Απλά, για γέλια...

  ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Είκοσι τρεις ποδοσφαιριστές τοποθετήθηκαν στη λίστα με τους υποψηφίους για τη "Χρυσή Μπάλα" τ...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Είκοσι τρεις ποδοσφαιριστές τοποθετήθηκαν στη λίστα με τους υποψηφίους για τη "Χρυσή Μπάλα" του 2014 και η ψηφοφορία για την ανάδειξη του κορυφαίου ποδοσφαιριστή της χρονιάς αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, με την ανακοίνωση του νικητή να χρονολογείται στις 12 Ιανουαρίου, στο Κόνγκρεσχαουζ της Ζυρίχης.

Ρίχνοντας μια ματιά στη σχετική λίστα, εντοπίζει κανείς top class παίκτες, όπως του κατόχου του τίτλου, Κριστιάνο Ρονάλντο, του προκατόχου, Λιονέλ Μέσι, αλλά και νέα ονόματα τα οποία δεν θα μπορούσαν να λείπουν, όπως του Τιμπό Κουρτουά και του Ντιέγο Κόστα, καθώς και άλλων που ορθώς συμπεριλαμβάνονται.

Η FIFA όμως δεν παρέλειψε να προβεί εκ νέου σε... γκάφα, σχετικά με τον τίτλο της "Χρυσής Μπάλας". Πέρυσι, ήταν οι δηλώσεις του Σεπ Μπλάτερ σε βάρος του Κριστιάνο Ρονάλντο οι οποίες είναι απαράδεκτες για τον πρόεδρο της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Φέτος, είναι η απουσία του πρώτου σκόρερ της περσινής σεζόν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια!

Ο Λουίς Σουάρεζ λάμπει δια της απουσίας του, η οποία κυριολεκτικά προκαλεί γέλωτα, αν αναλογιστούμε τις επιδόσεις του Ουρουγουανού φορ, ειδικά σε σύγκριση και με άλλους παίκτες της λίστας όπως ο Πογκμπά ή ο Χάμες Ροδρίγες. Για να μη μιλήσουμε για την επιλογή τεσσάρων ποδοσφαιριστών από το ρόστερ της Μπαρσελόνα, η οποία δεν κατέκτησε απολύτως τίποτα πέρυσι.

Το ζήτημα Σουάρεζ σηκώνει πολλή συζήτηση διότι αν το δούμε καθαρά αγωνιστικά, αντικειμενικά δεν εξηγείται. Δεν μπορεί να μην αξίζει έστω μία θέση στην 23άδα ένας άνθρωπος που πέτυχε 31 γκολ σε μία σεζόν, τα περισσότερα από τον καθένα (μαζί με Κ. Ρονάλντο), κόντεψε να χαρίσει το πρωτάθλημα στη Λίβερπουλ, σκόραρε δις σε ματς ζωής και θανάτου για τη χώρα του στο Μουντιάλ (με Αγγλία), και γενικότερα είχε εξαιρετική παρουσία στον αγωνιστικό χώρο. Επομένως, κάτι άλλο παίζει.

Δύο τινά υπάρχουν:

α) Ο Σουάρεζ πληρώνει πάρα πολύ ακριβά την ανόητη ενέργειά του να δαγκώσει τον Τζόρτζιο Κιελίνι στην τελευταία αγωνιστική του Β' ομίλου του Μουντιάλ μεταξύ Ουρουγουάης και Ιταλίας στις 24 Ιουνίου. Οι τέσσερις μήνες αποκλεισμού από τους αγωνιστικούς χώρους, όμως, ποινή η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσει ο Ουρουγουανός οκτώ αγώνες πρωταθλήματος με την Μπαρσελόνα, νομίζω ότι ήταν αρκετοί και αν η FIFA αποφάσισε ελέω "δαγκωνιάς" να τον αφήσει εκτός λίστας, πραγματικά ξεπερνά τα όρια και δεν την τιμά ιδιαίτερα.

Η ενέργεια προφανώς και ήταν απαίσια από τη μεριά του Σουάρεζ, αλλά αυτό δεν μπορεί να ακυρώσει την αγωνιστική παρουσία του ποδοσφαιριστή και σίγουρα δεν δικαιολογείται τόσο από τη στιγμή που έχει ήδη δεχθεί ποινή με πολύμηνη απουσία από τα γήπεδα.

Αν όμως γυρίσουμε το χρόνο πίσω, στο 2006, θα συνειδητοποιήσουμε ότι το εκτός φάσης χτύπημα του Ζινεντίν Ζιντάν στον Μάρκο Ματεράτσι στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για μία ανήθικη και παράλληλα ανόητη ενέργεια, δεν κατέστη αρκετή για να αφήσει τον "Ζιζού" εκτός διεκδίκησης της "Χρυσής Μπάλας".

Αναλογιζόμενοι λοιπόν την παραπάνω παρατήρηση, βάζουμε στο μυαλό μας και το δεύτερο σενάριο, το οποίο ακολουθεί.

β) Πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας και σενάριο που ενδείκνυται από τους καχύποπτους, αλλά επειδή τα παιχνίδια του παρασκηνίου πάντα γίνονται, δεν το αποκλείουμε κιόλας. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, είναι μέλος της επιτροπής της FIFA που αποφασίζει για το ποιοι παίκτες θα είναι υποψήφιοι για τη "Χρυσή Μπάλα".

Θυμίζουμε εδώ ότι ο Λουίς Σουάρεζ το καλοκαίρι ήταν διακαής πόθος τόσο του Πέρεθ όσο και του Αντσελότι, με αποτέλεσμα ο ισχυρός άνδρας της πρωταθλήτριας Ευρώπης να καταβάλλει προσπάθειες για να τον αποκτήσει από τη Λίβερπουλ. Ο ίδιος ο Ουρουγουανός όμως απέρριψε -και δημοσίως- τη Ρεάλ. Λίγο καιρό αργότερα, υπέγραψε συμβόλαιο με την Μπαρσελόνα.

Το "άκυρο" στη Ρεάλ σε συνδυασμό με το "ναι" στην Μπάρτσα φέρεται να εξόργισε τόσο τον Φλορεντίνο Πέρεθ, που ως μέλος της σχετικής επιτροπής για τους υποψηφίους της "Χρυσής Μπάλας", ακούγεται ότι άσκησε πιέσεις και έκανε ό,τι μπορούσε για να μη συμπεριληφθεί ο Σουάρεζ στη λίστα, με σκοπό ουσιαστικά να τον εκδικηθεί.

Το σενάριο, όπως προανέφερα, είναι κάπως... σατανικό, αλλά διόλου απίθανο.

Άλλος πιθανός λόγος για τον οποίο ο Σουάρεζ απουσιάζει από τη "χρυσή" λίστα δεν νομίζω πως υπάρχει. Όποιο και από τα δύο σενάρια πάντως κι αν ισχύει (ή ακόμη κι αν ισχύουν και τα δύο), η επιλογή της FIFA να μην συμπεριλάβει τον Ουρουγουανό φορ στους υποψήφιους για τη "Χρυσή Μπάλα" του 2014 είναι επιεικώς απαράδεκτη και τραγική.

Και δυστυχώς, αυτό το περιστατικό αποτυπώνει την έλλειψη καθαρά αντικειμενικών κριτηρίων στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία, οι άνθρωποι της οποίας επέλεξαν να προτάξουν τα κόμπλεξ τους και όχι την αντικειμενική τους κρίση.

Μάριος Μάντζος

Related

main 8555700420605794628

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item