Λιγότερος... Αλαφούζος στα ποδοσφαιρικά

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Η πλήρης αναδόμηση στον Παναθηναϊκό είναι σίγουρα εκ πρώτης όψεως ιδιαίτερα γοητευτική. Όχι γιατί απλά &qu...

The Columnist

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Η πλήρης αναδόμηση στον Παναθηναϊκό είναι σίγουρα εκ πρώτης όψεως ιδιαίτερα γοητευτική. Όχι γιατί απλά "καθαρίζει" ό,τι συνδέεται με την εποχή Στραματσόνι η οποία πλέον αντιμετωπίζεται σα να έχει... χολέρα, αλλά γιατί κυρίως τα πρόσωπα τα οποία παίρνουν τις τύχες της ομάδας στα χέρια τους είναι άνθρωποι που έχουν ματώσει (κυριολεκτικά) τη φανέλα με το τριφύλλι και έχουν επίγνωση του ποιον σύλλογο εκπροσωπούν.

Το θέμα βέβαια που θέλει λεπτούς χειρισμούς είναι η πίστωση χρόνου. Στην παρούσα φάση, ο Μαρίνος Ουζουνίδης έχει στα χέρια του ένα υλικό το οποίο δεν είναι δικό του και ακόμη και με ενδεχόμενες προσθήκες τον Ιανουάριο πάλι δεν θα μπορούμε να μιλάμε για δική του ομάδα. Αυτό που λοιπόν οφείλουν να αποδεχθούν οι διοικούντες το "τριφύλλι" καθώς και οι φίλοι των "πρασίνων" είναι ότι φέτος δεν μπορεί να κριθεί πάνω από το 50% ο νέος προπονητής, είτε βγει είτε όχι στο Champions League, είτε πάρει είτε όχι το Κύπελλο Ελλάδος.

Την ίδια πίστωση χρόνου φυσικά οφείλουν να έχουν και ο Νίκος Λυμπερόπουλος με τον Τάκη Φύσσα. Δύο παιδιά που επιστρέφουν στην ομάδα και "παίζουν" ξανά μαζί στον Παναθηναϊκό μετά από 13 χρόνια, με σαφώς πολύ διαφορετικούς ρόλους. Σίγουρα, αυτό που περιμένεις είναι άμεσα αποτελέσματα. Ο Παναθηναϊκός έχει βεληνεκές που δεν του επιτρέπει να χάνει άλλο χρόνο, σύμφωνοι. Ωστόσο, πρέπει να καταλάβουν όλοι όσοι βρίσκονται κοντά στην ομάδα ότι θαύματα δεν γίνονται έτσι απλά.

Ένα από τα "κλειδιά" πάντως για την επιτυχία τους, θεωρώ ότι είναι η ελάττωση της εμπλοκής του Γιάννη Αλαφούζου στα καθαρά ποδοσφαιρικά ζητήματα. Αντικειμενικά, ο "τιμονιέρης" του Παναθηναϊκού δεν έχει και ιδιαίτερη ιδέα από μπάλα (με όλο το σεβασμό) και ως εκ τούτου θέματα αγωνιστικού χαρακτήρα είναι δύσκολο να μπορούν να πάνε προς την σωστή τροχιά εάν επιχειρήσει να τα ελέγξει. Σίγουρα, όταν η κατάσταση ξεφεύγει, οφείλει να παρεμβαίνει και να "παίρνει κεφάλια", όπως χρειάστηκε να κάνει (και) φέτος, ωστόσο πρέπει να μπορεί να βάλει ένα stop στον ίδιο του τον εαυτό σχετικά με το τι μπορεί ο ίδιος να προσφέρει στον αγωνιστικό προγραμματισμό της ομάδας. Κι αυτά είναι από ελάχιστα έως μηδαμινά.

Καλώς ή κακώς, ο ρόλος του Γιάννη Αλαφούζου πρέπει να περιοριστεί στο "επενδύω χρήματα" και στο "επεμβαίνω σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης" παρά στην προσπάθεια να συνεισφέρει. Δεν λέω ότι οι προθέσεις του δεν έχουν σκοπό να βοηθήσουν στην αγωνιστική ανάκαμψη της ομάδας, προς Θεού, απλά τονίζω ότι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να ερμηνεύσουν και να μπουν στο σκεπτικό του πώς λειτουργεί ένα ποδοσφαιρικό σύνολο στο γήπεδο, δεν μπορούν και να έχουν τις περισσότερες φορές σωστή γνώμη.

Μένει να δούμε πλέον τι μέλλει γενέσθαι. Η ομάδα προετοιμάζεται για ακόμη μία φορά από τον Ιανουάριο για την επόμενη αγωνιστική σεζόν. Το Κύπελλο, είτε το πάρει είτε όχι, το ίδιο και το αυτό. Ok, είναι ένας τίτλος, αλλά σημαίνει πολλά λιγότερα από όσα νομίζουν πολλοί. Όλοι θα κρίνονται του χρόνου τέτοια εποχή, αν και εφόσον λειτουργήσει η ομάδα και ο πρόεδρός της με τη σωστή τακτική.

Υ.Γ.: Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα διαχειριστεί ο Τάκης Φύσσας έναν τρομερά υπεύθυνο ρόλο απέναντι τόσο στον ίδιο το σύλλογο, όσο και γενικότερα απέναντι στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έναν ρόλο που αφορά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των τμημάτων υποδομής, κάτι που εκλείπει στην Ελλάδα και θα μας στοιχίσει στο μέλλον, όταν θα... ψάχνουμε να βρούμε Εθνική Ομάδα.

Μάριος Μάντζος
E-mail: marmantzos20@gmail.com

Related

What's hot? 8517313260167583960

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ MAURIZIO MENSI

ΑΡΘΡΟ MAURIZIO MENSI
"Να μην αγνοηθούν οι ανάγκες της άμυνας στην ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα"

FACEBOOK

TWITTER

item