Βραδιά αφιερωμένη στον Ανδρέα Κάλβο στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

  Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις "Με τα λόγια (γίνεται)", στην εκδήλωση που κλείνει την φετ...

 
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις "Με τα λόγια (γίνεται)", στην εκδήλωση που κλείνει την φετινή, έβδομη, περίοδό τους, παρουσιάζουν αφιέρωμα στον Ανδρέα Κάλβο (1792-1869). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018, στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα). 

Είκοσι μόλις ποιήματα –οι περίφημες Ωδές του– αποτελούν το κύριο έργο τού Κάλβου κι ωστόσο ο ποιητής αυτός είναι, μαζί με τον σύγχρόνό του Σολωμό, ένας από τους γενάρχες της νεοελληνικής ποίησης. Στην Ελλάδα, ο Ανδρέας Κάλβος έγινε ευρύτερα γνωστός μετά το 1889, δηλαδή 20 χρόνια από τον θάνατό του, με αφορμή τη γνωστή διάλεξη του Παλαμά για την ποίησή του. Το έργο του συμπίπτει χρονικά με την Επτανησιακή Σχολή, αλλά αποτελεί μια μοναχική περίπτωση δημιουργού, συνδυάζοντας στοιχεία διαφόρων ρευμάτων (κλασικισμός, ρομαντισμός, κ.ά.) και διαφοροποιείται από τους Ιόνιους ποιητές, κυρίως λόγω της ιδιομορφίας της γλώσσας του, η οποία διαθέτει σπουδαία εκφραστική και εικονοπλαστική δύναμη. Σε αυτό το τρίτο αφιέρωμα – μετά τα αντίστοιχα στην Emily Dickinson (2015) και στον Νίκο Εγγονόπουλο (2017) – 14 σύγχρονες ποιήτριες και ποιητές διαβάζουν από ένα ποίημά τους, γραμμένο ειδικά για την εκδήλωση, "σε απόκριση" προς το έργο του Κάλβου και συζητούν για το πώς το εμπνεύστηκαν. 

Συμμετέχουν οι: Ορφέας Απέργης, Άννα Γρίβα, Λένια Ζαφειροπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Λένα Καλλέργη, Δήμητρα Κωτούλα, Αλέκος Λούντζης, Παυλίνα Μάρβιν, Όλγα Παπακώστα, Αλεξάνδρα Πλαστήρα, Χρήστος Σιορίκης, Γιώργος Σπανός, Νάντη Χατζηγεωργίου και Μάριος Χατζηπροκοπίου.

Related

What's hot? 5626456092857538728

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item