It's derby day today...

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ  Επτά μήνες μετά την τελευταία τους αναμέτρηση, για τα προημιτελικά του Κυπέλλου, Ολυμπιακός και ΑΕΚ θα ...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ 

Επτά μήνες μετά την τελευταία τους αναμέτρηση, για τα προημιτελικά του Κυπέλλου, Ολυμπιακός και ΑΕΚ θα ξανανταμώσουν σήμερα στο φαληρικό γήπεδο, για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Σε σχέση με εκείνα τα παιχνίδια βέβαια, πολλά έχουν αλλάξει και στα δυο "στρατόπεδα", όχι μόνο σε πρόσωπα, αλλά κυρίως σε φιλοσοφίες και τακτικές.

Οι Πειραιώτες δεν έχουν πλέον τον προκλητικό (όπως είχε αποδείξει με τις κινήσεις του στο ματς του ΟΑΚΑ) Βίτορ Περέιρα, με ό,τι και αν αυτό σημαίνει για την ηρεμία των "ερυθρόλευκων". Απεναντίας, ο Ολυμπιακός πλέον πορεύεται με έναν άλλο Πορτογάλο, τον Μάρκο Σίλβα, του οποίου η δουλειά και η μεθοδικότητα, παρότι στο ξεκινημά της ακόμα, αρχίζει να αποδίδει. Μετά από δυο "γεμάτα" διπλά σε Λονδίνο και Τούμπα, είναι λογικό να υπάρχει καλή ψυχολογία εν όψει ενός ακόμα ντέρμπι, ιδίως μέσα στο "Καραϊσκάκης".

Και η ΑΕΚ, βέβαια, παρουσιάζεται σήμερα πολύ πιο ποιοτική ατομικά και συνολικά απ' ό,τι ήταν στα παιχνίδια του Μαρτίου. Τότε ήταν -έστω και "φευγαλέα"- ακόμα ομάδα Β' Εθνικής, πλέον έχει επιστρέψει για τα καλά και "χτίζει" χαρακτήρα, όπως έδειξε και στις πρόσφατες (δύσκολες) νίκες της με Βέροια εκτός και Ατρόμητο εντός. Το σύνθημα για νίκη εκ μέρους του Τραϊανού Δέλλα φυσικά δεν είναι άρτος και θέαμα -ή ...ακούσματα- για τους οπαδούς, αλλά πρωτίστως πίστη στην ομάδα του για τις δυνατότητές της, στην προσπάθεία της να επανεδρεώσει την θέση της ψηλά στη φετινή Σούπερ Λιγκ.

Όσο κλισέ και αν μπορεί να θεωρηθεί, σε ένα ντέρμπι δεν είναι ιδιαίτερα ασφαλές να κάνεις προβλέψεις. Είναι άλλωστε αυτά τα ματς ειδικών συνθηκών, στα οποία, εκτός της ποιότητας των αντιπάλων, παίζουν και άλλα πράγματα ρόλο. Έχει την ποιότητα για να το κάνει -εύκολα ή δύσκολα-, έχει τον Φορτούνη στα καλά του, έχουν αρχίσει να σκοράρουν και οι φορ, οπότε όλα πάνε πρίμα. Για τον Ολυμπιακό, το ζητούμενο είναι η παραμονή στην κορυφή, ώστε να πάει με... ήσυχο το κεφάλι του τη Δευτέρα στο Ζάγκρεμπ. Ακολουθεί δύσκολος -ίσως και καθοριστικός για τα ευρωπαϊκά δεδομένα του- αγώνας, οπότε δεν πρέπει να "μπλεχτούν" αυτά μεταξύ τους. Ο ορθολογιστής Μάρκο Σίλβα θα φροντίσει γι' αυτό, έχοντας κιόλας στο νου του (θα έχει "ψαχτεί' λογικά, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του) το περσινό παρολίγον στραπάτσο. Αυτή τη φορά, οι "ερυθρόλευκοι" θα μπουν ψιλιασμένοι, δεν θα αιφνιδιαστούν και πιθανώς να 'χτυπήσουν' εξ' αρχής δυναμικά το παιχνίδι.

Ο "Τράι", απ' την άλλη, περνάει τη δική του δοκιμασία, γνωρίζοντας πως παίζει ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα (και συνάμα δυσκολότερα) ματς της σεζόν. Οκ, στη Θεσσαλονίκη κόντρα στον ΠΑΟΚ "τα άκουσε" κάπως για το πώς θα έπρεπε να (μην) στήσει την ομάδα, αλλά τι να κάνει κιόλας; Θα γίνουν και λάθη, από τη στιγμή που η ΑΕΚ -καθαρά ποδοσφαιρικά- είχε "ξεσυνηθίσει" σε τέτοιας έντασης ματς και με τέτοια συχνότητα. Για τον ίδιο, πρώτιστο μέλημα σήμερα θα πρέπει να 'ναι τουλάχιστον το μηδέν στο πρώτο μισό του αγώνα, με σκοπό όσο θα περνάει η ώρα να ρισκάρει και λίγο παραπάνω και να αγχώσει τον αντίπαλο. Χωρίς Τζεμπούρ για βασικό σέντερ φορ, υπάρχουν ωστόσο παίκτες με ποιότητα και προσωπικότητα για το κάτι παραπάνω (Μπουονανότε πχ). Και φυσικά με κοντά τις γραμμές για να μην δώσει χώρους στα εξτρέμ του Ολυμπιακού.

Σε κάθε περίπτωση, και για τους δυο μονομάχους είναι ένα δυνατό crash-test. Ένα ουσιαστικά πρώιμο στοίχημα για το αν θα συνεχίσει ακάθεκτος στην πορεία τίτλου του ο Ολυμπιακός, ή αν η ΑΕΚ σκοπεύει να του... βάλει ζόρια, μπαίνοντας ακόμα πιο δυνατά στη μάχη της διεκδίκησης. Αρκεί, για το καλύτερον όλων (των φιλάθλων) να συνοδευτεί και από το ανάλογο, ικανοποιητικό θέαμα...

Χρήστος Γραβιάς

Related

Super League 4298844510459833410

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item