Μπορεί άραγε και το Champions League η Ατλέτικο;

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  Η Ατλέτικο Μαδρίτης έγινε το Σάββατο η πρώτη ομάδα, μετά τη Βαλένθια το 2004, που παίρνει πρωτάθλη...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 

Η Ατλέτικο Μαδρίτης έγινε το Σάββατο η πρώτη ομάδα, μετά τη Βαλένθια το 2004, που παίρνει πρωτάθλημα στην Ισπανία και σπάει την κυριαρχία των Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Στην αρχή της σεζόν κάτι τέτοιο φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, παρ' ότι οι "rojiblancos" είχαν δείξει σημαντική βελτίωση ως ομάδα υπό τις οδηγίες του Ντιέγκο Σιμεόνε. 

Η υπέρβαση, λοιπόν, επετεύχθη τελικά!Στέφθηκαν πρωταθλητές και το ερχόμενο Σάββατο κοντράρονται με τη συμπολίτισσα Ρεάλ στον τελικό του Champions League. Γεννάται όμως η απορία: μπορεί η Ατλέτικο; Έχει τις δυνάμεις, κυρίως σωματικές, ώστε να αντιμετωπίσει νικηφόρα σε έναν ακόμα αγώνα με αντίπαλο τη Ρεάλ; 

Για να είμαστε όμως ρεαλιστές, δεν επιτρέπεται να είμαστε αισιόδοξοι λόγω της εικόνας που παρουσιάζει η Ατλέτικο. Τα στοιχεία τα οποία ενισχύουν την απαισιοδοξία είναι τα εξής: Πρώτον, η ομάδα δείχνει να ξεμένει από δυνάμεις. Στο δεύτερο ημίχρονο με την Μπαρτσελόνα, παρ' ότι από την έναρξή του έως το 55' έτρεχαν ακατάπαυστα οι ποδοσφαιριστές και δεν επέτρεπαν στους Καταλανούς να κυκλοφορήσουν την μπάλα και να δημιουργήσουν, μετά την ισοφάριση έδειξαν σκασμένοι και περίμεναν πολύ πίσω. Οι επιθετικές ενέργειες έμοιαζαν ανορθόδοξες, καθώς υποστηρίζονταν από δύο με τρεις μόνο ποδοσφαιριστές και όχι στη βάση συνεργασιών αλλά ατομικών κουρσών με την μπάλα που κατέληγαν σε κλεψίματα, ενώ τα χαφ βρίσκονταν μόλις στο χώρο του κέντρου. Άρα, άσχημη επιθετική ανάπτυξη και μηδενική υποστήριξη. Βέβαια, με το σκορ να της δίνει τίτλο, δεν υπήρχε λόγος να πιέσει για δεύτερο τέρμα, αλλά υπήρξαν και κάποια διωξίματα απελπισίας σε διάφορες περιπτώσεις, τα οποία δεν ευνοούν το παιχνίδι αντεπιθέσεων της Ατλέτικο και δεν είχαν εμφανιστεί έως σήμερα. Συντελούν και αυτά σε αυτό το συμπέρασμα.

Δεύτερον τα 3 τελευταία ματς της δεν στέφθηκαν με επιτυχία, καθώς κατέκτησε τον τίτλο με δύο συνεχείς ισοπαλίες και μία προηγηθείσα ήττα από τη Λεβάντε. Στηρίχθηκε η επιτυχία της και στην αδυναμία της Μπαρτσελόνα και την προκλητική αδιαφορία της Ρεάλ (εκτενής αναφορά επ' αυτού στο υστερόγραφο). Η κούραση διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο. Ως εκ τούτου, το πρωτάθλημα ήρθε με την ψυχή στο στόμα. 

Τρίτον, στην ίδια λογική της έντονης κόπωσης, είναι οι συχνοί τραυματισμοί ποδοσφαιριστών που αποτελούν κύριους άξονες του επιθετικού παιχνιδιού της. Προεξάρχων, ο Ντιέγκο Κόστα, που έχει τραυματιστεί 3-4 φορές μέσα σε ενάμιση μόλις μήνα. Το Σάββατο αποχώρησε και ο Τουράν από τον αγώνα αναγκαστικά. Δεν έχει γίνει γνωστό το μέγεθος των προβλημάτων τους. Οι τραυματισμοί ειναι συνέπεια της χρήσης μικρού ρόστερ, που κουβάλησε το βάρος όλη τη χρονιά. Προς το τέλος προέκυψαν προβλήματα. Δεκατέσσερις ποδοσφαιριστές δεν μπορούν να αντέξουν τέτοια σωματική καταπόνηση, μολονότι η Ατλέτικο είναι εξαιρετικά γυμνασμένη ομάδα. 

Το άλλο στοιχείο προβληματισμού είναι η κατάσταση της Ρεάλ. Πολύ γρήγορη ομάδα, πολύ αθλητική, μπορεί να προσπαθήσει να να ευνοηθεί από τα πολλά σκληρά παιχνίδια της Ατλέτικο (αν και είναι ρίσκο, γιατί φημίζεται για το physicalo game της η Ατλέτικο), τη στιγμή που η ίδια τον τελευταίο μήνα έπαψε να ασχολείται με τη διεκδίκηση της La Liga, ρίχνοντας το βάρος της στο τρόπαιο του Champions League. 

Προσωπικά, υποστηρίζω ακράδαντα πως η Ατλέτικο θα κυνηγήσει μέχρις εσχάτων και τον ευρωπαϊκό τίτλο. Δεν μπορώ όμως να της δώσω πολλές πιθανότητες. Ίσως να με διαψεύσει, να κάνει δηλαδή αυτό που ξέρει καλύτερα. Ίσως να έχω και δίκαιο και όντως να μην μπορεί να κοντράρει στο συγκεκριμένο σημείο της σεζόν τη Ρεάλ. 

Υ.Γ.: Το γεγονός ότι η Ρεάλ μοιάζει να παράτησε το ισπανικό πρωτάθλημα ύστερα από την πρόκρισή της Ατλέτικο στον τελικό δημιουργεί τη σκέψη πως αυτό έγινε επίτηδες. Σκοπός ήταν να εκμεταλλευθεί την κούραση των "rojiblancos", που θα προέκυπτε στα τελευταία τρία της ματς, περισσότερο όμως μετά την κόντρα με τους "μπλαουγκράνα" στο "Καμπ Νου"! Μια ματιά στα αποτελέσματά της συνεπικουρεί σε αυτήν την άποψη: Βαγιαδολίδ - Ρεάλ 1-1, Ρεάλ - Βαλένθια 2-2, Θέλτα - Ρεάλ 2-0. Το σερί των αρνητικών αποτελεσμάτων ξεκινά αμέσως μετά την πρόκριση της Ατλέτικο στον τελικό του Champions League, όταν αρχίζουν να στραβοπατούν και οι άλλες δύο διεκδικήτριες.

Ανδρέας Παπαδόπουλος

Related

main 1799184873907410518

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item