Οι 30+1 κανόνες του Ελληνικού Στρατού
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ «Του παν θα βάλεις το χακί, θα μπεις στην πρώτη τη γραμμή, θα μπεις στην πρώτη τη γραμμή, και ήρ...
http://www.thecolumnist.gr/2018/11/301.html
«Του παν θα βάλεις το χακί,
θα μπεις στην πρώτη τη γραμμή,
θα μπεις στην πρώτη τη γραμμή,
και ήρωας θα γίνεις…»
Καλά, για να μην τα παραλέμε, ήρωας δεν θα γίνεις. Θα κάνεις σίγουρα πράγματα που θα σου φαίνονται ηρωικά, τουλάχιστον την στιγμή που θα τα κάνεις με όλη την απαραίτητη βαρεμάρα και αφασία που θα σε διακατέχει, αλλά μέχρι εκεί.
Είναι αυτή η στιγμή που έρχεται να υπηρετήσεις την πατρίδα, και εσύ, σαν έτοιμος από καιρό, τα αφήνεις όλα πίσω ώστε να εκπληρώσεις την συγκεκριμένη στρατιωτική σου υποχρέωση. Δουλειές, σχολές (;), μαθήματα, σχέσεις, τα πάντα.
Και για να μην πας τελείως ανυποψίαστος, μιας και κοντοζυγώνουν οι μέρες που θα καταταγούν όσοι «μπαίνουν» τώρα τον Νοέμβρη, παρακάτω ακολουθούν οι 30 +1 χρυσοί κανόνες που αν τους ακολουθήσεις, θα κάνεις ευκολότερη τη θητεία σου και επομένως και την καθημερινότητα σου για τους επόμενους εννιά μήνες.
Έχουμε και λέμε λοιπόν…
1) Το πρώτο βράδυ στο στρατό, αν όχι το χειρότερο, είναι σίγουρα το πιο περίεργο. Όπως κάπως λιγότερα και τα δυο-τρία επόμενα. Μετά, συνηθίζεις...
2) Γενικά να δίνεις πράγματα σε κάποιον που χρειάζεται. Ένα ξυραφάκι, λίγο αφρόλουτρο, οτιδήποτε ψιλοασήμαντο χρηματικά αλλά βασικό σε ένα στρατόπεδο. Μην γίνεις τσιγκούνης, μπορεί να βρεθείς και εσύ στην ανάγκη κάποιου…
3) Κάθε στρατόπεδο που σέβεται τον εαυτό του έχει α) αυτόν που γκρινιάζει μονίμως για τις υπηρεσίες, β) αυτόν που ρίχνει τις «στραβές» που συμβαίνουν συνέχεια σε άλλους και γ) αυτόν που λέει μονίμως ψέματα και διασκεδάζει τους υπόλοιπους. Ιδανικά, μην γίνεις κανένας από αυτούς.
4) Η στολή δεν κάνει τον άνθρωπο, αλλά το αντίστροφο. Θα το καταλάβεις σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα…
5) Προσπάθησε να γίνεις φιλικός με τους άλλους. Δεν περνούν εννιά μήνες χωρίς λίγη καλή παρέα.
6) Στο στρατόπεδο θα εκτιμήσεις πολλά απλά πράγματα της μέχρι πρότινος καθημερινής σου ζωής. Και αυτά που θα εκτιμήσεις σίγουρα πρώτα είναι το κρεβάτι σου και η λεκάνη του μπάνιου σου (oh, yeah…)
7) Όλα για την τιμητική/τιμητικές. Άλλωστε, το έχει γράψει ο Μακιαβέλι, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα(;)
8) Oι συζητήσεις πολιτικού ή αθλητικού περιεχόμενου μεταξύ φαντάρων δεν φτάνουν ποτέ, ΜΑ ΠΟΤΕ, σε μια κοινή συνισταμένη, σε ένα συμπέρασμα που θα συμφωνούν άπαντες.
9) Μην κοροϊδεύεις αυτούς που μετά μανίας χρησιμοποιούν την στρατιωτική αργκό. Θα τους μιμηθείς μερικούς μήνες μετά…
10) Μην σκέφτεσαι τι κάνουν οι «έξω από εκεί». Δεν σε ενδιαφέρουν, έχεις να πας να κάνεις λάντζα…
11) Και όμως, υπάρχουν άτομα που εν έτει 2018 πιστεύουν πως στον στρατό σου δίνουν… «αντικούκου». Όχι ότι το ευρύτερο περιβάλλον, οι διατροφικές συνήθειες και ο λιγοστός ύπνος δεν σε επηρεάζουν (ξέρεις πού…)
12) Κάθε πιθανή ή απίθανη σκέψη είναι κατάλληλη ένα βροχερό βραδάκι χειμώνα στη σκοπιά. Εκεί που η φιλοσοφική «τρυπάει» ταβάνι και ξεπερνάει Μπένθαμ, Μίλς και Λοκ μαζί.
13) Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς τα βράδια με τη μία όταν ξαπλώνεις; Έννοια σου και στον στρατό αυτό το πρόβλημα θα το λύσεις με τη μία.
14) Η θητεία περνάει με (πολύ) ύπνο και (ακόμα πιο πολύ) διάβασμα.
15) «143 και σήμερα αδέρφια, υπομονή». Πάντα, παντού, θα ειπωθεί και από κάποιον…
16) Πιθανώς πιο απάλευτη στιγμή της στρατιωτικής καθημερινότητας να αποτελεί μια μακρόσυρτη φρουρά το μεσημέρι με ντάλα ήλιο ένα ζεστό μεσημέρι άνοιξης ή ακόμα χειρότερα καλοκαιριού.
17) Σκούπισμα, δίπλωμα, πλύσιμο, στρώσιμο επί καθημερινής βάσεως. Με τέτοια μαεστρία μάλιστα που η κάθε μάνα θα καμάρωνε για τον κανακάρη της (που φυσικά δεν τα έκανε αυτά στο σπίτι).
18) Μην φοράς το νεκροτάμπελο εκτός φανέλας, λες και μόλις μας ήρθες από το Αφγανιστάν. Στη Μυτηλήνη σε έστειλαν.
19) Φωτογραφίες στρατιωτικού περιεχομένου σε facebook, Instagram και τα τοιαύτα σόσιαλ καλό είναι να απουσιάζουν, εκτός και αν θες να δεις καμιά μέρα κάνα like από τον διοικητή σου (με την ανάλογη καμπάνα να ακολουθεί φυσικά…)
20) Και όπλο να μην έχεις πιάσει ποτέ στη ζωή σου, λίγο κομάντο θα νιώσεις με το που αλλάξεις για πρώτη φορά σωστά το G3 σου.
21) «Να μπεις Σεπτέμβρη, για να έχεις το επόμενο καλοκαίρι όλο δικό σου». Τεράστια αλήθεια που όλοι μας έχουμε ακούσει από κάποιον σε ανύποπτη στιγμή.
22) «Τρέλανέ τους όλους, μην τρελαθείς» τραγούδαγαν οι φαντάροι στην «Λούφα και Παραλλαγή». Και πόσο δίκιο είχαν…
23) Αν νομίζεις πώς στον στρατό τρώνε καλά, ετοιμάσου για άπειρες βραδιές delivery.
24) Ξύρισμα/γυάλισμα παραδοσιακά πριν από κάθε πρωινή αναφορά, ώστε να συνεχίσεις το υπόλοιπο μιας βαρετής ακόμα ημέρας χωρίς περαιτέρω (δυσάρεστες) εκπλήξεις…
25) «Επ’ ώμου… αααααρμ»! Μια φράση, πολλές αναμνήσεις…
26) Βλέπεις τους «παλιούς» φαντάρους που δεν βλέπουν την ώρα να απολυθούν, όταν ακόμα είσαι… φρέσκος, γελάς μαζί τους, και σου φαίνεται αστείο. Μέχρι να γίνεις και εσύ έτσι κάποιους μήνες μετά, για να γελάνε μαζί σου οι επόμενοι νεοσύλλεκτοι.
27) Στον στρατό δεν έχουν σημασία η ηλικία. Ο ανάλογος διαχωρισμός μεταξύ στρατιωτών γίνεται σε «παλιός» και «νέος».
28) Άκου προσεκτικά, μίλα λίγο. «Χρυσή» συμβουλή, τουλάχιστον τις πρώτες μέρες της θητείας σου.
29) Πoιός θα πάρει το «καλό» γκρουπ Χριστουγέννων ή αυτό του Πάσχα. Η πραγματικά μεγαλύτερη διαμάχη μεταξύ φαντάρων σε μια μονάδα.
30) Kαλώς ή κακώς (κακώς μάλλον), θές δεν θες, στον στρατό ρίχνεις τα στάνταρ καθαριότητας και συνηθίζεις στην βρώμα (των άλλων)
31) Προσπάθησε να περάσεις καλά. Ότι δεν μπορείς να το αποφύγεις, λένε, τουλάχιστον απόλαυσέ το. Μην κατσουφιάζεις μονίμως, ανοίξου σε κόσμο, κάνε χαζομάρες (στο όριο του επιτρεπτού), πέρνα καλά. Γιατί θα υπάρξουν φορές στο μέλλον που θα αναπολείς τέτοιες στιγμές. Διάολε, δεν περάσαμε και άσχημα στον στρατό, έτσι δεν είναι;
Χρήστος Γραβιάς