Πώς προφέρεται τελικά ο James Rodriguez;

Στον πρώτο αγώνα της Κολομβίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο James Rodriguez σημειώνει το 3-0 σε βάρος της Ελλάδας. Για όσους δεν ασχολήθηκα...


Στον πρώτο αγώνα της Κολομβίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο James Rodriguez σημειώνει το 3-0 σε βάρος της Ελλάδας. Για όσους δεν ασχολήθηκαν ποτέ με την προφορά του ονόματός του, τίποτα δεν μας έκανε εντύπωση όταν ακούσαμε τον Αλέξη Σπυρόπουλο να τον προφέρει "Τζέιμς Ροντρίγκεζ". Εξ άλλου, σε τέτοια θέματα προφοράς έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη στον εν λόγω speaker.

Οι απόψεις ωστόσο άρχισαν να διίστανται από τον δεύτερο αγώνα και μετά, όταν ξαφνικά το "Τζέιμς" έγινε "Χάμες" και όλοι μπερδευτήκαμε. Και αυτός ο Ροδρίγες (έτσι προφέρεται) δεν μπορεί να μας κάνει να το ξεχάσουμε μια φορά το θέμα. Σκοράρει σε κάθε αγώνα και το φέρνει στην επιφάνεια. Και το ερώτημα παραμένει αναπάντητο.

Το Φάουλ-Γκολ προσπαθεί, λοιπόν, να δώσει λύση, με απλό τρόπο. Μέσω του forvo.com, μιας ιστοσελίδας ειδικά φτιαγμένη για την ορθή εκφώνηση λέξεων σε πάμπολλες γλώσσες του κόσμου, αναζητήσαμε το όνομα του Ροδρίγες και το σύστημα μάς το διάβασε "Χάμες".

Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνεται και από το σχετικό λήμμα για το βιογραφικό του 23χρονου ποδοσφαιριστή στη Wikipedia όπου αναφέρεται ότι το όνομά του προφέρεται: [ˈxames roˈðɾiɣes] (Χάμες). 

Το γεγονός ότι το όνομα γράφεται James είναι απόλυτα φυσιολογικό να μας παρασύρει ώστε να τον πούμε Τζέιμς. Όλα όμως δείχνουν ότι το σωστό είναι Χάμες.

Πρέπει να μάθουμε να τον προφέρουμε σωστά. Πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ είναι ο άνθρωπος. MVP με διαφορά αυτή τη στιγμή στη διοργάνωση. Πώς θα μιλάμε γι' αυτόν χωρίς να ξέρουμε πώς προφέρεται;

Εύλογη απορία: Τότε γιατί ο Jackson Martinez προφέρεται Τζάκσον και όχι Χάκσον;

Related

main 3350674904840460870

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ

ΑΡΘΡΟ
Ευρωπαϊκή Ένωση και πολιτισμός: μία επένδυση στο μέλλον

FACEBOOK

TWITTER

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSFEED ΜΑΣ

item