"Έψιλον": Η κραυγή αγωνίας μιας γενιάς σε ομηρεία

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Τα αδιέξοδα της νέας γενιάς που ασφυκτιά στο δίπολο μεταξύ των "θέλω" και των &quo...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Τα αδιέξοδα της νέας γενιάς που ασφυκτιά στο δίπολο μεταξύ των "θέλω" και των "πρέπει", η ενδοοικογενειακή ψυχολογική βία αλλά κυρίως η φενάκη του σύγχρονου ανθρώπου ότι τα υλικά αγαθά και μόνο μπορούν να καλύψουν βασικές συναισθηματικές ανάγκες, βρίσκονται στο επίκεντρο του "Έψιλον", της πρώτης ταινίας μικρού μήκους του διαρκώς ανερχόμενου Ελληνοβρετανού σκηνοθέτη Αντώνη Morgan Κωνσταντουδάκη, για την οποία μάλιστα απέσπασε και το Βραβείο καλύτερου νέου σκηνοθέτη στο London Greek Film Festival 2017.

Η Άννα Μιχαλοπούλου ενσαρκώνει πειστικά το κεντρικό πρόσωπο της ταινίας, την νεαρή Ιωάννα, η οποία υποφέρει και ταυτόχρονα υπομένει στωικά, τουλάχιστον μέχρι ένα σημείο, την αδιαφορία, τη συναισθηματική εγκατάλειψη και την καταπάτηση της ελπίδας της από τους ίδιους της τους γονείς. Κάτι που αναπόφευκτα φυσικά θα επιταχύνει τις εξελίξεις σε αυτήν την άτυπη ομηρεία ονείρων και προσδοκιών.

Η Άννα Μιχαλοπούλου ως Ιωάννα
Από την άλλη, οι πολύπειροι Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και Αθηνά Τσιλύρα, οι οποίοι υποδύονται τους γονείς της έφηβης Ιωάννας, με λιτό αλλά απόλυτα σαφή τρόπο ενισχύουν ακόμη περισσότερο την αίσθηση ότι παρακολουθούμε τις τελευταίες στιγμές μιας φαινομενικά απόλυτης νηνεμίας, τέτοιας όπως αυτές που προηγούνται της επερχόμενης καταιγίδας. 

Όσο για τη σκηνοθετική προσέγγιση του Αντώνη Morgan Κωνσταντουδάκη, η ψύχραιμη και χωρίς υπερβολές ματιά του όχι τόσο στη ροή των γεγονότων αλλά στους χαρακτήρες και στο εμφανές ψυχολογικό χάσμα που χωρίζει την κόρη από τους γονείς, δένει εξαιρετικά με ένα υπέροχο μεν πλην όμως απόλυτα ελεγειακό τοπίο που συνθέτουν η θάλασσα και ο συννεφιασμένος ορίζοντας.

Ο σκηνοθέτης Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης με τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο
Αναμφίβολα, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με πολύ αξιόλογη προσπάθεια που στόχο έχει να εκθέσει τον θεατή σε ένα πολυδιάστατο τοπίο θέσεων και αντιθέσεων θέτοντας επί τάπητος το καταναγκαστικό και άγονο παρόν και μέλλον που επιφυλάσσουν οι προηγούμενες γενιές στις επόμενες. Και μπορούμε να πούμε ότι ο στόχος επιτυγχάνεται.

Μπορείτε να δείτε την ταινία εδώ.
 
Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com

Related

What's hot? 155402184683129945

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item