Παρουσίαση του προγράμματος της Αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Τους βασικούς στόχους και το πρόγραμμα της Αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου στην ΕΕ εξέθ...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Τους βασικούς στόχους και το πρόγραμμα της Αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου στην ΕΕ εξέθεσε η πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα κα. Αndrea Ikic-Böhm στους εκπροσώπους του Τύπου και στο κοινό στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Στην παρουσίαση συμμετείχαν, εκτός από τους επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα κκ Λεωνίδα Αντωνακόπουλο και Γεώργιο Μαρκοπουλιώτη αντίστοιχα, και οι πρέσβεις της Βουλγαρίας κ. Veselin Ivanov και της Ρουμανίας κ. Lucian Fatu. 

Πιο αναλυτικά, η κ. Ikic-Böhm έκανε λόγο για μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της με κύρια την παγκόσμια αστάθεια, την ασφάλεια, την παράνομη μετανάστευση και την ανταγωνιστικότητα στην ψηφιακή εποχή. Υπό αυτό το πρίσμα υπογράμμισε ότι η Αυστρία στα πλαίσια του ρόλου της ως μεσολαβητή και δύναμης σταθερότητας στην Ένωση θα επιδιώξει τη συλλογική συστράτευση θεσμών και πολιτών για μία Ευρώπη που θα προστατεύει και θα είναι κοντά στον απλό Ευρωπαίο πολίτη, του οποίου η εμπιστοσύνη προς το οικοδόμημα έχει κλονιστεί τα τελευταία χρόνια. 

Στον τομέα της ασφάλειας η ενίσχυση της Frontex, η αναμόρφωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, η καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και η μάχη κατά της τρομοκρατίας συνθέτουν ένα πεδίο πρώτης προτεραιότητας για την Αυστριακή Προεδρία όπου πάντως, όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, "δεν μπορούμε να περιμένουμε τρίτες χώρες να φιλοξενήσουν πλωτές πλατφόρμες για μετανάστες" αλλά αντιθέτως πρέπει να βρεθεί μία ρεαλιστική λύση. 

Στο πεδίο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο ψηφιακό περιβάλλον, η κα Πρέσβης τόνισε ότι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, η περαιτέρω ψηφιοποίηση της αγοράς εργασίας, η αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και η καινοτομία είναι τα κλειδιά για μία Ευρώπη που θα εξασφαλίζει δουλειές και προοπτικές στους νέους. 

Παράλληλα σημείωσε ότι η σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων είναι επίσης εξαιρετικής σημασίας όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη την ΕΕ, γι’ αυτό και βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Προεδρίας. 

Όσον αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κα Ikic-Böhm τόνισε ότι η διατήρηση καλών σχέσεων με την ΕΕ στον τομέα της οικονομίας και της ασφάλειας είναι πολύ σημαντική παράμετρος για την οποία θα εργαστεί η Αυστρία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η επιδίωξη εξαιρετικών σχέσεων με την Τουρκία πρέπει να είναι επίσης δεδομένη, πλην όμως θεώρησε ότι η ΕΕ οφείλει να είναι ειλικρινής απέναντί της και να σταματήσει τις ενταξιακές διαδικασίες. 

Τέλος, η επικεφαλής της αυστριακής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα κατέστησε σαφές ότι για την κυβέρνησή της η Προεδρία είναι μία ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά πολίτες, θεσμοί, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εγχώριοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι άλλων πρεσβειών, για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας όχι μόνο το αμέσως επόμενο εξάμήνο αλλά και μεσοπρόθεσμα προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της. 

Πλέον το μόνο που απομένει είναι να δούμε πρακτικά πώς αντιλαμβάνεται η Αυστριακή Προεδρία τις ποικίλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικογένεια και κατά πόσον και από ποιους θα βρει ευήκοα ώτα στις λύσεις που προτείνει. Πρόκειται σαφώς για μία άσκηση ισορροπιών με σημαντικά ρίσκα αλλά και δυνητικά κέρδη.

Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com

Related

What's hot? 3520162019507394865

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item