Κώστας Κεντέρης: Ο τελευταίος μεγάλος Έλλην Αθητής

Ο ΜΑΝΘΟΣ Γράφει ο Χάρης Πλούμης Ένιωσα χαρά στο άκουσμα της είδησης οτι Τζαμαϊκανοί αθλητές στίβου βρέθηκαν θετικοί σε έλεγχο για ...

Ο ΜΑΝΘΟΣ
Γράφει ο Χάρης Πλούμης
Ένιωσα χαρά στο άκουσμα της είδησης οτι Τζαμαϊκανοί αθλητές στίβου βρέθηκαν θετικοί σε έλεγχο για χρήση απαγορευμένων ουσιών και δεν το κρύβω. Όπως επίσης και σε κάθε άλλη αντίστοιχη περίπτωση πολυδιαφημισμένων αθλητών αισθάνομαι ένα τέτοιο συναίσθημα.
Κάθε φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει και θα συνεχίσει να συμβαίνει νιώθω ότι αποτελεί μια μικρή δικαίωση για τον τρόπο με τον οποίο διεσύρθη ο Κώστας Κεντέρης και η φήμη του μεγάλου αυτού αθλητού, αρχής γενομένης από το βράδυ πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004, όπου σύμφωνα με φήμες προοριζόταν να ανάψει τη φλόγα στο Ολυμπιακό Στάδιο των Αθηνών.
Ο λόγος που τρέφω τα συναισθήματά μου αυτά είναι ότι ουσιαστικά ποτέ δεν απεδείχθη ότι ο Έλλην Αθλητής ευρέθη υπό τη χρήση απαγορευμένων ουσιών, ενώ επίσης με απόφαση του 2006 απηλλάχθη των κατηγοριών περί ντοπαρίσματος και ήταν πλέον έστω και θεωρητικά δυνατό να επιστρέψει στην επίσημη αγωνιστική δράση. 
Πρέπει να αναφερθεί βέβαια προς χάριν της δικαιοσύνης πως ο αθλητής ήρθε σε διακανονισμό με την IAAF δεχόμενος την παραβίαση του κανονισμού αντι-ντόπινγκ και απουσία από 3 ελέγχους μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου του 2004. 
Επειδή όμως η Ιστορία γράφεται με γεγονότα και όχι υποθέσεις, ο Κεντέρης ουδέποτε ευρέθη ντοπαρισμένος. Απλούστατα δεν παρέστη, όπως του ζητήθη, να υποβληθεί σε κάποιους ελέγχους. Κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση δεν δηλώνει σίγουρη ενοχή και σενάρια περί στημένης δολοπλοκίας εις βάρος του προερχόμενης από ξένα συμφέροντα έχουν αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια. 
Άλλωστε στην συνείδηση της πλειονότητας του ελληνικού φίλαθλου κοινού αλλά και λαού εν γένει ο Κώστας Κεντέρης δεν έχει αμαυρωμένη φήμη. Στον τελικό των 200 μέτρων του 2004 όπου και θα αγωνιζόταν το όνομα του ηκούστη ουκ ολίγες φορές ενώ μια ματιά σε βίντεο στο internet όλα αυτά τα χρόνια και σε σχόλια γύρω από το όνομα και την φήμη του αθλητού πείθει περί της καταξίωσής του στην συνείδηση των Ελλήνων. Στη συνείδηση του ελληνικού λαού έχει περάσει ως ένα τεράστιο ταλέντο που πολεμήθη διότι δεν άρεσε σε κάποιους η εικόνα ένος μεγαλουργούντος Έλληνος και κατ' επέκταση λευκού δρομέος.
Η εικόνα του τελικού των 200 μέτρων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας ακόμα και σήμερα μας γεμίζει με ρίγη υπερηφάνειας ως Ελλήνων. Ο Κώστας Κεντέρης ήταν τότε 27 ετών και ήταν ο πρώτος λευκός που κατακτούσε χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες στα 200 μέτρα, μετά τον Ιταλό Mennea που είχε πραγματοποιήσει το ίδιο κατόρθωμα το 1980 στη Μόσχα.
Δύο ακόμη μεγάλες νίκες για τον Έλληνα αθλητή το 2001 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στον Καναδά και το 2002 στο Ευρωπαϊκό στο Μόναχο όντας σε ηλικία 29 ετών. Πού θα σταματούσε ο μεγάλος αυτός αθλητής είναι άγνωστο. 
Αντ' αυτού, μετά την υπόθεση ντοπαρίσματος αποσύρθηκε σιωπηλά από τη δημοσιότητα ως άλλος τραγικός  ήρωας. Στην  συνείδησή του υγιούς φίλαθλου κοινού όμως παραμένει ένας τεράστιος αθλητής που δεν του επετράπη να φτάσει σε ακόμα υψηλότερες κορυφές.
Η δύναμη της ελληνικής ψυχής, η δύναμη της προσπάθειας και του "ποτέ δεν είναι αργά" (πραγματοποίηε τους θριάμβους του μεταξύ 27 και 30 ετών) ήταν εκείνα που χαρακτήριζαν τον Κωστα Κεντέρη.

Χάρης Πλούμης

Related

στίβος 2839750583276934539

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

FACEBOOK

TWITTER

WEB TV


Αποκλειστική συνέντευξη του ψυχοθεραπευτή Ιάκωβου Σιανούδη
item