10/10/1991: Όταν η Ξάνθη έδειχνε το δρόμο του εκσυγχρονισμού

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Γράφει ο Μάριος Μάντζος Την άνοιξη του 1988, 19 χρόνια μετά την ίδρυσή του, ο ΑΟ Ξάνθης προβιβάζεται για πρώτη φορά στην...


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Γράφει ο Μάριος Μάντζος
Την άνοιξη του 1988, 19 χρόνια μετά την ίδρυσή του, ο ΑΟ Ξάνθης προβιβάζεται για πρώτη φορά στην Α' Εθνική, σκορπώντας τον ενθουσιασμό στους Ακρίτες φιλάθλους, την ώρα που ο τότε πρόεδρος της ομάδας, Θεόδωρος Κοκκαλάς, "βυθιζόταν" στον προβληματισμό. Και αυτό διότι, όσο χαρμόσυνη και αν ήταν η άνοδος, οι οικονομικές απαιτήσεις της μεγάλης κατηγορίας ήταν εμφανώς υψηλότερες και πολύ "βαριές" για την τσέπη του ισχυρού άνδρα του συλλόγου. Ο ίδιος δεν τα έβαλε κάτω και αναζήτησε κάτι το οποίο για το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν κάτι παραπάνω από άγνωστη λέξη. Χορηγό. Εταιρεία που θα στηρίξει οικονομικά την ομάδα και θα τη βγάλει από τη δυσμενή κατάσταση. Στις 10 Οκτωβρίου 1991, ο στόχος επετεύχθη. Σήμερα, λοιπόν, συμπληρώνονται 22 χρόνια από την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας του ΑΟΞ με την ελληνική αντιπροσωπεία της Skoda, την ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε. και μετονομάζεται σε Skoda Ξάνθη, προχωρώντας σε ένα deal πρωτόγνωρο για τα ελληνικά και όχι μόνο δεδομένα.


Ο πρόεδρος της ΒΙΑΜΑΡ, Χρήστος Πανόπουλος, είχε πάντοτε μία πολύ μεγάλη αγάπη: το κυνήγι, το οποίο ουκ ολίγες φορές των έστελνε στη Θράκη. Σε μία από τις εξορμήσεις του, ο αντιπρόσωπος της Skoda στην Ξάνθη, Βασίλης Σαρχόσης, προσεγγίζει τον Πανόπουλο, γνωρίζοντας πολύ καλά τα προβλήματα του ΑΟΞ, και του ρίχνει την ιδέα να εμπλακεί στα διοικητικά της ομάδας.

Ο Πανόπουλος, άσχετος τότε από ποδόσφαιρο, δεν έδειχνε τη διάθεση να το προχωρήσει, παρά μόνο αν αλλάξει ο αθλητικός νόμος ώστε να επιτρέπεται στις ομάδες να έχουν χορηγό και να χρησιμοποιούν την ονομασία του.

Λες και το 'θελε ο Θεός, ο αθλητικός νόμος αλλάζει και ο Πανόπουλος κρατά την υπόσχεσή του. Τραβάει την καρέκλα και κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων. Στις 10 Οκτωβρίου 1991, είχαν όλα τελειώσει. Mission accomplished! ΒΙΑΜΑΡ και ΑΟΞ τα βρίσκουν σε όλα, Κοκκαλάς και Πανόπουλος δίνουν τα χέρια δημοσίως και ο σύλλογος μετονομάζεται σε Skoda Ξάνθη.


Ήταν η πρώτη φορά που ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα συνοδεύεται από το όνομα εταιρείας.

Η ΒΙΑΜΑΡ προσφέρει άμεσα 40 εκατ. δραχμές στην ομάδα, παραχωρεί στην ΠΑΕ οκτώ αυτοκίνητα, δίνει πριμ ύψους 18 εκατ. δραχμών σε περίπτωση εξόδου στην Ευρώπη, όπως επίσης κι ένα αυτοκίνητο ως δώρο στον καλύτερο παίκτη της σεζόν, κάνοντας δυναμικό μπάσιμο στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Η τριετής συμφωνία όχι απλά τηρήθηκε, αλλά επεκτάθηκε μέχρι και σήμερα, αφού ο Χρήστος Πανόπουλος δεν άργησε να γίνει το απόλυτο αφεντικό της ομάδας.

Το deal αυτό για τα δεδομένα εκείνης της εποχής ήταν πρωτόγνωρο και αποτέλεσε ένα βήμα προς τα μπρος. Η Ξάνθη απέδειξε πως... έβλεπε μπροστά, καθώς εκείνη στην ουσία έφερε στη χώρα μας όρους όπως "χορηγός", "sponsoring", δείχνοντας ξεκάθαρα το δρόμο προς τον εκσυγχρονισμό και το μέλλον.

Η ανάμειξη της Skoda ανακούφισε και έσωσε την ομάδα, δεν έπαψε όμως να έχει και τα δικά της αρνητικά, όπως ο εξαναγκασμός της Volkswagen (σε αυτήν ανήκει η Skoda) να φορά ο σύλλογος πράσινο και γκρι για πολλά χρόνια και όχι το παραδοσιακό κόκκινο και άσπρο, επειδή ήθελε να προωθήσει την πανευρωπαϊκή οικολογική καμπάνια που τότε ξεκινούσε η γερμανική εταιρεία στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής της και της αλλαγής των κινητήρων στα μοντέλα των αυτοκινήτων της. Γεγονός που βρήκε αρκετούς Ακρίτες αντίθετους.

Οι πράσινες φανέλες της Ξάνθης τη δεκαετία '90, εντολή της Volkswagen
Σε βάθος χρόνου, πάντως, βλέποντας την Ξάνθη να παραμένει σταθερά χωρίς υποβιβασμό στην πρώτη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχοντας υγιή οικονομική κατάσταση, αποδεικνύεται ότι το deal της 10ης Οκτωβρίου 1991 ευεργέτησε την ομάδα, παρά τη ζημίωσε.

Μάριος Μάντζος

Related

Skoda Ξάνθη 3666210428685730886

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

FACEBOOK

TWITTER

WEB TV


Αποκλειστική συνέντευξη του ψυχοθεραπευτή Ιάκωβου Σιανούδη
item