Αντετοκούνμπο, ο πρώτος -ίσως περισσότερο από άλλους- Έλληνας σε All-Star Game

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ  Την τιμητική του για το τριήμερο του Σαββατοκύριακου έχει το μπάσκετ στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ 

Την τιμητική του για το τριήμερο του Σαββατοκύριακου έχει το μπάσκετ στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Και όπως και σε κάθε All-star weekend του NBA, έτσι και τώρα, στην πατρίδα της Τζαζ, τη Νέα Ορλεάνη, το μπάσκετ αφήνει λίγο… παραπίσω το τοπικό καρναβάλι των ντόπιων (γνωστό και ως «Mardi Gras»), για να κλέψει εκείνο τα φώτα της προσοχής.

Μια "παραδοσιακή" μπασκετική γιορτή για τους Αμερικάνους, με μεγάλη εμβέλεια πάντως σε όλο τον πλανήτη: πράγμα λογικό, από τη στιγμή που το άθλημα-προϊόν έχει επεκταθεί τόσο πολύ αλλά και με βάση τα αστέρια που αγωνίζονται και το θέαμα που προσφέρουν.  

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, θα υπάρξει και ελληνικό ενδιαφέρον, με τη συμμετοχή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο "Rising Star Challenge" (αγώνας μεταξύ των καλύτερων rookies και νέων της λίγκας) της Παρασκευής. Με τις φοβερές (για νεοφερμένο στο ΝΒΑ) εμφανίσεις του, ο 19χρονος είναι από τους λίγους διασωθέντες στο φετινό "ναυάγιο" των "Ελαφιών" του Μιλγουόκυ (τελευταία μέχρι πρότινος στην Ανατολή). Ποιος πραγματικά θα το φανταζόταν, ένα χρόνο πριν, όταν βρισκόταν στην Α2 και τον Φιλαθλητικό, τι εξέλιξη θα ακολουθούσε, για να φτάσει να παίξει και All-Star;!

Υπάρχει βέβαια και η άλλη όψη του νομίσματος. Ο πρώτος Έλληνας που θα παίξει σε all-star game, ξενίζει κάποιους με το σκούρο χρώμα του. Αρκετοί είναι εκείνοι που τους... χαλάει ακόμα και το γεγονός ότι αργότερα θα φοράει την φανέλα της γαλανόλευκης. 

Και όμως κύριοι, ίσως ο Γιάννης είναι πολύ πιο Έλληνας από πολλούς από μας, δηλώνοντας περήφανος για τη χώρα στην οποία μεγάλωσε και έμαθε μπάσκετ, τη σημαία της οποίας κράταγε περήφανα και στην επιλογή του στα ντραφτ. Την ίδια χώρα που τον περιέλουζε με όλο το ξενοφοβικό της μίσος, με τους ίδιους ανθρώπους που τώρα πανηγυρίζουν για εκείνον ενώ πριν το «άλμα» προς το ΝΒΑ το 2013 θα ήταν ένας ακόμα που έπρεπε "…να σηκωθεί και να φύγει από δώ"!

Η συμμετοχή του, ακόμα και στο all-star game που θα το βλέπει όλος ο πλανήτης, είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα από και προς τη χώρα μας. Στην Ελλάδα του 2014, την Ελλάδα της χρεοκοπίας, της διαφθοράς και του κατακόρυφα αυξημένου ρατσισμού, μπορεί να υπάρξει και η Ελλάδα της ανθρωπιάς, αυτή που δέχεται και άλλους ανθρώπους διαφορετικής φυλής, χρώματος, γλώσσας. 
Η περίπτωση του Αντετοκούνμπο, ενός παιδιού που τη διαφημίζει εξωτερικά παρότι δεν έχαιρε ο ίδιος αλλά και η οικογένειά του της ίδιας αντιμετώπισης, μπορεί εν τέλει να αποτελέσει ένα μάθημα στη νοοτροπία του μέσου Έλληνα…

Υ.Γ.: To παρών κείμενο γράφτηκε τρία χρόνια πριν, για το τότε All-Star game (14-16/2/2014), ξανά τότε στη Νέα Ορλεάνη.

Στην πάροδο αυτών των χρόνων, άλλαξαν πολλά: ο Giannis ως παίκτης (αλλά όχι ως άτομο), η εξέλιξη της ίδιας του της ομάδας, του Μιλγουόκι, ήρθε –ως φυσικό επακόλουθο– η συμμετοχή του στην εθνική ομάδα, και λογικά και η πρώτη παρουσία στην "μονομαχία" Δύσης-Ανατολής στην τελευταία μέρα του εορταστικού μπασκετικά τριημέρου. Mετά από τον διαγωνισμό καρφωμάτων το 2015, βρίσκεται ξανά στην κορυφαία γιορτή στο 2017, και ενώσω όλοι οι σταρ τον αντιμετωπίζουν πια ισότιμα, σαν "φτασμένο" παίκτη.

Όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν όμως, σε επίπεδο ιδεών, νοοτροπίας, συμπεριφοράς, κουλτούρας. Υπάρχουν άραγε ακόμα άτομα που θέλουν τον Γιάννη να μην αποκαλεί τον εαυτό του Έλληνα και να τιμά την μπλε φανέλα;

Χρήστος Γραβιάς

Related

What's hot? 5176046853505094301

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item