"Παλιά Αθήνα" - Συναυλία της Xορωδίας του δήμου Αθηναίων στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Στο πλαίσιο της διπλής –ιστορικής και εικαστικής– έκθεσης #NeapolisAthina: και τώρα και τότε, το Πρόγραμμα Μουσικής (ΒΜ) του Hellenic ...


Στο πλαίσιο της διπλής –ιστορικής και εικαστικής– έκθεσης #NeapolisAthina: και τώρα και τότε, το Πρόγραμμα Μουσικής (ΒΜ) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Nashua, NH, USA) και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) παρουσιάζουν την συναυλία "Παλιά Αθήνα" της Χορωδίας του δήμου Αθηναίων με καντάδες και τραγούδια από το αθηναϊκό παρελθόν. Συμμετέχει ο πιανίστας Φρίξος Μόρτζος και διευθύνει ο μαέστρος Σταύρος Μπερής

Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, 20:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα). Θα προηγηθεί, στις 18:30, ανοιχτή για το κοινό ξενάγηση στην έκθεση #NeapolisAthina: και τώρα και τότε, από την επιμελήτριά της και ιστορικό τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη. Οι καντάδες "εισήχθησαν" στην Αθήνα το 1864, όταν τα Επτάνησα συνενώθηκαν με την Ελλάδα. Στην Πλάκα, στου Ψυρρή αλλά ιδίως στην Νεάπολη, το «νέο» μουσικό αυτό είδος αγαπήθηκε, διαδόθηκε, εμπλουτίστηκε με λόγια στοιχεία και συνδέθηκε με τους Αθηναίους ρομαντικούς ποιητές του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Στη Νεάπολη, συντέλεσε στην ίδρυση Ωδείων και μουσικών σχολών στην περιοχή. Η Αθηναϊκή καντάδα εξελίχθηκε παράλληλα με το αθηναϊκό τραγούδι. Αθηναϊκές καντάδες συνέχισαν να γράφονται μέχρι και την δεκαετία του ’30, ευνοημένες από το ρομαντικό κλίμα της εποχής. 

#NeapolisAthina: και τώρα και τότε 

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Nashua, NH, USA), παρουσιάζουν την έκθεση-αφιέρωμα στην αθηναϊκή συνοικία της Νεάπολης με τίτλο: #NeapolisAthina: και τώρα και τότε, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, Λουΐζας Καραπιδάκη. Το παρελθόν της Νεάπολης αναδεικνύεται από πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που παραχώρησαν κρατικά και ιδιωτικά αρχεία, ιδρύματα και ιδιώτες και το πολιτιστικό παρόν της με την ομαδική εικαστική έκθεση 31 σύγχρονων καλλιτεχνών που κατοικούν ή έχουν σχέση με την περιοχή. 

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου 2017.

Ανοιχτές για το κοινό ξεναγήσεις στην έκθεση #NeapolisAthina: και τώρα και τότε πραγματοποιούνται το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, στις 12:30 και την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, στις 18:30.

Related

What's hot? 3303807048031170769

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item