Βαδίζοντας προς το περιθώριο II

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Τον προηγούμενο Απρίλιο γράφαμε για την αργή αλλά σταθερή πορεία της χώρας προς το περιθώριο...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Τον προηγούμενο Απρίλιο γράφαμε για την αργή αλλά σταθερή πορεία της χώρας προς το περιθώριο λαμβάνοντας υπόψη από την μία τη διαχρονική θεσμική ανεπάρκεια που την χαρακτηρίζει κι από την άλλη ότι ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται πολύ καλύτερα σε μία Ελλάδα διεθνώς απομονωμένη, πλήρως απαλλαγμένη από κανόνες και αρχές, σε απόσταση από την ΕΕ και τον σύγχρονο κόσμο και με κάθε λογής εγχώριους μικρούς και μεγάλους "προστάτες" να λειτουργούν ανενόχλητοι σε καθεστώς πλήρους ασυδοσίας. Σήμερα, λιγότερο από έξι μήνες μετά, η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να αντιστρέψει αυτήν την πορεία αλλά αντιθέτως βυθίζεται ακόμη περισσότερο. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι τότε δημόσιες απειλές του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη κατά δημοσιογράφων όπως και οι, ανεπίτρεπτες για ανώτατο δικαστικό, μικροπολιτικές παρεμβάσεις της Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, κάθε άλλο παρά ατυχείς στιγμές ήταν. Όπως φυσικά και η γνωστή επιστολή-απάντηση του γραμματέα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Ιάσονα Σχινά Παπαδόπουλου ως προς τους διορισμούς μητέρας, αδελφού και φίλης του ο οποίος, εμπλέκοντας μέσα το ΕΑΜ, τις εξορίες και τις διώξεις στον Εμφύλιο που υπέστησαν συγγενείς του, τους θεωρούσε αυτονόητους. Τα παραπάνω γεγονότα αποδείχθηκε στη συνέχεια, και ιδίως τους τελευταίους μήνες, ότι αποτέλεσαν απλώς την απαρχή μίας σειράς ενεργειών κυρίως της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή της κυβέρνησης αλλά και της δικαστικής, οι οποίες το μόνο που προκαλούν είναι βαθιά ανησυχία για το μέλλον της χώρας. 

Το πρώτο και πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπόθεση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας. Ο υπουργός Επικρατείας αφού πρώτα στηρίχθηκε σε μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη μελέτη του Ινστιτούτου Φλωρεντίας με βάση την οποία η Ελλάδα, στη σύγχρονη εποχή των ανοιχτών επικοινωνιών και της καλπάζουσας τεχνολογίας, δεν αντέχει πάνω από τέσσερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, στη συνέχεια, παρακάμπτοντας το ΕΣΡ, προκήρυξε ένα διαγωνισμό-παρωδία κλείνοντας τους εκπροσώπους των υποψηφίων καναλιών τρεις ολόκληρες μέρες σε ένα δωμάτιο χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο, χάριν της λεγόμενης "διαφάνειας". Μία διαδικασία που θα αποτελέσει οδηγό και για επενδύσεις από το εξωτερικό, σύμφωνα με τον Παππά αλλά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. 

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αμέσως μετά τη λήξη του διαγωνισμού ένας εκ των υποψηφίων δήλωσε ανερυθρίαστα, δημόσια στις κάμερες, ότι ο ρόλος του σε αυτόν τον διαγωνισμό δεν ήταν άλλος από το να ανεβάσει το τίμημα ελπίζοντας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα μείνει ευχαριστημένη, ενώ ένας άλλος, εκλεκτός της κυβέρνησης, αποδεικνύεται καθημερινά ότι δεν πληρούσε κανένα οικονομικό κριτήριο για να λάβει άδεια, βάζοντας μάλιστα ενέχυρο ένα βοσκοτόπι αξίας εκατό εκατομμυρίων (!!!!). Κι αυτό μετά τον υποτιθέμενο έλεγχο του πόθεν έσχες από την αρμόδια επιτροπή η οποία απεφάνθη ότι δεν υπήρχε κάτι μεμπτό. Κατά τα άλλα «διαφάνεια» και "νομιμότητα¨" παντού. Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε λίγες μέρες μετά όταν στη συνάντηση του Νίκου Παππά με τους προσωρινούς υπερθεματιστές του διαγωνισμού, ο υπουργός προέβη σε οδηγίες και νουθεσίες ως προς το περιεχόμενο των προγραμμάτων των νέων καναλιών, μια κίνηση που θύμιζε άλλες εποχές και καθεστώτα. 

Επίσης προκλητική ήταν η παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου στην υπόθεση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ισίδωρου Ντογιάκου. Υπενθυμίζεται ότι ο Ντογιάκος είχε παραπεμφθεί σε πειθαρχική δίκη για την ανακοίνωση σύγκλισης των εισαγγελέων εφετών σε Ολομέλεια όπου είχε αναφέρει ως θέμα προς συζήτηση «Εξωθεσμική παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών», μία κίνηση που στηλίτευε ευθέως την παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, στα πολιτικά δρώμενα. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή επίπληξης, όμως ο υπουργός Δικαιοσύνης άσκησε έφεση κατά της απόφασης με αποτέλεσμα ο Εισαγγελέας λίγες μέρες πριν τις εκλογές του κλάδου να καταδικαστεί σε στέρηση μισθού 40 ημερών κάτι που τον εμπόδιζε να είναι εκ νέου υποψήφιος. Παρ' όλα αυτά, το γεγονός ότι ο Άρειος Πάγος διαβεβαίωσε εγγράφως ότι δεν υπάρχει κώλυμα εκλογής, καθώς μέχρι την εκλογική διαδικασία δεν του είχε επιδοθεί η πειθαρχική καταδίκη, του επέτρεψε να συμμετάσχει και να επανεκλεγεί με 48%.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος
Το ίδιο ύποπτη, χρονικά, είναι και η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας στο γραφείο της συζύγου του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα την ίδια ημέρα που η Τ.τ.Ε. θα αποφάσιζε για την ηγεσία της Attica Bank, για την οποία ως γνωστόν υπήρχε διάσταση απόψεων μεταξύ Μαξίμου και Κεντρικής Τράπεζας. Κάπου εκεί οι συνήθεις πλέον πεζοδρομιακού ύφους και ήθους δημόσιες παρεμβάσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη εναντίον όσων δεν συμπλέουν με την κυβέρνηση περνούν σε δεύτερη μοίρα. 

Για όσους δε ακόμη αμφιβάλλουν ότι οι κατά καιρούς προκλητικές παρεμβάσεις και συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών, αν δεν εκπορεύονται, τουλάχιστον υιοθετούνται από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, η απάντηση ήρθε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, όπου από την μία το ύφος και ήθος της απάντησής του στην δημοσιογράφο του Alpha Ευαγγελία Τσικρίκα στη συνέντευξη τύπου και από την άλλη η σπουδή του να προκαταλάβει την απόφαση του Σ.τ.Ε. για τις τηλεοπτικές άδειες χαρακτηρίζοντας "αδιανόητο" το ενδεχόμενο να κρίνει τον νόμο αντισυνταγματικό, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης του τι πραγματικά πρεσβεύει πολιτικά και ηθικά.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ
To παραπάνω γεγονός ενισχύουν ακόμη περισσότερο, η απόφαση του ίδιου του Τσίπρα να αποκλείσει από τη συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη "ενοχλητικά" προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, η εκκωφαντική σιωπή του στο αντισημιτικό παραλήρημα του υφυπουργού Παιδείας Θεοδόση Πελεγρίνη όπως και η πρωτοφανής δημόσια δήλωσή του να συλληφθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Σε αυτό το σημείο ίσως θα έπρεπε να δούμε λίγο διαφορετικά τη σχέση του με την πρώην προέδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, το Βαρουφάκη, το Λαφαζάνη και τους συν αυτώ. Με άλλα λόγια, κανείς από τους παραπάνω δεν ενεργούσε αυτόνομα αλλά μέχρι, τουλάχιστον, ένα σημείο είχαν την απόλυτη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα παρά το γεγονός ότι ήταν προφανές πως ήθελαν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε άλλες ατραπούς. Το πανίσχυρο ένστικτο της αυτοσυντήρησης του πρωθυπουργού τον οδήγησε στο άδειασμά τους, χάριν της εξουσίας, χωρίς όμως να είναι καθόλου βέβαιο πλέον ότι όντως διαφωνούσε μαζί τους. Απλώς, όπως δήλωσε ο ίδιος στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη τον Ιανουάριο του 2015, "στον πόλεμο χρειάζεται μυαλό, στρατηγική και ελιγμούς". 

Η μόνη λύση λοιπόν για μία χώρα η οποία συνεχίζει ακάθεκτη την επικίνδυνη πορεία της προς το περιθώριο θα έρθει από μία εμπνευσμένη, στιβαρή, δημιουργική και μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση στις εκλογές οι οποίες θα διενεργηθούν πολύ πριν το 2019. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τα κόμματα του Κέντρου το οποίο καλούνται να κερδίσουν προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com

Related

What's hot? 2625569953469294531

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΚΚΑΛΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΚΚΑΛΗ
"Θα εργαστώ για τη δημιουργία ενός «πράσινου» νέου Κοινωνικού Συμβολαίου"

FACEBOOK

TWITTER

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSFEED ΜΑΣ

item