Best. Mission. EVER!

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Το 1996 ο Tom Cruise (34 ετών τότε) αποφάσισε να αναγεννήσει στη μεγάλη οθόνη την αμερικανική τηλεοπτική...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

Το 1996 ο Tom Cruise (34 ετών τότε) αποφάσισε να αναγεννήσει στη μεγάλη οθόνη την αμερικανική τηλεοπτική σειρά των 60's, Mission Impossible και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Σήμερα, εν έτει 2018 και με τον Αμερικανό ηθοποιό να διανύει τον 57ο χρόνο της ζωής του, το franchise της "Επικίνδυνης Αποστολής" με υπότιτλο "Η πτώση", κυκλοφόρησε για να μας δείξει ότι κάποια πράγματα σε αυτόν τον ψεύτη τον ντουνιά, δεν είναι απλά πράγματα. Είναι αξίες. Και κάποιες αξίες, είναι σαν το κρασί. Όσο παλιώνει, τόσο μας πωρώνει!


Στο τελευταίο λοιπόν κομμάτι του παζλ με πρωταγωνιστή τον Tom Cruise (Ethan Hunt) ο μυστικός πράκτορας της IMF, μαζί με την ομάδα του, τη CIA και την MI6, καλείται να διορθώσει μια άσχημη τροπή που πήρε προηγούμενη αποστολή. Συνέπεια εκ νέου αποτυχίας; Μα, τι άλλο, το κλισέ όλων των ταινιών δράσης, ο θάνατος μεγάλου μέρους του πληθυσμού του πλανήτη.


Στο διάστημα που καταβάλλεται η... υπεράνθρωπη προσπάθεια να αποφευχθεί το μοιραίο (παράδοση μεγάλης ποσότητας πλουτωνίου σε λάθος χέρια), βλέπουμε μερικές από τις πιο επικές σκηνές δράσης που έχουν γυριστεί ποτέ, να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μας. Αρχικά, συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο. Ο Ethan Hunt είναι τρωτός και τρώει ξύλο. Πολύ ξύλο όμως. Σε σημείο που να μην μπορεί να σηκωθεί από το πάτωμα. Είναι ένα fact που σηματοδοτεί και σεναριακά πλέον, ότι τα χρόνια έχουν περάσει και όχι αναίμακτα. Ο χρόνος είναι αμείλικτος, ακόμα και για τους θρύλους.


Παράλληλα όμως, έχουν πάει σε άλλο επίπεδο τις σκηνές καταδίωξης. Σε αυτό το σημείο αξίζουν credits στον σκηνοθέτη της ταινίας Christopher McQuarrie, ο οποίος με τα πλάνα του, γενικά σε όλη την ταινία αλλά, ειδικά στην κούρσα θανάτου με τις μηχανές στην καρδιά του Παρισιού, έδωσε ρεσιτάλ. Η αποτύπωσή της, με τον Hunt να οδηγεί εκστασιασμένος μια BMW RnineT προσπαθώντας να ξεφύγει από τους διώκτες του, ξεπέρασε το -προσωπικά αγαπημένο μου- αντίστοιχο κυνηγητό στο Mission: Impossible II του, επίσης master σε ταινίες δράσης σκηνοθέτη, John Woo.


Κλείνοντας, παρόλο που θα μπορούσα να γράφω για ώρες για την "Πτώση", θα ήταν άδικο να μην κάνω ιδιαίτερη αναφορά σε δύο σημεία που αφορούν την ταινία. 

Το πρώτο, είναι οι περιοχές των γυρισμάτων. Με ταξίδια σε Αγγλία, Γαλλία, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία και Άμπου Ντάμπι, φεύγεις τόσο γεμάτος από την αίθουσα, απλά και μόνο παίρνοντας σταγόνες γεύσης από κάθε μια χώρα, πόσο μάλλον όταν τα πλάνα και οι σκηνές φροντίζουν να σε... χορτάσουν θέαμα. 

Και το δεύτερο και σημαντικότερο, είναι οι ερμηνείες των συμπρωταγωνιστών. Ενώ το ενδιαφέρον μονοπωλεί η ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη προσωπικότητα του Ethan Hunt, συνάμα διαπιστώνουμε το πρόσφορο έδαφος που υπάρχει και εκμεταλλεύεται για να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους ο -κάτοχος Χρυσής Σφαίρας- Ving Rhames (Luther), o Simon Pegg (Benji), η Rebecca Ferguson (Isla) η Michelle Monaghan (Julia) και, κυρίως, ο Henry Cavill (August Walker) που καταφέρνει την αίθουσα να ξεσπάσει σε ζητοκραυγές, σε μια συγκεκριμένη σκηνή (spoiler alert)...

Το Tip του γράφοντος

Ως λάτρης της νόμιμης απόλαυσης ταινιών και μουσικής στο έπακρο, (λέμε όχι το παράνομο downloading) προτείνω να επιλέξετε την αίθουσα Dolby Atmos στα Village Cinemas, καθώς αυτός ο ήχος σίγουρα θα αποτελέσει ιδανικό σύμμαχο στο να απογειωθεί η εμπειρία θέασης της εν λόγω ταινίας. 

Your mission, should you choose to accept it, run to watch it! 


Γιώργος Αναγνώστου

Related

What's hot? 2163283220800164741

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item