Η λίστα του Κόντε και η επόμενη μέρα της Τσέλσι

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ  Η έλευση του Αντόνιο Κόντε στο Λονδίνο, με το πέρας του Euro 2016 και την εκεί περιπέτεια της εθνικής Ιτ...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ 

Η έλευση του Αντόνιο Κόντε στο Λονδίνο, με το πέρας του Euro 2016 και την εκεί περιπέτεια της εθνικής Ιταλίας, σηματοδοτεί παράλληλα και μια νέα σελίδα για την Τσέλσι επί εποχής Αμπράμοβιτς. Απόχη από το Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά μετά από 13 σερί χρονιές, 10η στην περσινή κατάταξη από εκεί που ήταν πρωταθλήτρια το 2015, αποχώρηση (ξανά) του Μουρίνιο με επεισοδιακό τρόπο. Ο Ιταλός τεχνικός μπορεί να της προσφέρει το... ηλεκτροσόκ για ένα νέο restart, ωστόσο θα χρειαστεί να ξεπεράσει διάφορα εμπόδια στους μήνες που θα έρθουν.

1)  Να επαναφέρει στην ομάδα το μαχητικό πνεύμα

H περσινή Τσέλσι έμπαινε στη μάχη της Πρέμιερ με στόχο να διατηρήσει τα σκήπτρα της πρωταθλήτριας αλλά γρήγορα έμεινε χωρίς κίνητρο και... άδειασε ψυχολογικά λόγω της κάκιστης εκκίνησης. "Δεν είναι εύκολο να έχεις κίνητρο όταν χάνεις τόσο νωρίς τον τίτλο", είχε δηλώσει ο Γουίλιαν. Με τον Κόντε ωστόσο, δύσκολα θα υπάρξει... νηνεμία, από τη στιγμή που και ο ίδιος δεν καταλαβαίνει από ηρεμίες και στασιμότητες: στη Γιουβέντους κάθε χρόνο "κυνηγούσε" το πρωτάθλημα χωρίς να επηρεάζεται από την περσινή σεζόν. Και δεδομένου ότι η περσινή 10η θέση "χτύπησε" άσχημα στους καλομαθημένους τα τελευταία χρονιά σε επιτυχίες φίλους των "μπλε", θέλει η πρώτη του χρονιά εκεί να συνδυαστεί με μια καλύτερη πορεία.

2) Να διαχειριστεί τα νέα αποκτήματα

Αυτόματα, η γραμμή του κέντρου της Τσέλσι ανεβαίνει επίπεδο με τον ερχομό του Ενγκολό Καντέ. Ο Γάλλος είναι σίγουρα μια καλύτερη λύση στον άξονα απ' ό,τι ο Μάτις, όμως πλέον βρίσκεται σε ένα top-club και θα πρέπει -σε αντίθεση με τη Λέστερ- να συνηθίσει στην πίεση και τις υψηλές απαιτήσεις. Ο Μπατσουαγί επίσης θα "ντουμπλάρει" καλά τον Ντιέγκο Κόστα στην επίθεση, μετά τη φυγή των Φαλκάο και Πάτο. Το αν αξίζει όμως τόσα λεφτά, παραμένει ερωτηματικό που θα απαντηθεί στο χορτάρι. Μεταγραφικοί πόθοι του Κόντε αποτελούν επίσης οι Παρόλο και Καντρέβα της Λάτσιο, περιπτώσεις μάλλον λογικές (αφού θα κοιτάξει για παίκτες που ξέρει από την Ιταλία) αλλά ακόμα βρίσκονται μεταγραφικά σε στασιμότητα.

3) Να "αναγεννήσει" τον Εντέν Αζάρ

Η περσινή σεζόν δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή για τον Βέλγο σταρ, καθώς η απόδοση του "έδενε" με τη γενικότερη μετριότητα που υπήρχε στην Τσέλσι. Η ομάδα χρειάζεται προφανώς τον καλό Αζάρ, που προορίζεται για φυσικός ηγέτης της αγωνιστικά (αν δεν έχει γίνει ήδη), από τη στιγμή που δεν υπάρχουν πλέον Ντρογκμπά, Τσεχ, Λάμπαρντ και ο Τέρι "κλείνει" σιγά-σιγά τον κύκλο του. Ο Κόντε ωστόσο ξέρει πώς να παίρνει από τους παίκτες του το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους (το έδειξε άλλωστε και πρόσφατα με μια από τις πιο "φτωχές" ποιοτικά εκδόσεις της Ιταλίας) και αναμένεται να κάνει το ίδιο και με τον 25χρονο.

4) Να οργανώσει κάπως την άμυνα

Αυτή είναι ίσως η πλέον δύσκολη αποστολή που έχει στο "Στάμφορντ Μπριτζ". Όσο λάτρης του 3-5-2 και αν είναι, ξέρει πως ζόρικα θα το εφαρμόσει εδώ, εφόσον δεν έχει την άμυνα της Γιούβε. Και μιλάμε για μια Τσέλσι που πέρυσι δέχθηκε 21 τέρματα περισσότερα από τη σεζόν 2014/15 στην Πρέμιερ Λιγκ. Πιθανώς οι νεαροί Ραχμάν και Μιάζγκα να πάρουν φέτος πιο πολύ χρόνο συμμετοχής, αλλά ένας αμυντικός πρέπει να αποκτηθεί ώστε να πλαισιώνει τους Ιβάνοβιτς και τον 35χρονο πλέον Τέρι.

5) Nα κάνει πλεονέκτημα την απουσία της Ευρώπης

"Η Τσέλσι είναι ομάδα επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ και με απογοητεύει κάπως που δεν θα βρίσκεται εκεί του χρόνου", τόνισε καιρό πριν ο Ιταλός τεχνικός. Για πρώτη φορά μετά το 2003 δεν θα κουνήσουν σεντόνι οι Λονδρέζοι, γεγονός που πολλοί θεωρούσαν πως θα της αποφέρει φέτος λιγότερα κέρδη αλλά και το ότι θα είναι πιο δύσκολο να προσελκύσει μεγάλα μεταγραφικά ονόματα. Το σίγουρο είναι πάντως ότι με ένα παιχνίδι τουλάχιστον τη βδομάδα, ο Κόντε θα μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά στο πρωτάθλημα, έχοντας έτσι (μαζί με τη Λίβερπουλ) ένα πλεονέκτημα που δεν θα έχουν οι υπόλοιποι διεκδικητές της Πρέμιερ Λιγκ μεσοβδόμαδα.

Χρήστος Γραβιάς

Related

What's hot? 8680840231225913424

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item