός ακόμη και με διπλό στο ΟΑΚΑ δεν την φτάνει, ενώ το ίδιο πάθημα θα ισχύσει και για τον Εργοτέλη αν δεν κερδίσει στα "Πηγάδια".

3) Άρης-Κέρκυρα Χ, Ξάνθη-Εργοτέλης 2
Υποβιβάζεται: Παναιτωλικός
Μπαράζ: Κέρκυρα-Εργοτέλης
Σε περίπτωση ισοπαλίας στο "Κλεάνθης Βικελίδης" και νίκης του Εργοτέλη στην Ξάνθη τότε, όπως προείπαμε ο Παναιτωλικός ακόμη κι αν κερδίσει τον Παναθηναϊκό υποβιβάζεται, ενώ ο Εργοτέλης θα ισοβαθμίσει με την Κέρκυρα. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, μετρούν τα γκολ στους μεταξύ τους αγώνες χωρίς να υπολογίζονται τα εκτός έδρας τέρματα. Ο Εργοτέλης κέρδισε 1-0 την Κέρκυρα στο Παγκρήτιο, ενώ η Κέρκυρα 2-1 τον Εργοτέλη στο "Νησί των Φαιάκων". Συνολικά 2-2. Επομένως, Κέρκυρα κι Εργοτέλης θα "πολεμήσουν" για τη σωτηρία σε αγώνα μπαράζ.

4) Άρης-Κέρκυρα 1, Ξάνθη-Εργοτέλης 2
Υποβιβάζονται: Κέρκυρα, Παναιτωλικός
Το μόνο σενάριο για να παραμείνει αυτομάτως ο Εργοτέλης στη Superleague. Η Κέρκυρα, αν χάσει από τον Άρη, δίνει την ευκαιρία στους Κρητικούς με διπλό στην Ξάνθη να στείλουν Φαίακες κι Αγρινιώτες στη Football League.

5) Άρης-Κέρκυρα 1, Ξάνθη-Εργοτέλης 1Χ, Παναθηναϊκός-Παναιτωλικός 2
Υποβιβάζονται: Κέρκυρα, Εργοτέλης
Το μοναδικό σενάριο παραμονής του Παναιτωλικού. Οι Αγρινιώτες, όχι μόνο οφείλουν να κερδίσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στην έδρα του Παναθηναϊκού, αλλά πρέπει να ευτυχήσουν να υπάρξει συνδυασμός αποτελεσμάτων. Δηλαδή, η Κέρκυρα να χάσει στο "Βικελίδης" ώστε να την ισοβαθμίσει και να υπερισχύσει στα μεταξύ τους γκολ (1-1 στο Αγρίνιο, 2-3 στην Κέρκυρα) και να κερδίσει την παραμονή μόνο σε περίπτωση που ο Εργοτέλης δεν κερδίσει στα "Πηγάδια".

Λίγο συνοπτικά από τη σκοπιά της κάθε ομάδας:

Κέρκυρα: Σώζεται στις εξής περιπτώσεις: α) αν νικήσει τον Άρη, β) αν πάρει το Χ και δε νικήσει ο Εργοτέλης, γ) αν χάσει και δεν κερδίσουν ούτε ο Εργοτέλης, ούτε ο Παναιτωλικός. Σε περίπτωση ήττας των Φαιάκων και νίκης του Εργοτέλη πάμε μπαράζ.

Εργοτέλης: Σώζεται απευθείας μόνο αν κερδίσει την Ξάνθη και η Κέρκυρα χάσει από τον Άρη. Σε περίπτωση νίκης του και ισοπαλία της Κέρκυρας πάμε σε μπαράζ.

Παναιτωλικός: Σώζεται μόνο σε περίπτωση που και κερδίσει τον Παναθηναϊκό και η Κέρκυρα χάσει και ο Εργοτέλης δεν κερδίσει.

Τωρινή Βαθμολογία
13. Κέρκυρα 31
14. Εργοτέλης 29
15. Παναιτωλικός 28

Ομάδα-κλειδί στην τριπλή μάχη
η Skoda Ξάνθη
Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, μιλάμε για μία απίστευτα συγκλονιστική εξέλιξη όσον αφορά τον υποβιβασμό και η μάχη για τη σωτηρία θέλει πολλά... "καρύδια". Η αλήθεια είναι πως ναι μεν η Κέρκυρα αποτελεί τον ρυθμιστή της πάλης, ωστόσο εγώ προσωπικά θεωρώ ομάδα-κλειδί για το ποιος θα σωθεί την Skoda Ξάνθη.
Οι Θρακιώτες τα τελευταία χρόνια συνηθίζουν να χαλαρώνουν σε σημείο αδιαφορίας την 30η αγωνιστική, από τη στιγμή που για εκείνους το ματς δεν είχε καμία σημασία. Δύο φορές όμως που υπήρξε σίριαλ στο θέμα παραμονής στο πρωτάθλημα, και τις δύο η Ξάνθη ήταν μία από τις ομάδες που καλούταν να ηττηθεί για να χαρίσει τη σωτηρία σε κάποιον αντίπαλο.
13/05/2007 Ξάνθη-Ηρακλής 1-2
Ο Κατσαμπής πανηγυρίζει το 1-2.
Τη σεζόν 2006-2007 ο Ηρακλής όφειλε να κερδίσει στο -τότε- κάστρο των "Πηγαδιών" όπου η Ξάνθη είχε να χάσει για πολλά παιχνίδια και, σε περίπτωση που η Κέρκυρα δεν κέρδιζε τον Παναθηναϊκό στη Λιβαδειά, ο "Ήρα" παρέμενε στην κατηγορία. Η Skoda θα (έπρεπε να) ήθελε να συνεχίσει το σερί της απλά και μόνο για θέμα γοήτρου, ωστόσο η χαλαρότητά της έδωσε στον Ηρακλή τη νίκη με 1-2 με τους Θεσσαλονικείς να παίζουν με 10 παίκτες (!), ενώ το 2-2 της Λιβαδειάς του χάρισε τη συμμετοχή του στη Superleague της επόμενης περιόδου.
Εκεί (2007-2008), όταν η 30η αγωνιστική ξαναέφθασε, Ατρόμητος κι Εργοτέλης ήταν εκείνοι που πάλευαν για τη σωτηρία. Ο Ατρόμητος είχε το πάνω χέρι βαθμολογικά, αλλά ηττήθηκε στη Νέα Σμύρνη, ενώ η Ξάνθη για να... τον κρατήσει στη Superleague θα έπρεπε να αποκόψει βαθμούς από τους Κρητικούς. Τίποτα, όμως. Με άκρα αδιαφορία και "ούτε γάτα, ούτε ζημιά" οι Θρακιώτες ηττήθηκαν με 2-0 από τον Εργοτέλη και ο Ατρόμητος αποχαιρέτησε την κατηγορία.
Φέτος, έφτασε εκ νέου μια μεγάλη μάχη για την παραμονή στη Superleague και μέσα στους πρωταγωνιστές βρίσκεται και πάλι η Skoda Ξάνθη! Η μοίρα τη φέρνει και πάλι αντιμέτωπη με τον Εργοτέλη, την ίδια ώρα που το ματς και πάλι για εκείνη είναι βαθμολογικά αδιάφορο. Το ζήτημα είναι ότι η Ξάνθη ποτέ δεν πάλευε σοβαρά τα παιχνίδια στα οποία και να έχανε δε θα γινόταν τίποτα. Γι' αυτό θεωρώ τους Θρακιώτες μία ομάδα που θα παίξει καθοριστικότατο ρόλο στο ποιος θα σωθεί. Βέβαια, τόσο το 2007 όσο και το 2008 οι αγώνες της Ξάνθης είχαν άμεση βαθμολογική επιρροή, ενώ τώρα μεσολαβεί και η Κέρκυρα. Σε περίπτωση όμως που οι "Φαίακες" δε νικήσουν, τότε το πράγμα γίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Πολύ δύσκολα τα πράγματα
για τον Παναιτωλικό
Προσωπικά, θεωρώ ότι ο Παναιτωλικός δε θα τα καταφέρει όσο κι αν προσπαθήσει. Είναι κι ο αντίπαλος τέτοιος. Όχι επειδή είναι το όνομά του μεγάλο, αλλά διότι στις τάξεις του Παναθηναϊκού επικρατεί η βασισμένη στην αιώνια αντιπαλότητα καχύποπτη άποψη ότι ο Ολυμπιακός στην ουσία... άφησε την Κέρκυρα να κερδίσει στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Επομένως, στον Παναθηναϊκό δε θα ήθελαν να θεωρηθεί ότι κάνουν αυτά που κοροϊδεύουν. Οι "πράσινοι" λοιπόν αναμένεται να μη χαριστούν στους Αγρινιώτες, εξάλλου όλα τα αποτελέσματα παίζουν ρόλο για τα play-off που ακολουθούν. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να διαγράψει τους "κυανοκίτρινους" που μπορεί όντως να παλέψουν και να πάρουν με την αξία τους το διπλό, άλλωστε ο ΠΑΟ δε βρίσκεται και στην καλύτερή του. Ωστόσο, μόνο και μόνο το γεγονός ότι πρέπει να υπάρξει συνδυασμός αποτελεσμάτων, το πράγμα γίνεται εξαιρετικά δύσκολο.
Κι εδώ ξαναμπαίνει στο παιχνίδι η Ξάνθη. Διότι, ακόμη κι αν κερδίσει ο Παναιτωλικός και χάσει η Κέρκυρα, η σωτηρία εξαρτάται από το ματς Skoda Ξάνθη-Εργοτέλης. Εκεί, η απόδοση, η θέληση και το κίνητρο της Ξάνθης θα παίξει σημαντικό ρόλο. Η αλήθεια είναι ότι ουσιαστικό κίνητρο πέραν του γοήτρου δεν υφίσταται για τους "Ακρίτες" κι αυτό μπορεί να ακυρώσει άμεσα πιθανό διπλό του Παναιτωλικού στο ΟΑΚΑ.

Αύριο στις 19:00 ξεκινούν όλοι οι αγώνες της 30ης αγωνιστικής της Superleague και τα βλέμματα στρέφονται και "καρφώνονται" στα "Πηγάδια", το "Κλεάνθης Βικελίδης" και το Ολυμπιακό Στάδιο. Skoda Ξάνθη-Εργοτέλης, Άρης-Κέρκυρα και Παναθηναϊκός-Παναιτωλικός. Ποιες ομάδες θα ακολουθήσουν τη Δόξα Δράμας στη Football League;
Κι επειδή πολλοί μου ζητούν να κάνω μία πρόβλεψη, θα την κάνω αλλά μην παίξετε στοίχημα με βάση αυτό. Είμαι επικίνδυνος. Πέντε φορές έχω παίξει όλες κι όλες στη ζωή μου και μία μόνο φορά κέρδισα.
Η πρόβλεψή μου; Εργοτέλης-Κέρκυρα στα μπαράζ! Καλό απόγευμα!

Μάριος Μάντζος

Related

Άρθρα Μάριου Μάντζου 427392427484685746

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

FACEBOOK

TWITTER

WEB TV


Αποκλειστική συνέντευξη του ψυχοθεραπευτή Ιάκωβου Σιανούδη
item