Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει τον Juan Guaidó

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε την Πέμπτη τον Juan Guaidó ως το νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, σύμφωνα με το Σύντα...


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε την Πέμπτη τον Juan Guaidó ως το νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας. 

Το ΕΚ προτρέπει την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης Federica Mogherini και τα κράτη μέλη να αναγνωρίσουν επίσης τον Guaidó "ως το μόνο νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας μέχρι να εξαγγελθούν εκλογές ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες ώστε να αποκατασταθεί η δημοκρατία". 

Στο ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε με 439 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές, επανεπιβεβαιώνεται η πλήρης στήριξη του ΕΚ για την εθνοσυνέλευση, η οποία είναι ο μόνος σύννομος δημοκρατικός θεσμός στη Βενεζουέλα. Τονίζεται επίσης ότι οι εξουσίες της εθνοσυνέλευσης πρέπει να αποκατασταθούν και να γίνουν σεβαστές, συμπεριλαμβανομένων των προνομίων και της ασφάλειας των μελών της. 

Η ολομέλεια πρόσθεσε ότι σε συνέχεια της αναγνώρισης του μεταβατικού προέδρου από το ΕΚ, και η ΕΕ αλλά και τα κράτη μέλη της θα πρέπει να αναγνωρίσουν όποιους εκπροσώπους διορίσουν οι νόμιμες αρχές. 

Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τη βία

Η ολομέλεια καταδικάζει το κύμα καταπίεσης και βίας που έχει οδηγήσει ήδη σε δολοφονίες και ζητούν οι de facto αρχές της Βενεζουέλας να σταματήσουν όλες τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να λογοδοτήσουν όσοι είναι υπεύθυνοι για αυτές και να διασφαλίσουν ότι όλες οι θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα χαίρουν πλήρους σεβασμού. 

Σε σχέση με αυτές τις θέσεις, στηρίζουν το κάλεσμα του ΓΓ του ΟΗΕ για μια ανεξάρτητη και ενδελεχή έρευνα για τις δολοφονίες που έχουν διαπραχθεί. 

Καταγγέλλουν επίσης την κράτηση δημοσιογράφων που κάλυπταν την κατάσταση στη Βενεζουέλα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αρκετοί Ευρωπαίοι πολίτες, και ζητούν την άμεση απελευθέρωσή τους. 

Δημιουργία ομάδας επαφών

Το ΕΚ καλεί την Ύπατη Αρμοστή να συνεργαστεί με τις χώρες της περιοχής και άλλους σχετικούς διεθνείς παράγοντες με στόχο τη δημιουργία μιας ομάδας επαφών, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Οκτωβρίου 2018, η οποία θα μπορούσε να διαμεσολαβήσει για την οικοδόμηση μιας συμφωνίας για τη διενέργεια "ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών σύμφωνα με ένα προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα, ισότιμους όρους για όλους τους συμμετέχοντες, με τη συμμετοχή διεθνών παρατηρητών". 

Συμπληρωματικές πληροφορίες

Ο Juan Guaidó, πρόεδρος της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση εθνοσυνέλευσης, αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας στις 23 Ιανουαρίου σε μια προσπάθεια να εκπέσει ο πρόεδρος Nicolás Maduro. Ο Guaidó αναγνωρίστηκε αμέσως ως ο νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Κολομβία, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Χιλή και ο Καναδάς.  

Εκ μέρους της ΕΕ, η Federica Mogherini διακήρυξε στις 26 Ιανουαρίου την πλήρη στήριξή της για την εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας και ζήτησε την άμεση διενέργεια ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι, εάν δεν υπάρξει σχετική ανακοίνωση τις αμέσως επόμενες μέρες, "η ΕΕ θα λάβει περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της αναγνώρισης της ηγεσίας της χώρας". 

Η Βενεζουέλα είναι βυθισμένη σε βαθιά κοινωνική, οικονομική και δημοκρατική κρίση. Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από τη χώρα και ο πληθωρισμός ξεπερνά το 1.650.000 %.

Related

What's hot? 3730155132088130848

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item