"Η νεολαία που καινοτομεί": Οι τεχνητές νοημοσύνες και εμείς

Για την 10η βραδιά του κύκλου "Η νεολαία που καινοτομεί" , το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος δίνει ξανά τον λόγο στους επιχειρημα...


Για την 10η βραδιά του κύκλου "Η νεολαία που καινοτομεί", το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος δίνει ξανά τον λόγο στους επιχειρηματίες της αλλαγής, και μας προσκαλεί στο αμφιθέατρο Theo Angelopoulos στις 7 Ιουνίου και ώρα 19.00 να ανακαλύψουμε τις καινοτομίες στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μπορούμε επίσης να κάνουμε αναφορά σε Τεχνητές Νοημοσύνες (στον πληθυντικό), καθώς οι δημιουργίες σε πρωτοεμφανίστηκε, χρησιμοποιείται σήμερα σε μεγάλο βαθμό και σχεδόν συστηματικά. 

Αυτό το ευρύ θέμα θα προσεγγιστεί από την ανθρώπινη οπτική: οι προσκεκλημένες νεοφυείς επιχειρήσεις θα φέρουν στο φως τις νέες αλληλεπιδράσεις που δημιουργούνται μεταξύ Ανθρώπου και μηχανών, και τους ριζικά διαφορετικούς τρόπους ζωής που προέρχονται από αυτές. Ο Mikeius θα είναι ο οικοδεσπότης μας για να μας καθοδηγήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς. Φαινόμενο του Ελληνικού Youtube, ακολουθείται από χιλιάδες νέους που επιθυμούν να αποκρυπτογραφήσουν καλύτερα την καθημερινότητα, και σχολιάζει τις νέες τεχνολογίες στα βίντεο του. Από γαλλικής πλευράς, 3 νεοφυείς επιχειρήσεις θα μας δείξουν πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να εισχωρήσει σε ποικίλους τομείς όπως η πληροφόρηση, η εκπαίδευση και η μουσική. Από ελληνικής πλευράς, 3 πολύ ελπιδοφόρες εταιρείες θα μιλήσουν για την υγεία και το ευ ζην, τις πληροφορίες και τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης. 

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με demo ρομποτικής που θα παρουσιαστεί στην αυλή του Γαλλικού Ινστιτούτου και θα λήξει με γιορτή με κοκτέιλ όπου θα προβληθούν βίντεο σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη ώστε να συνεχίσουμε να εξερευνούμε το θέμα της βραδιάς σε ένα πιο χαλαρό κλίμα. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ 

Συντονισμός της βραδιάς από τον Mikeius, Έλληνα Youtuber. 

18.30’-19.00’: Animation ρομποτικής από τον WRO Hellas στην αυλή του Γαλλικού Ινστιτούτου. 

19.00’: Έναρξη της βραδιάς από τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy

19.10’-19.15’: Ομιλία από τον Mikeius, Έλληνα Youtuber. 

19.15’-21.40’: Pitchs των νεοφυών επιχειρήσεων, με κύρια ομιλήτρια την Marjolaine Grondin, συνιδρύτρια του Jam. 

21.00’-22.30’: Γιορτή με κοκτέιλ από τη Daily Fresh στην αυλή του Γαλλικού Ινστιτούτου με προβολή βίντεο μουσικής. 

Παρουσίαση των ομιλητών 

Mikeius – Youtuber και stand up κωμικός 

Ο Mikeius είναι Youtuber γνωστός στη νέα ελληνική γενιά. Έχοντας σπουδάσει Μηχανολόγος, άρχισε να γράφει χιουμοριστικά κείμενα για να "περιγράφει τις μικρές λεπτομέρειες της ζωής" και να τα μοιράζεται με τους φίλους του, προτού δημιουργήσει βίντεο στο Youtube και φτάσει τις 5 εκατομμύρια προβολές στο κανάλι του σε χρόνο ρεκόρ. Αργότερα τον ανακάλυψε η πλατφόρμα Comedylab, η οποία εκτίμησε την αίσθηση του χιούμορ του, και για την οποία ξεκίνησε το stand up. 

Στο YouTube, τα βίντεο του βασίζονται πάντοτε σε τεκμηριωμένα γεγονότα και συχνά κάνουν αναφορά στην ιστορία και την επιστήμη. Τα βίντεο του Mikeius αφορούν θέματα δικού του ενδιαφέροντος, από τα βιντεοπαιχνίδια μέχρι την επιστήμη, θέματα που προβάλλονται μέσω της εκπομπής του "Geek Wars". 

Το κοινό του Mikeius αποτελείται, όπως και εκείνο της "Νεολαίας που Καινοτομεί", από νέους που σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο και επιθυμούν να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη άποψη για τον κόσμο, να τον αποκρυπτογραφήσουν και να βρουν τον δικό τους δρόμο. Θα είναι ο εισηγητής της βραδιάς και θα μας βοηθήσει να εξετάσουμε τις καινοτομίες της Τεχνητής Νοημοσύνης που θα επηρεάσουν τον κόσμο του αύριο. 

Marjolaine GRONDIN – Συνιδρύτρια του JAM 

Η Marjolaine Grondin είναι η κύρια ομιλήτρια της βραδιάς μας. Είναι συνιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλος του Jam, κορυφαίου chatbot στη Γαλλία. 

Σπούδασε στο Sciences Po (Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών), προτού φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, όπου ανακάλυψε την επιχειρηματικότητα. Πίσω στο Παρίσι, συνέχισε τις σπουδές της στην HEC (Σχολή Ανωτάτων Εμπορικών Σπουδών) και ίδρυσε παράλληλα, το Jam με τον συνεργάτη της μηχανικό Loïc Delmaire. Με την αποφοίτησή τους, οι νεαροί συνεργάτες εξασφαλίζουν χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ για να επιταχύνουν την ανάπτυξη της εταιρείας και να εδραιώσουν την ομάδα τους. 

Το Jam είναι το πρώτο γαλλικό chatbot που χρησιμοποιείται από σχεδόν 400.000 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 70.000 κάνουν καθημερινή χρήση. Μέσα από το Messenger, το Jam βρίσκει τοποθεσίες, έξυπνες λύσεις, νέες ιδέες, πληροφορίες κ.λπ. στους χρήστες του, χάρη σε μια φυσική και εξατομικευμένη συζήτηση. 

Το Jam θεωρείται από το Facebook ως το γαλλόφωνο chatbot αναφοράς και η Marjolaine κατέχει θέση στις κατατάξεις 30 Under 30 του Forbes και TopInnovatorsUnder 35 του MIT. 

Γιώργος Καραμανώλης – Συνιδρυτής του Botakis 

Ο Γιώργος Καραμανώλης είναι ο συνιδρυτής του Botakis. Αυτό το λειτουργικό chatbot μας επιτρέπει, μέσω φυσικής συνομιλίας με το ρομπότ, να κάνουμε κράτηση σ’ ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, να παραγγείλουμε φαγητό, να αγοράσουμε ακτοπλοϊκά εισιτήρια ή να μάθουμε τα νέα της ημέρας. Στόχος του είναι να αντικαταστήσει μια ολόκληρη γενιά εργαλείων, από το τηλέφωνο έως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, κάνοντας ευχάριστες όλες αυτές τις διαδικασίες. 

Ο Botakis προσφέρει τις υπηρεσίες του σε οργανισμούς που επιθυμούν να βελτιώσουν την εξυπηρέτηση των πελατών τους (σε πολλούς τομείς: μεταφορές, εστίαση, ενέργεια, εμπόριο, ασφάλιση, τυχερά παιχνίδια, κ.λπ.). Ο Δήμος Πλατανιά που ενδιαφέρεται για την τεχνολογία υιοθέτησε μάλιστα το Botakis για να διευκολύνει τις διοικητικές διαδικασίες των κατοίκων του. Πριν να ιδρύσει το Botakis, ο Γιώργος εργάστηκε για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου πάνω σε προγράμματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για περισσότερη πολιτική διαφάνεια μέσω των ψηφιακών εργαλείων (Clarity, Διαύγεια) και την ανάπτυξη μιάς εθνικής πλατφόρμας crowdfunding. Εργάστηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος " Digital Greece 2020" που σκοπεύει να επιταχύνει την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών. Βέβαια, πάνω απ΄όλα ο Γιώργος είναι ο δημιουργός της Crowdpolicy, μιας νεοφυούς επιχείρησης που αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις crowdfunding για τις επιχειρήσεις, σε συνεργασία μεταξύ άλλων με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.Με πάθος για την επιχειρηματική περιπέτεια και την αναστάτωση (disruption) , θα μας περιγράψει πώς ένα chatbot όπως το Botakis μπορεί να γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής των Ελλήνων. 

Benoit PRALY– Συνιδρυτής της Domoscio 

Η Domoscio είναι μια νεοφυής επιχείρηση που ειδικεύεται στην εκμάθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ιδρυμένη το 2013 από τους Benoit Praly και Ivan Ostrowicz, σήμερα έχει παρουσία στη Γαλλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η νεοφυής επιχείρηση βασίζεται σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα εκμάθησης που παρακολουθεί την πρόοδο του μαθητή ώστε να προσαρμόσει τα πλέον κατάλληλα περιεχόμενα στις ανάγκες του. Το όνομά της, Domoscio, προέρχεται από τη λέξη της γλώσσας εσπεράντο «σπίτι της γνώσης», η οποία αποτυπώνει τη φιλοδοξία της νεοφυούς επιχείρησης να συλλάβει έναν νέο τρόπο προσέγγισης της γνώσης μεταμορφώνοντας τη διαδικασία της εκμάθησης. Βραβευμένη ως μία από τις 7 πιο καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις στον κόσμο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Domoscio προτίθεται να αντιμετωπίσει την πρόκληση του παγκόσμιου ανταγωνισμού και της ανάπτυξης της Edtech! 

Ο Benoit είναι ο συνιδρυτής της εταιρείας. Απόφοιτος Μηχανικός από το ENSIMAG και το Πολυτεχνείο του Τορίνου, αρχίζει την επαγγελματική του σταδιοδρομία στον κλάδο της Αναλογιστικής Επιστήμης, προτού αποφασίσει να εργαστεί ως τεχνικός διευθυντής σε μια νεοφυή επιχείρηση παράλληλα με τις σπουδές του. Ο ίδιος είναι ο δημιουργός της τεχνολογίας της Domoscio. 

Olga LABUTINA – Manager του Feel 

Η Olga Labutina παρουσιάζει στη συνέχεια το Feel, ένα βραχιόλι που αναγνωρίζει τη συναισθηματική μας κατάσταση και προσφέρει συμβουλές ανάτασης. Η λύση βασίζεται στον συνδυασμό ενός αλγορίθμου, ενός βραχιολιού και μιας εφαρμογής. To Feel επιθυμεί να δώσει λύση στα ευρήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τα οποία το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη και άγχος. Το Feel παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο CES (Consumer Electronics Show) 2016 και αναμένεται σύντομα η κυκλοφορία του. 

Η Olga είναι μια πετυχημένη διευθύντρια μάρκετινγκ με μεγάλη εμπειρία στο ψηφιακό και το παραδοσιακό μάρκετινγκ, την επικοινωνία, την εμπορική ονομασία και την ανάπτυξη προϊόντων. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην κοινωνιολογία και MBA από το SDA Bocconi School of Management, συμβάλει στην ανάπτυξη της νεοφυούς επιχείρησης Feelσε πολυεθνικό επίπεδο. 

Σπύρος Ράπτης – Συνιδρυτής της Innoetics 

O Σπύρος Ράπτης θα μας παρουσιάσει το Innoetics, μια στάρ του τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Η νεοφυής επιχείρηση δημιουργήθηκε το 2006 στην Αθήνα και ανέπτυξε μια τεχνολογία μετατροπής του γραπτού κειμένου σε φωνή (και το αντίστροφο), που λειτουργεί σε πολλές γλώσσες και διατηρεί τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φωνής. Το Innoetics είναι ικανό να αναπαράγει ακριβώς την φωνή ενός ατόμου που διαβάζει δυνατά, μόνο λίγα δευτερόλεπτα μετά το άκουσμα του κειμένου . Η λύση τους είναι τόσο προηγμένη που η Samsung εξαγόρασε την εταιρεία στα μέσα του 2017 ούτως ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί τους φωνητικούς βοηθούς των άλλων γιγάντων του παγκόσμιου ιστού (όπως την Alexa της Αmazon, το Google Home, …). Aυτή η σύνθεση φωνής μπορεί να ενσωματωθεί σε πολλά μέσα επικοινωνίας: κινητές εφαρμογές, τηλέφωνα, παιχνίδια, το ιντερνέτ των πραγμάτων, τηλεφωνικά κέντρα, κλπ.). Ο Σπύρος Ράπτης είναι ο διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης της Innoetics. Είναι μέλος του εργαστηρίου ρομποτικής και αυτοματισμού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Αθήνας εδώ και δεκαπέντε έτη. Μέσα σ’αυτό το εργαστήριο, έχει εξειδικευτεί στην επεξεργασία του λόγου και την υπολογιστική νοημοσύνη. Η εμπειρία αυτή τον οδήγησε να αναπτύξει την τεχνολογία του Innoetics. Θα μας μιλήσει για ένα πολύ κοντινό μέλλον στο οποίο θα συνομιλούμε συνεχώς με μηχανήματα χωρίς να το συνειδητοποιούμε. 

Pierre Barreau – Συνιδρυτής της AIVA 

Η AIVA, ακρωνύμιο του Artificial Intelligence Virtual Artist, είναι η νεοφυής επιχείρηση που δημιουργήθηκε από τον Pierre Barreau, έναν νεαρό μηχανικό υπολογιστών και συνθέτη. Περικλείεται από μια πρωτότυπη ομάδα προγραμματιστών και καλλιτεχνών, με την οποία δημιούργησε την επώνυμη νεοφυής επιχείρηση που το 2016 του επέτρεψε να συνθέσει τα πρώτα σόλο κομμάτια του για πιάνο, προτού συνεχίσει με ένα συμφωνικό κομμάτι, και έπειτα ένα άλμπουμ, το παγκοσμίως πρώτο του οποίου η σύνθεση έγινε από ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης και παίχτηκε από ανθρώπους. Η AIVAλειτουργεί χάρη σε έναν αλγόριθμο που έχει καταγράψει περίπου 30.000 παρτιτούρες γραμμένες από τους μεγαλύτερους κλασσικούς συνθέτες (τον Μότσαρτ, τον Μπαχ, τον Μπετόβεν κ.λπ.). Αντλησε πληροφορίες που χρησιμοποιεί για την ανάπτυξη του μαθηματικού του ορισμού της μουσικής. Σήμερα, η AIVAαναγνωρίζεται ως εξ ολοκλήρου συνθέτρια από τη Γαλλική Εταιρεία Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων, τη SACEM. Μέσω αυτής της περιπέτειας, ο Pierre προσπαθεί να δείξει ότι τα ρομπότ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους, αλλά μπορούν να συνεργάζονται μαζί τους για να αυξήσουν τις δημιουργικές ικανότητές τους.

Διάνα ΒΟΥΤΥΡΑΚΟΥ, Ιάσωνας Σταύρος ΣΟΜΟΓΛΟΥ, Ιωάννης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - Ομάδα GRID του WRO HELLAS (για το demo ρομποτικής) 

Η GRID είναι μια ομάδα από 2 μαθητές (Ιάσωνας Σταύρος ΣΟΜΟΓΛΟΥ, Ιωάννης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ) που πήραν μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής στην Ελλάδα το 2017. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης, κέρδισαν το βραβείο Καλύτερης Ομάδας για μαθητές Γυμνασίου στο θέμα: Ρομπότ για την βιώσιμη ανάπτυξη (Sustainabot) και εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής της Κόστα Ρίκα. Κατασκεύασαν και προγραμμάτισαν μία sustainable κοινότητα όπου κάθε κτίριο εξοικονομεί ενέργεια με ένα σύνολο αισθητήρων, αυτοματισμών και συστήματα bluetooth. Στη συνέχεια, η ομάδα έφυγε για την Κόστα Ρίκα για την παγκόσμια διοργάνωση της εκδήλωσης για να παρουσιάσει τη ρομποτική κοινότητά της όπου έλαβε την 7η θέση, φέρνοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία Ολυμπιακή διάκριση σε αυτή τη κατηγορία. Τώρα η ομάδα ετοιμάζεται να αναχωρήσει για Κίνα όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 7η Παγκόσμια Έκθεση Νεανικής Καινοτομίας και Τεχνολογίας. Θα συνοδεύονται από τη Διάνα Βουτυράκου, μηχανικό ρομποτικής, η οποία προπονούσε την ομάδα κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Με αγάπη για τη ρομποτική από την ηλικία των 12 ετών, η Διάνα τρέφει επίσης πάθος με την επιχειρηματικότητα. Δημιούργησε τη ΜΚΟ «Unique Minds» για να βοηθήσει τους μαθητές Λυκείου να βρουν το δρόμο τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ιδιαίτερα τα νεαρά κορίτσια. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Διάνα παρατήρησε πράγματι την απουσία κοριτσιών σε Σχολές θετικών επιστημών και τεχνολογίας και αποφάσισε να βρει λύση σε αυτό το πρόβλημα με την Unique Minds. 

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση - Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους φοιτητές

Related

What's hot? 6151844001936628690

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item