Τελευταίες ημέρες για τον "Κήπο του Φιλολόγου" της Ε. Παπαϊωαννου

Η εικαστική εγκατάσταση "Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ" της Ελένης Παπαϊωάννου , η οποία εγκαινιάστηκε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18...


Η εικαστική εγκατάσταση "Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ" της Ελένης Παπαϊωάννου, η οποία εγκαινιάστηκε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου) στον κήπο του Επιγραφικού Μουσείου ολοκληρώνεται την Παρασκευή 31 Αυγούστου, στις 15:00 μμ. Η έκθεση πραγματεύεται την έννοια του κήπου στον αστικό ιστό και την συμβολική λειτουργία του ως χώρος πολιτιστικού προβληματισμού, ανταλλαγής απόψεων και γνώσης μέσα από τον διάλογο. 

Κύρια έμπνευση του έργου -που σχεδιάστηκε ειδικά για τον προαύλιο χώρο του Επιγραφικού Μουσείου (Τοσίτσα 1, 10682 Αθήνα)- αποτελεί το βιβλίο του γερμανοεβραίου φιλολόγου Βίκτορ Κλέμπερερ, "Η γλώσσα του Γ’ Ράιχ". Στο βιβλίο του, γραμμένο την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού ερευνά, αποτυπώνει και αναλύει τους τρόπους με τους οποίους η γλώσσα σταδιακά μορφοποιήθηκε, διαβρώθηκε και μεταλλάχθηκε προκειμένου να υπηρετήσει τα πολιτικά συμφέροντα της εποχής. 

Η Ελένη Παπαϊωάννου, η οποία ζει κι εργάζεται στο Βερολίνο από το 2001, επιλέγει έναν "πραγματικό" κήπο, τον κήπο του Επιγραφικού Μουσείου, έναν "τόπο" με σημειολογική φόρτιση και ιστορική δύναμη για να ορίσει μια αρχειακή και παράλληλα προσωπική διαλεκτική παραθέτοντας αποσπάσματα κειμένων τόσο από το βιβλίο του Βίκτορ Κλέμπερερ όσο και από σημερινά αποσπάσματα του ελληνικού και του διεθνούς τύπου. 

Ο "Κήπος του Φιλολόγου" μας προτρέπει να περπατήσουμε μέσα σε αυτόν και να τον ανακαλύψουμε, να στοχαστούμε πάνω σε επίκαιρα θέματα. 

Επιμέλεια Έκθεσης: Μαργαρίτα Καταγά 
Με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού" Culture4all – Πολιτισμός για Όλους" 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 
ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 
Τοσίτσα 1, Αθήνα 
Tρίτη – Κυρ.: 8:00-15:00 - Δευτέρα κλειστά 
Τ: +30 210 8232950, 8217637 
www. odysseus.culture.gr

Related

What's hot? 3125044242511524626

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item