Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Λίγες ώρες απομένουν πλέον για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα με τη διαδικασία ν...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Λίγες ώρες απομένουν πλέον για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα με τη διαδικασία να καταλήγει σε μία μονομαχία μεταξύ δύο "πράσινων" υποψηφίων, κάτι αναμενόμενο βέβαια με δεδομένο τόσο ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να δεσπόζει ακόμη και τώρα στο χώρο της συρρικνωμένης Κεντροαριστεράς όσο και την αδυναμία των Θεοδωράκη και Καμίνη να πείσουν ευρύτερα ακροατήρια, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. 

Θα μπορούσαμε να μιλάμε ή να γράφουμε ώρες για τη διαδικασία όπου η εκλογή αρχηγού προηγήθηκε της δημιουργίας του νέου σχήματος όπως και ποια χαρακτηριστικά θα είχε ο ιδεατός υποψήφιος. Με την πραγματικότητα όμως να υπερβαίνει αντικειμενικά κάθε υπόθεση ή επιθυμία, το δεδομένο είναι ότι την Κυριακή αντιπαρατίθενται δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για το μέλλον της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. 

Από την μία η Φώφη Γεννηματά ως εν ενεργεία πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πιστώνεται σαφέστατα ότι σε καιρούς δύσκολους για το σχηματισμό της ελληνικής κεντροαριστεράς, κράτησε τη ΔΗΣΥ ενωμένη ανεβάζοντάς τη σε αξιοπρεπή εκλογικά και δημοσκοπικά ποσοστά, τηρουμένων των αναλογιών. Αυτή όμως η διαπίστωση έχει και μία άλλη, λιγότερο φωτεινή, όψη καθώς αυτό επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό με την επιστροφή σε παλαιοκομματικές και λαϊκίστικες πρακτικές. 

Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την υπερψήφιση του αντιδημοκρατικού νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, την υπερψήφιση πλήθους ρουσφετολογικών διατάξεων της συγκυβέρνησης με σκοπό να καταστεί σαφές ότι «το (γνωστό) ΠΑΣΟΚ επέστρεψε», ενώ δεν πρέπει να λησμονείται και η επιδεικτική απουσία της προέδρου τόσο στην ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης όσο και σε εκείνη για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Όσο δε για την πρωτοβουλία της να δρομολογήσει η ίδια τις διαδικασίες για το σχηματισμό νέου κόμματος και την εκλογή επικεφαλής, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ασφυκτικές εσωκομματικές πιέσεις που δέχθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση. Τέλος, όσοι θυμούνται την εκλογή της ως βουλευτή του ΠΑΣΟΚ το 2000 αλλά και τον ορισμό της το 2002 ως επικεφαλής του τότε συνδυασμού του κόμματος για την υπερνομαρχία Αττικής, θα αισθάνθηκαν τουλάχιστον αμηχανία ακούγοντάς την να δηλώνει ότι "οι κομματικοί μηχανισμοί ήταν πάντοτε απέναντί της". 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την άλλη πλευρά συσπειρώνει ένα σημαντικό μέρος του παλαιού εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του φιλελεύθερου Κέντρου που στον πρώτο γύρο στήριξαν είτε τον Θεοδωράκη είτε τον Καμίνη. Η εκλογή του στη δεύτερη θέση του Εθνικού Συμβουλίου, πίσω από τη Φώφη Γεννηματά το 2008 και η μετέπειτα ανάδειξή του στη θέση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσαν κομβικές στιγμές στην πορεία του, με την εκλογή του στις Ευρωεκλογές του 2014 να αποτελεί την πλέον σημαντική, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι υπογραμμίζουν βέβαια το γεγονός ότι στηρίχθηκε από τον μηχανισμό Βενιζέλου, άλλωστε ο ίδιος δεν έκρυψε ποτέ την πολιτική συστράτευση με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν παραλείπουν να υπενθυμίζουν και την υπόθεση Αγγελούδη, ένα απτό παράδειγμα κατ’εκείνους των τακτικών που χρησιμοποιεί ο νεαρός πολιτικός έναντι των εσωκομματικών του αντιπάλων. Σε κάθε περίπτωση πάντως η θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο, το κατεξοχήν κέντρο των σύγχρονων πολιτικοϊδεολογικών τάσεων, προβληματισμών και διαδικασιών που κυριαρχούν σήμερα στην Ευρώπη, αποτελούν πολύτιμο εφόδιο στην πολιτική του φαρέτρα. Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να δούμε και το στόχο του για ένα κόμμα που θα εναντιώνεται στην αναξιοκρατία και στις ανισότητες στηρίζοντας παράλληλα τη λειτουργία του σε θεσμικές διαδικασίες και όχι στις επιταγές του εκάστοτε αρχηγού. 

Είναι δεδομένο ότι αυτή η εκλογή είναι σημαντική για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος διότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα τρίτο πόλο που θα στέκεται απέναντι όχι μόνο στις ιδεοληψίες και τον ακραίο λόγο του Γεωργιάδη αλλά και στην παραλυτική ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί υποστηρίζουν, όχι άδικα, ότι την επαύριο των εκλογών πρέπει να υπάρξει στο χώρο της κεντροαριστεράς μία συνολική αριστερή στροφή, σαφής διαχωρισμός από την Νέα Δημοκρατία και ένα νέο ηλικιακά πρόσωπο στην ηγεσία. Μόνο που αριστερή πολιτική δεν σημαίνει επιστροφή στην εποχή των ρουσφετιών και κλείσιμο του ματιού στα κομματικά κατάλοιπα της δεκαετίας του ’80 που προσέτρεξαν στο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και μετά. Ούτε φυσικά η ηλικία είναι καθοριστικός παράγοντας για την πραγματική ανανέωσηˑ και ο Αλέξης Τσίπρας νέος είναι. 

Ο επικεφαλής του νέου φορέα θα κριθεί από τη διάθεσή του να συγκρουστεί με τις πολιτικές του παρελθόντος, την επιλογή του να μην χαϊδέψει αυτιά προς άγραν ψήφων και την επίδειξη εκ μέρους του μίας στάσης ευθύνης τόσο απέναντι στο νέο φορέα όσο και απέναντι στη χώρα και την κοινωνία. Από την ικανότητά του να εξελίξει το χώρο μέσω μίας πραγματικής επανίδρυσης από το μηδέν και ανοίγματος στην κοινωνία των πολιτών. Από την τόλμη του να αντιπαρατεθεί εποικοδομητικά και δημόσια για τις απόψεις του χωρίς να ψάχνει προφάσεις για να αποφύγει την αντιπαράθεση λόγου επαναπαυόμενος στον τίτλο του "φαβορί". 

Με αυτά τα δεδομένα είναι προφανές ότι η αλλαγή δεν μπορεί να προέλθει από την υπάρχουσα ηγεσία της ΔΗΣΥ, η οποία όμως έχει τον πρώτο λόγο στη σημερινή κούρσα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο νέος ενιαίος σχηματισμός έχει ανάγκη τη διαρκή και ενεργή συμμετοχή του Ανδρουλάκη, ο οποίος ήρθε για να μείνει, αλλά και των δυνάμεων του φιλελεύθερου Κέντρου που προκρίνουν ο Γιώργος Καμίνης και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Μόνο με τη δική τους καθοριστική συμβολή μπορούν να επιτευχθούν αφενός μεν η ενότητα αφετέρου δε η μετεξέλιξη του χώρου σε μία πραγματικά νέα, ριζοσπαστική, θεσμική και σύγχρονη πρόταση διακυβέρνησης. Δύσκολο; Σίγουρα. Όχι όμως ακατόρθωτο.

Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com

Related

What's hot? 1343434172400766576

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΡΙΑΣ ΣΠΥΡΑΚΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΡΙΑΣ ΣΠΥΡΑΚΗ
"Καθοριστικό το μοντέλο κατανάλωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής"

FACEBOOK

TWITTER

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSFEED ΜΑΣ

item