Ένα ελπιδοφόρο single που εκφράζει όλους

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Όταν αποτελείς ένα συγκρότημα από τα πλέον σπουδαία και με τεράστιες επιτυχίες στο καλλιτεχνικό παλμαρέ...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Όταν αποτελείς ένα συγκρότημα από τα πλέον σπουδαία και με τεράστιες επιτυχίες στο καλλιτεχνικό παλμαρέ του, εκ των πραγμάτων οι απαιτήσεις του κοινού, τόσο του δικού σου όσο και γενικότερα της μουσικής κοινότητας, εκτοξεύονται στα ύψη.

Αυτό ίσως είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι για έναν επιτυχημένο καλλιτέχνη, μία κορυφαία μπάντα. Οι Muse είναι ξεκάθαρα ένα τέτοιο γκρουπ, το οποίο μόνο και μόνο στο άκουσμα του ερχομού του νέου τους άλμπουμ "Simulation Theory" δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες, μετά από ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο δίσκο (κυρίως στιχουργικά), το "Drones".

Προ ολίγων ημερών, οι Βρετανοί έφεραν στην επιφάνεια το πέμπτο τους single που λέγεται "Pressure" το οποίο με απλά λόγια και καθαρά θα πω ότι μου άρεσε πολύ. Πρόκειται για ένα κομμάτι που σε κερδίζει ήδη από το πρώτο riff, το οποίο επαναφέρει δυναμικά την κιθάρα στο "παιχνίδι" κάτι που θυμίζει κλασσικές επιτυχίες των Muse και σου θυμίζει τον ήχο που όλοι έχουμε αγαπήσει.

Από την καθαρά μελωδική και μουσική πλευρά, θεωρώ ότι το κομμάτι έχει σωστή αρμονία σε ρυθμό, κάτι που το κάνει να ακούγεται με μεγάλη ευκολία ευχάριστα, ενώ έχει αυτό το δυναμικό που για τους Muse αποτελεί μεγάλο "όπλο" για τα live τους.

Εκτός από αυτό, όμως, επειδή ένα τραγούδι είναι πιο πολύ στίχοι παρά μελωδία, στο στιχουργικό κομμάτι θεωρώ ότι ο Bellamy και η παρέα του τα πήγαν εξαιρετικά. Αφορά στην ψυχολογική πίεση που δέχεται κάποιος άνθρωπος που τον έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο, την ώρα που θέλει να διαφύγει. Εκφράζει, θεωρώ, κάθε μορφής πίεση που μπορεί να δεχόμαστε και ο καθένας μπορεί να βρει τον εαυτό του σε αυτό το τραγούδι. Άλλοι μπορεί να πιέζονται στο χώρο εργασία τους, άλλοι στην προσωπική τους ζωή, οπουδήποτε. Όλοι εκφράζονται μέσα από αυτούς τους στίχους...

Για το συγκρότημα δε, ίσως ο συμβολισμός του "Pressure" να έχει να κάνει με αυτό που ανέφερα στην αρχή: μεγάλες απαιτήσεις από τον κόσμο που ασκεί τεράστια πίεση στους καλλιτέχνες για ένα ιδεατό για εκείνους αποτέλεσμα. Ερμηνεία του ποδαριού, αλλά ποτέ δεν ξέρεις...

Προσωπικά, το "Pressure" μου άνοιξε για τα καλά την όρεξη για το επερχόμενο άλμπουμ που κυκλοφορεί στις 9 Νοεμβρίου. Ήδη από το "The Dark Side" είχα αρχίσει να αισθάνομαι πιο καλά με τα νέα ακούσματα, αλλά με το καινούργιο single πραγματικά ανυπομονώ.

Οι Muse έχουν δεχθεί αρκετή κριτική τα τελευταία χρόνια σχετικά με το αν και κατά πόσο έχουν εγκαταλείψει τον παλιό τους ήχο, ωστόσο πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι την ώρα που οι μουσικές προτιμήσεις του κόσμου και ειδικά των νέων αλλάζουν, πρέπει και οι καλλιτέχνες να παίρνουν τα δικά τους μέτρα.

Το "Pressure" είναι ένα κλασσικό Muse κομμάτι, το οποίο όμως "κολλάει" και με την εποχή.

Υ.Γ.: Προς τους επικριτές του ήχου του "Something Human", όχι της μελωδίας (ούτε σε μένα αρέσει ιδιαίτερα αυτή), ας κάνουν έναν κόπο να ακούσουν κομμάτια από τον παρθενικό τους δίσκο "Showbiz" το 1999. Θα βρουν αρκετά κοινά στοιχεία που ίσως τους κάνει να αναθεωρήσουν. Ας μην μένουμε μόνο στα hits...

Ας απολαύσουμε και το video clip που συνόδευσε το νέο single. Ένα βίντεο που έχει πολλά στοιχεία 80s, για τα οποία πάντα μιλά με νοσταλγία ο Mathew Bellamy.


Μάριος Μάντζος

Related

What's hot? 1014679527999070880

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item