Στις επάλξεις | Κορυφαίος στις καρδιές μας ο Γκάλης

του Χρήστου Γραβιά Οι τελευταίες μέρες αναμφίβολα κρύβουν ένα τεράστιο ενδιαφέρον και παράλληλα προσμονή σε ό,τι αφορά το άθλημα της ...

του Χρήστου Γραβιά
Οι τελευταίες μέρες αναμφίβολα κρύβουν ένα τεράστιο ενδιαφέρον και παράλληλα προσμονή σε ό,τι αφορά το άθλημα της "πορτοκαλί θεάς". Η ψηφοφορία του ESPN, του μεγάλου μπασκετικού site στις Ηνωμένες Πολιτείες, για το αμερικάνικο Hall of Fame του τρέχοντος έτους, ξεκίνησε λίγες μέρες πριν και ήδη έχει πάρει φωτιά, αφού έχει και ελληνικό ενδιαφέρον. Στους 13 μη Αμερικάνους υποψήφιους και ο "δικός" μας θρύλος, Νίκος Γκάλης, ανάμεσα σε "ιερά τέρατα" του αθλήματος, όπως ο Βλάντε Ντίβατς και ο Άρβιντας Μαρτσουλιόνις.
Ο "ίδιος ο Διάβολος", όπως τον είχε αποκαλέσει κάποτε ο συγχωρεμένος Ντράζεν Πέτροβιτς, βρίσκεται ήδη στο ευρωπαϊκό πάνθεον της ΦΙΜΠΑ από το 2007. Μπορεί να έχει ελπίδες να βρίσκεται τώρα και αναμέσα στους κορυφαίους των γιγάντων του μπασκετ; Αρκετές, αν και η ψηφοφορία έχει ακόμα πολύ δρόμο μέχρι το Φεβρουάριο. Και σίγουρα σε τέτοιο επίπεδο οι διαφορές είναι απειροελάχιστες ως ανύπαρκτες: ο κάθε θρύλος κουβαλά τη δική του ιστορία, με τα δικά του κατορθώματα. 
 Δεν κρίνονται τα πάντα όμως στη ζωή εκ του αποτελέσματος. Μόνο και μόνο η παρουσία του στη συγκεκριμένη λίστα, καθώς και η παγκόσμια αναγνώριση που έχει ο Νικ, φτάνουν για να είναι στις καρδίες μας για πάντα Ο κορυφαίος. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τα εξωπραγματικά του κατορθώματα εντός του παρκέ, είτε έπαιζε με τον Άρη είτε με τον Παναθηναικό είτε με την τιμημένη φανέλα της Εθνικης. 
Η μαγεία όμως φαίνεται στον τρόπο που έκανε ένα ολόκληρο έθνος να αγαπήσει ένα άθλημα, το οποίο στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ πρωτεύον πριν τη δεκαετία του '80. Έφτασε μια χώρα στην κορυφή, το καλοκαίρι του 1987 στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, την πρώτη μεγαλή εθνική μας επιτυχία σε συλλογικό άθλημα και παράλληλα εφαλτήριο για την ανύψωση του ελληνικού μπάσκετ έως σήμερα, στο οποίο ο Γκάλης επέδρασε καταλυτικά. Έκανε μικρά παιδιά να λατρεύουν το άθλημα, και ας μην πρόλαβαν να τον δουν να αγωνίζεται τα χρόνια εκείνα. Αυτού του είδους η επιτυχία δε συγκρίνεται με καμία.

Χρήστος Γραβιάς

Related

Άρθρα Χρήστου Γραβιά 3169552921367058066

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

FACEBOOK

TWITTER

WEB TV


Αποκλειστική συνέντευξη του ψυχοθεραπευτή Ιάκωβου Σιανούδη
item