Q&A: Οι συντάκτες του "The Columnist" απαντούν σε ερωτήσεις αναγνωστών για το Euro

Οι αναγνώστες του "The Columnist" έθεσαν έξι ερωτήματα στους αθλητικούς συντάκτες του site για το φετινό Euro της Γαλλίας ...


Οι αναγνώστες του "The Columnist" έθεσαν έξι ερωτήματα στους αθλητικούς συντάκτες του site για το φετινό Euro της Γαλλίας και εκείνοι αναλαμβάνουν να τις απαντήσουν. Χρήστος Γραβιάς, Μάριος Μάντζος, Γιώργος Αναγνώστου και η νέα μεταγραφή μας, Θάνος Χονδρόγιαννος, παίρνουν χαρτί και μολύβι...

1) ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ EURO;

Γερμανία ο Χρήστος Γραβιάς

Όπως το 2014, όταν μας επιβεβαίωσε -στοιχηματικά και μη- στα γήπεδα της Βραζιλίας, έτσι και τώρα θα γίνει το comeback σε Euro, μετά το 1996. Έστω και αν λείπει ο Ρόις, έστω και αν οι Γαλλοι συγκεντρώνουν τα φώτα (λόγω πληρότητας, έδρας κλπ), η Γερμανία είναι μακράν η πιο συνεπής εθνική της ηπείρου μας την τελευταία δεκαετία και μπορεί να φτάσει στην κούπα, που πλησίασε και το 2008 και το 2012 αλλά δεν έπιασε.

Γαλλία ο Μάριος Μάντζος

Το momentum των Γερμανών θυμίζει λίγο εκείνο της ιστορικής φουρνιάς των Γάλλων που κατέκτησε τόσο το Παγκόσμιο του 1998, όσο και το Ευρωπαϊκό του 2000. Έχουν ανάγκη αυτό το Euro, είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία τους κατάκτηση με εκείνα τα "χρυσά" γκολ του Μπίρχοφ. Θεωρώ όμως ότι η διάθεση των Γάλλων να επιστρέψουν στο δρόμο των επιτυχιών, μετά από τρία απογοητευτικά Euro, μπορεί να τους "χαρίσει" το τρόπαιο. Το υλικό είναι ποιοτικότατο, με παιδιά που έχουν όρεξη να τα δώσουν όλα μέσα στην έδρα τους.

Γαλλία ο Γιώργος Αναγνώστου

Στα μάτια μου, το σε ποια χώρα θα καταλήξει το Ευρωπαϊκό φέτος είναι ξεκάθαρο. Είναι οικοδέσποινα, έχει πολύ καλούς παίκτες σε κάθε γραμμή –με το κέντρο της φυσικά να είναι αξεπέραστο με Πογκμπά, Ματουιντί και Καντέ- ενώ παράλληλα έχει να κατακτήσει κάποιο τρόπαιο από το 2002. Γαλλία For The Win!

Γερμανία ο Θάνος Χονδρόγιαννος

Δύσκολή ερώτηση με εύλογη απορία, Γαλλία η Γερμανία; Κλείνω προς την Γερμανία. Έχει το μέταλλο και ξέρει πώς γίνεται η δουλειά. Ακόμα και χωρίς καθαρό επιθετικό, έχει την ποδοσφαιρική "παιδεία" να το καλύψει και να το μετατρέψει σε υπέρ της.

2) ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ;

Κροατία ή Πολωνία ο Χρήστος Γραβιάς

Δεδομένου ότι το Βέλγιο, βάσει του ρόστερ που διαθέτει, δεν θα είναι και έκπληξη να φτάσει στα προημιτελικά/ημιτελικά π.χ., θα κοιτάξουμε προς τα πιο... νότια: οι Κροάτες, με το κέντρο που έχουν και την ευχέρεια του να "τινάζουν" τα δίχτυα συχνά, μπορούν να κοιτάνε ψηλά. Υψηλές βλέψεις και για τους Πολωνούς, αφού ο "Λέβα" και οι διασταυρώσεις -στους "16"- μπορούν να τους στείλουν τουλάχιστον μέχρι την οκτάδα.

Αυστρία ο Μάριος Μάντζος

Η γενιά αυτή των Αυστριακών είναι με διαφορά η πιο ποιοτική στην ιστορία της εθνικής τους ομάδας. Στον όμιλό τους δύσκολα θα "κλέψουν" την πρωτιά από τους Πορτογάλους. Είναι όμως ένα σκαλί πιο πάνω τόσο από τους Ισλανδούς όσο και από τους Ούγγρους. Η διασταύρωση με τον όμιλο της Αγγλίας είναι πολύ πιθανό να τους φέρει αντιμέτωπους με ομάδα των μέτρων τους και να τους οδηγήσει στους "8", όπου μάλλον θα μπει τέλος στο ταξίδι τους. Πιστεύω πάντως ότι θα ξεχωρίσουν.

Πορτογαλία ο Γιώργος Αναγνώστου

Έκπληξη με τον ακριβή ορισμό της λέξης δε θα την χαρακτήριζα. Ωστόσο αν κατάφερνε να φτάσει στον τελικό θα προκαλούσε μια... απορία. Ο λόγος για την Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος. Επειδή όλοι γνωρίζουμε το συντηρητικό μεν, αποτελεσματικό δε, στυλ του πρώην ομοσπονδιακού μας τεχνικού, αλλά και την... ερωτική επαφή του Κριστιάνο Ρονάλντο με τα αντίπαλα δίχτυα, θεωρώ πως αυτός ο συνδυασμός θα φτάσει ψηλά τους Πορτογάλους!

Πορτογαλία ο Θάνος Χονδρόγιαννος

Νομίζω ότι με αυτό που θα πω δεν θα έχω ανακαλύψει την Αμερική αλλά θα πω Πορτογαλία. Σκεφτόμουν πολύ και την Κροατία λόγω μεγάλης ποιότητας αλλά η Πορτογαλία λίγο με την σκληρή και οργανωμένη άμυνα που έχει φτιάξει ο Σάντος, λίγο με το ότι ήρθε η ώρα ο Ρονάλντο να κάνει αυτό που πρέπει με την εθνική, δεν ξέρω, εμένα με έχει ήδη πείσει.


3) ΠΟΙΑ ΟΜΑΔΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙ;

Ιταλία ο Χρήστος Γραβιάς

Ναι, ok, δεν θα 'χει πλάκα να πούμε πάλι τους Άγγλους. Κάποτε θα τα καταφέρουν επιτέλους και θα μας διαψεύσουν (εδώ γελάμε) Οι Ιταλοί πάντως, πρώτη φορά είναι που τους βλέπω τόσο "φτωχούς" ποιοτικά, σαν σύνολο. Και μπορεί η φανέλα να μετράει και να είναι φυσικά "βαριά", αλλά δεν παίζει ποτέ μόνη της μπάλα.

Ιταλία ο Μάριος Μάντζος

Δεν μπορώ να πω ότι το ανανεωμένο και εν πολλοίς μη δοκιμασμένο σε μεγάλη διοργάνωση σύνολο των Ισπανών με πείθει ιδιαίτερα. Οι διασταυρώσεις όμως φαίνονται πιο ιδανικές για εκείνους από ό,τι για τους Ιταλούς. που αντικειμενικά έχουν ένα από τα λιγότερο καλά ρόστερ στην ποδοσφαιρική τους ιστορία. Θεωρώ ότι είναι λιγότερο κακοί από όσο τους παρουσιάζουν, αλλά για μεγάλα πράγματα δύσκολα. Θα ήταν ιδιαίτερα ρομαντικό βέβαια και θα μου άρεσε να μας διαψεύσει όλους!

Ισπανία ο Γιώργος Αναγνώστου

Ναι μεν οι ομάδες της Πριμέρα έχουν σαρώσει τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια (άτιμη Σεβίλλη, καταραμένη 18η Μαΐου του 2016), ωστόσο οι "Φούριας Ρόχας" στο Μουντιάλ του 2014 δεν πέρασαν ούτε τους ομίλους. Ο Ντελ Μπόσκε έκανε μεν ανανέωση στο ρόστερ, ωστόσο δεν πιστεύω πως η φετινή Ισπανία έχει τη φρεσκάδα αυτής του 2008 και του 2012. Μην ξεχνάμε ότι τότε οι Ράμος και Ινιέστα -βασικά "γρανάζια" στη μηχανή της- ήταν 8 και 4 χρόνια νεότεροι... Ενώ παράλληλα υπήρχε και ο Τσάβι...

Ιταλία ο Θάνος Χονδρόγιαννος

Ιταλία, χωρίς δεύτερη σκέψη. Απογοήτευση περισσότερο για το ποδόσφαιρο που θα παίξει και για την έλλειψη παικτών με προσωπικότητα και ποδοσφαιρικής ικανότητας. Δεν νομίζω ότι έχω ξαναδεί τόσο κακό ρόστερ από την Ιταλία. Θα πάει με βάση το δυνατό της όπλο, που όπως πάντα είναι η άμυνα, αλλά από εκεί και πέρα ποιος θα κάνει τι; Σίγουρα ο Κόντε θα προσπαθήσει να βγάλει λαγούς από το καπέλο του αλλά με αυτό το ρόστερ νομίζω ότι θα πρέπει να βγάλει παραπάνω από έναν.


4) ΠΟΙΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΘΑ ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΝ ΣΤΟ ΦΕΤΙΝΟ EURO;

Τσαλχάνογλου, Κριχόβιακ, Κουαρέσμα ο Χρήστος Γραβιάς

Αφήνοντας στην... απ' έξω τα μεγάλα "πυροβολικά", στα πιο ταπεινά, αξίζει την προσοχή μας ο Χακάν Τσαλχάνογλου, για τα στημένα του και επειδή έχει βελτιωθεί αρκετά στη Λεβερκούζεν φέτος. Από κοντά και ο τιμιότατος Κριχόβιακ, να δίνει λίγο... πόνο στο κέντρο, και να μην πέφτει όλο το βάρος πάνω στον Λεβαντόφσκι. Και λίγο Κουαρέσμα, γιατί είναι ποδοσφαιρικός αλητάκος και μπορεί (όπως έδειξε και στα τελευταία φιλικά) να μιλάει στη μπάλα όσο λίγοι.

Καντέ ο Μάριος Μάντζος

Διαλέγω έναν και καλό. Ο παίκτης αυτός είναι ποδοσφαιρικός "έρωτας". Ο άνθρωπος που με τη μαεστρία του έκανε τα πάντα στο κέντρο της πρωταθλήτριας Αγγλίας, Λέστερ, και έχει προσαρμοστεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στην Εθνική Γαλλίας. Ασύλληπτος παίκτης, πιστεύω βασικότατο "γρανάζι" στη μεγάλη πορεία που (θεωρώ πως) θα κάνουν οι "τρικολόρ".

Παγιέτ, Ντε Μπρούινε και Ζιρού ο Γιώργος Αναγνώστου

Δύο στους τρεις είναι Γάλλοι και αυτό γιατί θεωρώ, ανεξάρτητα από την πορεία που θα κάνει η οικοδέσποινα, ότι η συνεργασία αυτών των δύο θα βγάλει μάτια στο φετινό Euro. Είδαμε ήδη από την πρεμιέρα απέναντι στη Ρουμανία ότι ο πρώτος είχε ασίστ και γκολ ενώ ο δεύτερος, έγινε ο αντίστοιχος... Καραγκούνης του 2004, που άνοιξε το λογαριασμό των σκόρερς στη διοργάνωση. Επιπρόσθετα, βοηθάει πολύ ο τρόπος παιχνιδιού της Γαλλίας τον φορ της Άρσεναλ να "ματώνει" τα δίχτυα ως φουνταριστός. Τα πόδια του Παγιέτ, από την άλλη είναι... φαρμάκι και αναμένεται να ταλαιπωρήσουν αρκετούς αμυντικούς αυτόν το μήνα. Και τέλος ο Ντε Μπρούινε, είναι ο... μαέστρος της Σίτι. Μιας Σίτι που έχει Σίλβα, Νασρί και Τουρέ. Και έχει καταφέρει να ξεχωρίσει εκεί. Δεν πιστεύω πως θα δυσκολευτεί να πάρει από το χεράκι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Βελγίου και να το περάσει από τον όμιλο, πηγαίνοντάς το ίσως και λίγο παραπέρα.

Κριστιάνο Ρονάλντο ο Θάνος Χονδρόγιαννος

Ήρθε η ώρα του. Δεν υπάρχουν πολλά να πούμε, το έχει κάνει σε επίπεδο συλλόγων αρκετές φορές και ήρθε η ώρα να το κάνει με την εθνική. Ή τώρα ή ποτέ, και για εμένα είναι τώρα.

5) ΠΟΙΑ ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΤΟΥ "THE COLUMNIST";

Λίγο... απ' όλα ο Χρήστος Γραβιάς

Σε Ευρωπαϊκό με 24 ομάδες, δεν περίμενα να δω φέτος απουσία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ολλανδίας. Και όσο να 'ναι, σαν πατρίδα μας, πάντα τη βλέπαμε -με γκρίνιες, με υποδείξεις, με τις... ελληναράδικες συμπεριφορές που μας συνοδεύουν, ενώ οι "Οράνιε" είναι συμπάθεια διαχρονική, λόγω φανέλας και ιστορίας. Τώρα λοιπόν, λίγο Πορτογαλία (και λόγω Φερνάντο Σάντος), λίγο Γερμανία και λίγο... Αγγλία, έτσι, επειδή "cmon Lions"! (λίγο απ' όλα ένα πράμα)

Αγγλία (και Ιρλανδία) ο Μάριος Μάντζος

Έχω γίνει δέκτης αρκετών χιουμοριστικών σχολίων για την αγάπη μου για τους Άγγλους αλλά είναι κάτι που δεν αλλάζει. Η χώρα που γέννησε το ποδόσφαιρο και το διαφημίζει με τον πλέον ιδανικό τρόπο μέσα από το κορυφαίο πρωτάθλημα παγκοσμίως. Και όσο πιο κομπλεξικοί και απογοητευτικοί γίνονται, τόσο περισσότερο τους υποστηρίζω. Είναι κάτι σαν το "όσο με πληγώνεις, τόσο με πωρώνεις" (γελάω).

Στα τελικά, φυσικά, και η έτερη αγάπη μου, η Ιρλανδία, για μουσικούς και άλλους λόγους. Να μην πιούμε και μια Guinness την υγειά τους; Να μην ακούσουμε και λίγο U2 ή Rory Gallagher πίνοντας; Τους λάτρεψα το 2002 στο Παγκόσμιο, με εκείνη τη φοβερή ομάδα του Νικ Μακάρθι. Ποδοσφαιρικά πάντως δεν μπορούν να ξεπεράσουν στην καρδιά μου τους Άγγλους.

Αγγλία ο Γιώργος Αναγνώστου

Τα Τρία Λιοντάρια της καρδιάς μας! Η αγγλοφιλία άλλωστε ήταν και όρος για να με μυήσει στο "The Columnist" ο Μάντζος, οπότε για να μη μείνω χωρίς δουλίτσα τον δέχτηκα... Χιούμορ κάνω φυσικά, εννοείται πως η Αγγλία είναι σε κάθε μεγάλη διοργάνωση η εθνική που υποστηρίζω, ανεξάρτητα από το αν λαμβάνει μέρος η Ελλάδα σε αυτή. Νομίζω πως το συγκεκριμένο κομμάτι δεν χρειάζεται αιτιολόγηση. Είναι σαν την πίστη. - Γιατί πιστεύεις; - Γιατί έτσι!

Ισπανία ο Θάνος Χονδρόγιαννος

Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι θεωρώ την Πρέμιερ Λιγκ το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, τη λατρεύω και τη βλέπω με πάθος, ωστόσο στην καρδιά μου είναι η Ισπανία! Μεσογειακός λαός, κοντά στην ελληνική κουλτούρα, μέσα στην κρίση και εκείνοι, άφησαν μεγάλα ονόματα απ' έξω και όταν... ακούω Ισπανό σχολιαστή να πανηγυρίζει, πώς μπορώ να μην θέλω να πανηγυρίσω;!


6) ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ

Χρήστος Γραβιάς

Τέτοιο ποδοσφαιρικό μέγεθος, με τόσες ποικίλες απογοητεύσεις (κάθε φορά βρίσκουν και μία με καινούριο τρόπο), μόνο οι Άγγλοι μπορούν να το κάνουν. Τους αγαπάμε όμως: για τους φασαριόζους φιλάθλους, τη γραφικότητα της διαδικασίας των πέναλτι, ελέω λάμψης Πρέμιερ προφανώς. Φέτος; Στους ομίλους θέμα δεν θα έχουν, στα προημιτελικά -λογικά- θα είναι, εκεί ωστόσο θέλει μια μικρή υπέρβαση για να γυρίσει ο διακόπτης (ή μια νέα ιστορία αποκλεισμού, για να διαιωνίζεται και ο μύθος).

Μάριος Μάντζος

Η ποιότητα του πρωταθλήματος φέρνει μεγάλη ευθύνη, που βαραίνει τα πόδια κάθε σύγχρονης γενιάς Άγγλων ποδοσφαιριστών που φορούν τη φανέλα των "λιονταριών". Κι έρχεται και η μεγάλη ανομβρία δεκαετιών που φορτώνει με ακόμη περισσότερο άγχος τη συνείδησή τους. Η φετινή χρονιά είναι... επετειακή αφού συμπληρώνονται 50 ολόκληρα χρόνια από το τελευταίο (και μοναδικό) τρόπαιο σε μεγάλη διοργάνωση, το Παγκόσμιο του 1966. Έκτοτε έχουν γίνει... τα πάντα! Μέχρι και οι Έλληνες με τους Δανούς πήραν Euro και οι Άγγλοι ακόμη... Το ρόστερ φέτος είναι πράγματι το πιο ποιοτικό των τελευταίων ετών, με αρκετούς παίκτες από την εκπληκτική φουρνιά της Τότεναμ. Όρεξη και υλικό υπάρχει για κάτι καλό. Θα δείξει.

Γιώργος Αναγνώστου

Ανέκαθεν η εθνική της Αγγλίας είχε πολύ καλούς παίκτες να την απαρτίζουν. Όμως σε κάθε μεγάλη διοργάνωση δεν κατάφερνε να κάνει το "βήμα παραπάνω". Και κάθε φορά οι υποστηρικτές της λέγαμε "φέτος θα είναι η χρονιά της". Έτσι θα πάει και φέτος... Γιατί όμιλο βατό έχει. Τα προκριματικά τα πέρασε μόνο με νίκες. Όλοι οι παίκτες που προέρχονται από Λέστερ και Τότεναμ είναι σε εξαιρετικό φεγγάρι (κυρίως οι Βάρντι και Κέιν) και, φυσικά, την πιστεύουμε! Όπως λέει και η καμπάνια #TogetherForEngland, GO THREE LIONS!

Θάνος Χονδρόγιαννος

Παίκτες έρχονται και φεύγουν, τίτλοι κατακτώνται, έθνη βγάζουν ολόκληρες γενιές παικτών που αφήνουν εποχή, υπάρχει όμως ένα πράγμα που πάντα παραμένει ίδιο: η γκρίνια των Άγγλων για τρόπαιο. Μια χώρα που πάντα είχε μεγάλο ταλέντο στο ποδόσφαιρο βρίσκει συνεχώς έναν τρόπο να αποτύχει, ενώ αν δεν βρει, δημιουργεί εκείνη έναν καινούργιο. Για να είμαστε δίκαιοι, οι λόγοι είναι πολλοί και αρκετοί, είναι σοβαροί με κυριότερο για εμένα αυτόν της κούρασης λόγω μεγάλου αριθμού παιχνιδιών μέσα στην χρονιά που εξοντώνει τους παίκτες. Θέλω να τη δω ψηλά όμως. Πήρε Oscar ο Leonardo Di Caprio, πήρε Euroleague ο Teodosic και η CSKA, μήπως ήρθε η ώρα του Rooney και της Αγγλίας;

Related

What's hot? 4223579629213718614

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item