Εθνική Ελλάδος σε ελεύθερη πτώση

ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ  ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ  Μια άσχημη στιγμή η ένα "στραβό" αποτέλεσμα ή ακόμα και το κλείσιμο ενός κύκλο...

ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ 

Μια άσχημη στιγμή η ένα "στραβό" αποτέλεσμα ή ακόμα και το κλείσιμο ενός κύκλου που ανέφεραν πολλοί, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε κάθε εθνική ομάδα παγκοσμίως. Στη δική μας βέβαια, τα συμπτώματα της νοσηρής κατάστασης είναι πιο βαθιά και απαιτούν ιδιαίτερη διαχείριση (όπως πολύ εύστοχα ανέλυσε προηγουμένως ο φίλος μας ο Μάριος).

Μένοντας μόνο στα αποτελέσματα, για μια εθνική που πριν 10 χρόνια και κάτι μήνες ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης και μόλις το περασμένο καλοκαίρι στις 16 καλύτερες του κόσμου, οι 4 ήττες (εντός έδρας, μαζί και με τη χθεσινή από τους Σέρβους) και η μια ισοπαλία σε διάστημα 3 μηνών είναι τραγικός απολογισμός. Η εθνικη που τον Ιούλιο βρισκόταν στην 13η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, βρίσκεται το Νοέμβριο κατά 11 θέσεις κάτω (24η) στις βαθμολογίες της FIFA, ενώ στις αντίστοιχες της UEFA σημείωσε πτώση 6 θέσεων (από 8η σε 14η).

Το σύστημα μέτρησης βαθμών για όλα τα παιχνίδια, σε προκριματικά, διοργανώσεις και φιλικούς αγώνες, είναι όντως κάπως... περίεργο, αφού ως συντελεστής προσμετράται η διαφορά των ομάδων που αναμετρώνται. Για την Ελλάδα π.χ. που τα τελευταία χρόνια ήταν σταθερά στις 15 πρώτες θέσεις, είναι καταστροφικό το να χάνει από ομάδες κάτω της 50αδας όπως η Β. Ιρλανδία ή η Φινλανδία. Για τα Φερόε που είναι στο νούμερο 187 του πλανήτη ούτε λόγος.

Ας πούμε ότι η εθνική έχει σχεδόν χάσει το τρένο για την τελική φάση του ευρωπαϊκού (πρακτικά, έχει κάποιες ελπίδες ακόμα, έστω και για την 3η θέση που οδηγεί στα μπαράζ, αλλά και πάλι ποιος την πιστεύει;). Άσχετα με την όποια κατάληξη, πρέπει να προσπαθήσουν οι διεθνείς για την βελτίωση της αποτελεσμάτων, να γίνουν και κάποιες νίκες ώστε να διατηρηθούμε εκεί που είμαστε τουλάχιστον (και να μην πέσουμε και παρακάτω). Γιατί, μην ξεχνάμε, οι συνεχείς συμμετοχές σε διοργανώσεις Mundial ή Euro οφείλονταν κυρίως στις καλές κληρώσεις της εθνικής, όταν αντιμετώπιζε (και κέρδιζε) κυρίως αντιπάλους όπως η Λετονία, η Μολδαβία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα. Όχι επειδή έπαιζε την μπάλα της Ισπανίας ή επειδή είχε φανέλα βαριά που απο μόνη της υπερνικούσε τους αντιπάλους.

Αν ξεκινούσαν, για παράδειγμα, τώρα τα νέα προκριματικά, η Ελλάδα θα βρίσκονταν στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας (αντί του 1ου που βρισκόταν παραδοσιακά την τελευταία δεκαετία). Από το 1ο θα αντιμετώπιζε κάποια από τις Ισπανία, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Γαλλία, Κροατία, Ελβετία, Ολλανδία, ενώ από πίσω υπάρχουν ομάδες με μικρή διαφορά απ' την εθνική, όπως η Τσεχία ή η Τουρκία. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως η πρόκριση τότε (είτε ως πρώτη είτε με μπαράζ) δεν θα 'ναι εύκολη και θα χρειάζονται υπερβάσεις. Αυτά πρέπει να δουν οι υπεύθυνοι της εθνικής: τα επόμενα παιχνίδια (στα τέλη Μαρτίου) αργούν ακόμα και υπάρχει χρόνος για κάποια ανασυγκρότηση, ώστε να μην αφεθεί το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στο έλεος της κατάρρευσης.

Χρήστος Γραβιάς

Related

main 2578739835850049443

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item