Rock 'n' Ball: Άραγε, πόση μπάλα ήξεραν οι Beatles;

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΑΝΤΖΟΥ  47 χρόνια μετά τη διάλυσή τους, με γενιές και γενιές να έχουν περάσει, οι μύθοι και τα σενάρια γύρω από την α...


ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΑΝΤΖΟΥ 

47 χρόνια μετά τη διάλυσή τους, με γενιές και γενιές να έχουν περάσει, οι μύθοι και τα σενάρια γύρω από την αγαπημένη ομάδα των Beatles συνεχίζουν να αιωρούνται. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ και της Έβερτον "διασταυρώνουν τα ξίφη τους" γύρω από τη συγκεκριμένη κουβέντα, η οποία αν μη τι άλλο δεν βγάζει κάπου, μιας και αμφότερες οι δύο πλευρές έχουν τα δικά τους επιχειρήματα, τη στιγμή που ουδείς έχει απαντήσει, ούτε καν η ίδια η Ιστορία.

Η εμφάνιση των Beatles στη μουσική ελίτ στις αρχές τις δεκαετίας του '60 συνδυάστηκε με την επάνοδο της Λίβερπουλ στη μεγάλη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και ουσιαστικά την αφετηρία των ένδοξων εποχών για τους "Reds". Το παρασυρόμενο από τη μόδα της εποχής Anfield τραγουδά εν χορώ "We love you, yeah yeah yeah" στο ρυθμό του "She Loves You" κάτι που αποτέλεσε το 1963 την παρθενική σύνδεση της μπάντας του Λίβερπουλ με ομάδα της πόλης, ενώ δύο χρόνια αργότερα, στην ταινία "Help!", υπάρχουν σκηνές με τους τέσσερις του συγκροτήματος να φορούν ερυθρόλευκα κασκόλ μέσα στο χιόνι, γεγονός που άφησε υπαινιγμούς για την υποτιθέμενη και αόριστη ποδοσφαιρική τους ταυτότητα.
Ο Albert Stubbins της Λίβερπουλ στο
εξώφυλλο του άλμπουμ των Beatles

Την πεποίθηση ότι οι Beatles μάλλον προτιμούν το κόκκινο ήρθε να ενισχύσει η παρουσία του Albert Stubbins (έπαιξε στη Λίβερπουλ στο διάστημα 1946-1953) στο εξώφυλλο του άλμπουμ του 1967 "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band", για να ακολουθήσει ένα χρόνο μετά η ολοήμερη φωτογράφισή τους στο Λονδίνο "Mad Day Out" όπου εντοπίζεται σε στιγμιότυπο ο Paul McCartney με ερυθρόλευκη κονκάρδα στο πέτο.

Ουδείς όμως έδινε απαντήσεις σχετικά με το τι μπάλα έπαιζε η καρδιά τους. Η ασάφεια σχετικά με την ενασχόληση των Beatles με το ποδόσφαιρο, τη στιγμή που ο κόσμος της πόλης και του Νησιού, άθελά του και μη, "πάντρευε" το συγκρότημα κατά βάση με τη Λίβερπουλ, οδήγησε στη διαιώνιση ενός μεγάλου ερωτήματος σχετικά με το ποια ομάδα τελικά υποστήριζαν οι "Fab Four".

"Μου αρέσει να παίζω μπάλα με τον Elvis Presley", Ringo Starr

Η αλήθεια είναι τελικά πως οι Beatles δεν υποστήριζαν καμία από τις δύο! Ούτε Έβερτον, ούτε Λίβερπουλ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η γενικότερη δράση τους τόσο ως μπάντα όσο και ως μεμονωμένες προσωπικότητες δείχνει ότι δεν είχαν καν σοβαρή ενασχόληση με το ποδόσφαιρο.

Αρχικά, ο Ringo Starr αποκάλυψε μετά από χρόνια ότι δηλώνει φίλος της Άρσεναλ κι αυτό όχι διότι ο ίδιος ενδιαφερόταν ιδιαίτερα, αλλά επειδή οι "κανονιέρηδες" ήταν η αγαπημένη ομάδα του πατριού του με τον οποίο είχε πάρα πολύ στενή σχέση. Ερωτηθείς τη δεκαετία του '60 σχετικά με το ποδόσφαιρο, εκείνος... ντρίμπλαρε με χαριτωμένο τρόπο λέγοντας ότι "μου αρέσει να παίζω μπάλα με τον Elvis Presley". Από την άλλη, ο George Harrison αποστασιοποιήθηκε με τον πλέον ιδιαίτερο τρόπο από το δίλημμα: "Υπάρχουν τρεις ομάδες στο Λίβερπουλ κι εγώ υποστηρίζω την τρίτη". Ο γιος του πάντως, Dhani, που ήρθε στη ζωή το 1978 εξελίχθηκε, εκτός από μουσικό, σε φανατικό οπαδό της Λίβερπουλ. Δεν μπήκε καν στη διαδικασία ο πατέρας George να τον επηρεάσει.

Όσον αφορά τον John Lennon, η αλήθεια είναι ότι δεν είχε σχεδόν καμία επαφή με το ποδόσφαιρο αλλά και τον αθλητισμό εν γένει. Μία από τις ελάχιστες sporty "πινελιές" του ήταν σε ένα από τα τελευταία κομμάτια των Beatles, το "Dig It", με το όνομα του Matt Busby να περιλαμβάνεται στους στίχους. Ο Busby αγωνίστηκε στη Λίβερπουλ στο διάστημα 1936-1941 ωστόσο το όνομά του είναι χαραγμένο στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δημιουργώντας ως προπονητής την θρυλική ομάδα των "μπέμπηδων" η οποία ξεκληρίστηκε τον Φλεβάρη του 1958 στην αεροπορική τραγωδία του Μονάχου, με τον Busby να είναι από τους ελάχιστους επιζώντες. Επομένως, η παρουσία του ονόματός του στο "Dig It" είναι αμφίβολο αν αφορά τη Λίβερπουλ αυτή καθεαυτή.

Επιπρόσθετα, η παρουσία του Albert Stubbins στο εξώφυλλο του "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" φέρεται πως ήταν ιδέα του Lennon, καθώς επρόκειτο για τον αγαπημένο ποδοσφαιριστή του πατέρα του, ο οποίος ήταν οπαδός της Λίβερπουλ.

Όσον αφορά τον Paul McCartney, οι απόψεις διίστανται με πιο έντονο πάντως το μπλε χρώμα. Παρά το περιστατικό με την ερυθρόλευκη κονκάρδα που προαναφέρθηκε, η φωτογραφία που παρατίθεται δεξιά απεικονίζει τον Βρετανό να είναι καθ' οδόν για το Wembley και τον τελικό του FA Cup το 1968 όπου η Έβερτον αγωνιζόταν με τη Γουέστ Μπρομ (1-0 η Άλμπιον). Υπάρχουν όμως αναφορές σε βιβλία ότι ο McCartney είχε δώσει το "παρών" και στον τελικό του 1965 τον οποίο κέρδισε με δραματικό τρόπο η Λίβερπουλ στην παράταση (2-1 την Λιτζ). Ο ιστοριογράφος πάντως Ray O' Brien υποστηρίζει ότι η οικογένεια του Paul τον πήγαινε στο Goodison Park σε πολύ μικρή ηλικία και ουσιαστικά οι πρώτες του παραστάσεις από το ποδόσφαιρο είχαν μπλε χρώμα.

Ο πατέρας του McCartney ήταν οπαδός της Έβερτον, σε αντίθεση με τον αδερφό του, Mike, ο οποίος υποστήριζε τη Λίβερπουλ. Με την μπάντα του μάλιστα "Τhe Scaffold" είχαν βρεθεί πολλές φορές στο "Kop" του Anfield, ενώ το promo τους περιέχει πλάνα από εκεί.

Στην πορεία των χρόνων και μετά τον θάνατο του John Lennon, δεν υπάρχουν ουσιαστικά ποδοσφαιρικά ερεθίσματα. Υπάρχουν μεμονωμένες και πολύ σπάνιες παρουσίες του Paul McCartney στο Goodison Park που ενισχύουν την άποψη των Evertonians, αν και το 2008 τραγούδησε στο Anfield για να τιμήσει την επιλογή του Λίβερπουλ ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Στο περιθώριο της συναυλίας του αυτής, μίλησε σχετικά με τις ποδοσφαιρικές του προτιμήσεις για πρώτη φορά, χωρίς και πάλι να λάβει σαφή θέση: "Ο πατέρας μου ήταν Έβερτον, όλη μου η οικογένεια είναι Έβερτον. Επομένως, θα έπρεπε σε κάθε τοπικό ντέρμπι να υποστηρίζω την Έβερτον. Μετά όμως από μία συναυλία στο Wembley έπιασα φιλία με τον Kenny Dalglish και τότε σκέφτηκα ότι, ξέρεις κάτι, θα υποστηρίζω και τους δύο".

Η τελευταία φορά που ο Paul McCartney κλήθηκε να μιλήσει ποδοσφαιρικά ήταν σε ένα show του Μοντεβιδέο λίγο πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014, όταν ο Λουίς Σουάρεζ της Λίβερπουλ τότε πήρε τη δική του συνέντευξη από τον Βρετανό μουσικό, ο οποίος στο τέλος του βίντεο τραγούδησε "Λίβερπουλ! Λίβερπουλ! Έβερτον!". Είναι απλό: ο τύπος δεν υποστηρίζει κανέναν τους! Ή έστω υποστηρίζει και τους δύο.



Όπως και να 'χει, η ουσία είναι ότι ουδέν από τα τέσσερα "σκαθάρια" δεν είχε αληθινό ενδιαφέρον για το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι, πόσο μάλλον για την ταύτιση με μία συγκεκριμένη ομάδα. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ και της Έβερτον θα εξακολουθήσουν να "κοντραροχτυπιούνται" για το ποια ήταν τελικά η αληθινή ομάδα των Beatles, στην ουσία όμως η οποιαδήποτε προσπάθεια για απάντηση πέφτει στο κενό.

Είναι αλήθεια ότι η μουσική και η στιχογραφία της μπάντας ουδέποτε επηρεάστηκε από το ποδόσφαιρο, το οποίο ζούσε ήδη δοξασμένες ημέρες, τόσο σε επίπεδο συλλογικό όσο και εθνικό, μιας και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Αγγλίας κέρδισε το 1966 το μοναδικό της τρόπαιο: το Παγκόσμιο Κύπελλο που η ίδια διοργάνωσε. Ούτε αυτό όμως συγκίνησε τους Beatles και ουσιαστικά καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι η σύμπλευση του συγκροτήματος και του ποδοσφαίρου αποτέλεσε απλά μία τυχαία συνάντηση στην πορεία του χρόνου, χωρίς τελικά τα "σκαθάρια" να αγκαλιάσουν το άθλημα, όσο κι αν οι Άγγλοι φίλαθλοι προσπάθησαν να βρουν μουσική έκφραση σε αυτούς στο πλαίσιο του ποδοσφαίρου.

Η πολύ άμεση εγκατάλειψη του "She Loves You" από τους οπαδούς της Λίβερπουλ, που παρέδωσαν τη σκυτάλη στο συγκλονιστικό και αξεπέραστο "You 'll Never Walk Alone" το οποίο διασκεύασε ο -επίσης από το Λίβερπουλ- Gerry Mardsen και η μπάντα του "Gerry and the Pacemakers" το 1963, απέδειξε ότι και το ποδοσφαιρικό κοινό της Βρετανίας αντιλήφθηκε από νωρίς ότι Beatles και μπάλα δεν πήγαιναν μαζί.

Είναι μάταιο λοιπόν να πιστεύει κανείς ότι τα "σκαθάρια" είχαν αγαπημένη ομάδα.

Μάριος Μάντζος

Related

What's hot? 1228680941892583463

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item