To 12ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου ξεκινά!

Συναρπαστικό αναμένεται το φετινό 12ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ , το οποίο στηρίζει και αυτή τη χρονιά ως χορηγός επικοινωνίας το "Τhe ...


Συναρπαστικό αναμένεται το φετινό 12ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, το οποίο στηρίζει και αυτή τη χρονιά ως χορηγός επικοινωνίας το "Τhe Columnist", αν λάβουμε υπόψη μας το πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα εκδηλώσεων που πλαισιώνει την επίσημη έναρξή του στις 25 Μαΐου, που είναι μάλιστα αφιερωμένη στο Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2018. Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής: 

17:30 Πυλη d’ Amboise – Τάφρος 
Έναρξη ομαδικού παιχνιδιού "Η Αναζήτησης του Δράκου της Ρόδου" 
Η ιστορία του παιχνιδιού βασίζεται στο θρύλο του Γάλλου ιππότη Ντε Γκοζόν που σκότωσε το δράκο το 14ο αι. μΧ. Σύντομα θα ανοίξουν οι δηλώσεις συμμετοχής, με ανακοίνωση στις σελίδες του "Μεσαιωνικού Ρόδου" στο facebook. 

18:00 Πύλη d ‘ Amboise - Πύργος 
Έναρξη Φεστιβάλ - Αφιέρωμα στο 2018, Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 
Χαιρετισμοί από θεσμικούς φορείς καθώς και απονομή επαίνων και βραβείων σε εθελοντές, χορηγούς και σχολεία που συμμετείχαν για 3 συνεχόμενες χρονιές στο Βιωματικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ "Γεφυρώνοντας τις Εποχές – Γνωριμία με τη Μεσαιωνική Ρόδο" που πραγματοποιείται με τη συνεργασία των Τμημάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης και με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Ακολουθεί παρουσίαση του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ: η πορεία και η προοπτική του. 

19:30 Εσπερίδα: "Σελίδες από τη μεσαιωνική ιστορία του νοτιοανατολικού Αιγαίου: Η βυζαντινή και ιπποτοκρατούμενη Ρόδος"  
Εισηγήτρια: δρα Φωτεινή Πέρρα, επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 

Η Φωτεινή Β. Πέρρα είναι επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών-Καλαμάτα). Σπούδασε Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών-Ρόδος). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των σχέσεων μεταξύ Βυζαντίου και Βενετίας (11ος-15ος αι.), όπως και μεταξύ Βενετίας και Οθωμανικής αυτοκρατορίας, καθώς της λατινικής κυριαρχίας και της παρουσίας των Ιωαννιτών Ιπποτών στον ελλαδικό χώρο (1204-1797). Είναι συνεργάτης του "Εγκυκλοπαιδικού Προσωπογραφικού Λεξικού Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού" (για την ελληνική και την αγγλική έκδοση), και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του περιοδικού "Βυζαντινός Δόμος". Άρθρα και βιβλιοκρισίες της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, καθώς και κεφάλαια της στην πολύτομη "Ιστορία των Ελλήνων". Έχει διδάξει βυζαντινή και μεσαιωνική Ιστορία στο Arcadia Center for Hellenic, Balkan and Mediterranean Studies and Research (2007), καθώς και στα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Πελοποννήσου με ανάθεση (ΠΔ. 407/80) ενώ έχει διατελέσει και επιστημονική συνεργάτης στο νοτιοαφρικανικό Πανεπιστήμιο του Johannesburg (Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών). Είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας για τη Μελέτη των Σταυροφοριών και της Λατινικής Ανατολής. 

20:30 Βράβευση Νικητών για το παιχνίδι αναζήτησης του δράκου και έναρξη νικητήριας πομπής στους δρόμους της Παλιάς Πόλης. 

21:00 Συναυλία: "Μουσική Ετερότητα στα Δωδεκάνησα" από το σχήμα ΑΝΑΜΕΣΑ … ένα αφιέρωμα στη μουσική μας κληρονομιά. 

"... η Ρόδος είναι η πρώτη μπαρόκ πέτρα του περιδέραιου. Το Βυζάντιο, οι Σταυροφορίες, οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη, οι Οθωμανοί, ..., ο Κικέρων, ο Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής, σταυροδρόμι φυλών, πόλεων και δόξας, που η Αφροδίτη της Ρόδου τα ατενίζει γερμένη στο ένα γόνατο, ανασηκώνοντας τα μαλλιά της..." 
Jean Cocteau, Ημερολόγιο 1η Απριλίου 1936 

Παίζουν οι μουσικοί: 
Ελένη Αλεξίου – Τραγούδι / Κιθάρα 
Δημήτρης Γεωργαλίδης - Πολίτικο Λαούτο 
Άννα Νικητιάδη – Κρουστά / Νέυ 
Σπύρος Τζουμερκιώτης - Ταμπουράς 
Σεραφείμ Φλώρος – Κρουστά 

Το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου είναι μία Συνδιοργάνωση του συλλόγου "Μεσαιωνικό Ρόδο" με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Τμήμα Πολιτισμού Δωδεκανήσου και το ΔΟΠΑΡ. 

Περισσότερα για τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις των Σχολείων (στο πλαίσιο του Σχολικού Προγράμματος του Φεστιβάλ) καθώς και τις γιορτινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, στις 26 και 27 Μαΐου, στη Μεσαιωνική Τάφρο, θα ανακοινωθούν σύντομα. 

Η ιστοσελίδα του Φεστιβάλ
Το γκρουπ του Φεστιβάλ στο facebook εδώ και η σελίδα του εδώ

Related

What's hot? 620210852194416578

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item