ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ: Η Αιγείρα γιορτάζει και τιμά τον πολιούχο της, Άγιο Παντελεήμονα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Ημέρα γιορτής για την Αιγείρα . Η κωμόπολη της Αχαΐας τιμά σήμερα, 27 Ιουλίου, όπως κάθε χρόνο, τον πολιούχο της Άγιο Παντελ...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ημέρα γιορτής για την Αιγείρα. Η κωμόπολη της Αχαΐας τιμά σήμερα, 27 Ιουλίου, όπως κάθε χρόνο, τον πολιούχο της Άγιο Παντελεήμονα, ο ιερός ναός του οποίου κοσμεί από το 1963 την κεντρική οδό Αχαϊκής Συμπολιτείας.
Η Δημοτική Φιλαρμονική Αιγείρας "Ιωάννης Κοκονέτσης" θα συνοδεύσει τη λιτανεία της εικόνας του Αγίου, για 33η συνεχόμενη χρονιά, με θρησκευτικά εμβατήρια, τα οποία θα ακουστούν σε ολόκληρη την περιοχή.
H λιτανεία θα ξεκινήσει απόψε, στις 20:45.

To "παρών" θα δώσει και ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος.

Η Δημοτική Φιλαρμονική Αιγείρας "Ιωάννης Κοκονέτσης", με μαέστρο τον Παναγιώτη Παναγάκο, θα αποδώσει μουσικά τα θρησκευτικά εμβατήρια "ΤΑ ΒΑΙΑ" του Σωτήρη Κρητικού, "ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ" του Στέφανου Δολιανίτη και "ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (SANTA VENERANDΑ)" του Αντώνιου Δ. Σουέρεφ  και Γεράσιμου Σ. Νίνου, που αναμένεται να δώσουν συγκινητικό χαρακτήρα στην τελετή.

Μετά το πέρας της λιτανείας θα παιανίσει για πρώτη φορά επίσημα το εμβατήριο "MATHIAS VON DE SCHULEMBURG march" του Γεράσιμου Νίνου καθώς και το "ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΑΓΙΚΗ" του Μάνου Χατζιδάκι, σε ενορχήστρωση του Βασίλη Περλικίδη.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΙΓΕΙΡΑ

Λίγα λόγια για τον ναό

Ο ιερός ναός του Αγίου Παντελεήμονα στην Αιγείρα εγκαινιάσθηκε ανήμερα της γιορτής του Αγίου, στις 27 Ιουλίου 1963, ήτοι ακριβώς 50 χρόνια πριν. Η οικοδόμησή του είχε αποφασισθεί ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '50, όταν η εντυπωσιακή αύξηση του πληθυσμού στην παραλιακή Αιγείρα άλλαξε εξ ολοκλήρου τα δεδομένα της περιοχής.

Ο πρώτος ναός στον μικρό οικισμό γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό της Αιγείρας είχει κτιστεί λίγο μετά το 1880, όταν ο ιερέας Δημήτριος Παπανάγου από την ορεινή Βεργουβίτσα (Μοναστήρι) παραχώρησε ένα τμήμα του δενδροπερίβολού του για τον σκοπό αυτό. Το μικρό πέτρινο εκκλησάκι κτίστηκε με δαπάνες του -επίσης Βεργουβιτσιώτη- Χαραλάμπη Π. Ρόζου και αφιερώθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα στη μνήμη του γιου του Παντελή, φοιτητή Νομικής που είχε χάσει τη ζωή του νέος. 

Ο ανεπαρκής χώρος της πρώτης εκκλησίας επεκτάθηκε το 1915 για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της νέας Αιγείρας. 

Σαράντα χρόνια αργότερα, το 1955 ο παλαιός ναός κατεδαφίστηκε και άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του νέου επιβλητικού οικοδομήματος με πρωτεργάτη τον ιερέα Θεόδωρο Δημητρακόπουλο. 

Στο ενδιάμεσο και μέχρι το 1959 την ενορία της Αιγείρας θα εξυπηρετούσε το μικρό εκκλησάκι του Άι-Γιάννη που είχε κτιστεί το 1936 στην ανατολική όχθη του ποταμού Κριού με δαπάνες της οικογένειας Ρόζου. 

Τα τελευταία έτη και υπό τη φωτισμένη καθοδήγηση του παπα-Λάμπη Καρούζου, ο ναός του Αγ. Παντελεήμονα, με το πλούσιο πνευματικό και φιλανθρωπικό του έργο, εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους και πιο δραστήριους πυρήνες της τοπικής κοινωνίας.

Τις πληροφορίες για τον ιερό ναό Αγ. Παντελεήμονα "αλιεύσαμε" από το επίσημο blog του ΑΟ ΠΑΝΑΙΓΕΙΡΑΤΙΚΟΥ 

Related

φιλαρμονική 7700873098450748809

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

FACEBOOK

TWITTER

WEB TV


Αποκλειστική συνέντευξη του ψυχοθεραπευτή Ιάκωβου Σιανούδη
item