Μία -ακόμη- ειλικρινής τοποθέτηση του Κόμπι

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Θεωρείται δικαίως ο κορυφαίος αγωνιστικά της μετά-Τζόρνταν εποχής στο μαγικό κόσμο του NBA. Ο Κόμπι Μπράι...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Θεωρείται δικαίως ο κορυφαίος αγωνιστικά της μετά-Τζόρνταν εποχής στο μαγικό κόσμο του NBA. Ο Κόμπι Μπράιαντ όμως αποτελεί και μία ξεχωριστή προσωπικότητα εκτός παρκέ, κυρίως όταν καλείται να μιλήσει μπροστά στις κάμερες. Τον έχουν κατηγορήσει ουκ ολίγες φορές για αλαζονεία, για βεντετισμό και άλλα τέτοια. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο "Black Mamba" δεν κρύβεται ποτέ πίσω από το δάχτυλό του και κάθε φορά που θα τοποθετηθεί δημόσια, θα πει τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς κόμπλεξ ή δισταγμό.

Άλλη μία δήλωσή του ήρθε να επιβεβαιώσει αυτόν τον κανόνα που ο ίδιος έχει... θεσπίσει. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί έναν κλασσικό NBAer (top στο είδος του), που προσφέρει θέαμα και σουτ από παντού και με κάθε τρόπο, ο Κόμπι αναγνώρισε ουσιαστικά ότι οι Ευρωπαίοι παίκτες είναι τεχνικά πιο καλά καταρτισμένοι από τους Αμερικάνους.

Επιτέθηκε στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα των κολεγίων και των σχολείων υποστηρίζοντας ότι οι παίκτες δεν παίρνουν εκεί τη σωστή μπασκετική παιδεία, με αποτέλεσμα "να έχουμε παίκτες που είναι μεγαλόσωμοι, αθλητικοί και κάνουν όλες αυτές τις εντυπωσιακές αηδίες, αλλά δεν ξέρουν για παράδειγμα πώς να ποστάρουν. Δεν ξέρουν τα βασικά του μπάσκετ".

Το NBA είναι πάντοτε θεαματικό. Ειδικότερα όταν οι αγώνες έχουν γρήγορο ρυθμό και μπαίνουν πόντοι στο transition, αφήνει ακόμη κι εμάς τους Ευρωπαίους με ανοιχτό το στόμα. Δεν αμφισβητεί κανείς το εντυπωσιακό του όλου σκηνικού. Αλλά πόσοι από εμάς δεν έχουμε σκεφτεί ότι δεν υπάρχουν άμυνες στην Αμερική, ότι οι παίκτες δεν έχουν επιθετικό πλάνο και κάνει ο καθένας ό,τι του καπνίσει, ακόμη και ότι τα ματς είναι βαρετά. Πόσο περίεργο μας φαίνεται όταν το δικό μας μπάσκετ, το ευρωπαϊκό, βασίζεται στην καλή αμυντική λειτουργία και είναι ικανό να σε κρατήσει με αμείωτο ενδιαφέρον από το τζάμπολ μέχρι και την τελευταία κόρνα;

Σε προσωπικό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι παρακολουθώ συχνά και θαυμάζω το NBA, δεν μπορεί με τίποτα να ξεπεράσει στη συνείδησή μου το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Κι ας είναι η Αμερική η γενέτειρα του αθλήματος. Όταν ειδικά έχεις μεγαλώσει σε μία χώρα που βρίσκεται για χρόνια στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ με μεγάλες ομάδες (κυρίως Εθνική, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό), τρομερούς προπονητές και παίκτες υψηλότατου επιπέδου, δεν μπορείς παρά να λατρέψεις το άθλημα στη Γηραιά Ήπειρο. Για εμάς, το παρκέ είναι σκακιέρα και μία μικρή λάθος κίνηση ενός πιονιού μπορεί να κρίνει ακόμη και τίτλο. Όταν έχεις μάθει να βλέπεις μπάσκετ που να βασίζεται κυρίως στην αγωνιστική πειθαρχεία των πέντε εντός παρκέ, σου ξενίζει η αναρχία ενός αγώνα NBA.

Στο NBA λειτουργούν εντελώς διαφορετικά από εμάς. Και όταν ακούς τον μεγαλύτερο μετά τον Τζόρνταν παίκτη στη σύγχρονη ιστορία του αμερικάνικου μπάσκετ να παραδέχεται την ανωτερότητα των Ευρωπαίων σε κάποια βασικά πράγματα του αθλήματος, δεν έχεις παρά να υποκλιθείς για άλλη μία φορά στην ειλικρίνειά του.

Και καλό θα ήταν, οι ίδιοι οι Αμερικανοί και οι φορείς μπασκετικής παιδείας των ΗΠΑ να καταπιαστούν από τις δηλώσεις του Κόμπι και να βελτιώσουν τον τρόπο παιχνιδιού και το επίπεδο του αμερικάνικου μπάσκετ, το οποίο θα πρέπει επιτέλους να γίνει περισσότερο ουσιαστικό, παρά θεαματικό.

Και μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια των δηλώσεών του, που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι η αναφορά του στα χρόνια που πέρασε ως παιδί στη Ιταλία. Ουσιαστικά υπενθύμισε ότι τα πρώτα του μπασκετικά βήματα έγιναν στην Ευρώπη, γεγονός που συνετέλεσε στο να γίνει ο κορυφαίος σύγχρονος NBAer.

Είναι εξάλλου τυχαίο ότι ο κορυφαίος αμυντικός του NBA είναι Ευρωπαίος (Μαρκ Γκασόλ); Ή μήπως είναι εξίσου τυχαίο ότι μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του πρωταθλήματος προέρχονται από τη Γηραιά Ήπειρο (Πάρκερ, Μπατούμ, Πάου Γκασόλ, Νοβίτσκι κ.α.);

Υ.Γ.: Καλή χρονιά εύχομαι σε όλο τον κόσμο. Να είμαστε υγιείς πάνω από όλα και τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους. Να περνάτε καλά.

Μάριος Μάντζος

Related

NBA 7738542787748011352

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item