Ούτα Τούτλις: "Στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για το κοινό μας μέλλον"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ  "Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρώτα και κύρια ένα οικοδόμημα ειρήνης και ελπίδας. Αν τ...

Utta Tuttlis - thecolumnist.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ 

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρώτα και κύρια ένα οικοδόμημα ειρήνης και ελπίδας. Αν τα αφαιρέσεις αυτά από τους ανθρώπους, τι απομένει;", αναρωτιέται η κ. Ούτα Τούτλις εκπρόσωπος Τύπου και επικεφαλής Επικοινωνίας της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο "The Columnist". Παράλληλα, επισημαίνει ότι τον Μάιο δεν ψηφίζουμε απλώς για την Ευρωβουλή αλλά για το μέλλον όλων μας, τονίζοντας ότι στο φόβο που διασπείρουν οι λαϊκιστές πρέπει να αντιτάξουμε την ελπίδα. 

Ταυτόχρονα αναγνωρίζει την κομβική σημασία των social media στην προσπάθεια των πολιτικών να μιλήσουν "ευθέως" που όμως δεν αρκεί να υποκαταστήσει τη φυσική επικοινωνία με τους πολίτες υπογραμμίζοντας μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο την αξία των πρωτοβουλιών "Europe Together" και "Go Local". Τέλος, χαρακτηρίζει τεράστια πρόκληση τις ψευδείς ειδήσεις δηλώνοντας όμως αισιόδοξη για την τελική έκβαση της μάχης. 

- Τι διακυβεύεται στις προσεχείς Ευρωεκλογές και ποια είναι η απάντηση των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών σε αυτές τις προκλήσεις; 

Ο.Τ.: "Τι διακυβεύεται; Τίποτα λιγότερο από το μέλλον μας. Και δεν εννοώ το μέλλον των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά το μέλλον όλων των Ευρωπαίων πολιτών, οι ελευθερίες τους, τα αποκτημένα ύστερα από σκληρούς αγώνες δικαιώματά τους, ο τρόπος ζωής τους. Εγώ, τα παιδιά μου και οι δικοί μου άνθρωποι έχουμε ζήσει σε αυτό το ασφαλές περιβάλλον που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας όπως οι άνθρωποι μέχρι πριν 75 χρόνια, όπου ο πόλεμος αποτελούσε μία μόνιμη απειλή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρώτα και κύρια ένα οικοδόμημα ειρήνης και ελπίδας. Αν τα αφαιρέσεις αυτά από τους ανθρώπους, τί απομένει; 
Δυστυχώς όμως αυτό ακριβώς προσπαθούν τώρα να επιτύχουν οι λαϊκιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Φοβίζουν τους ανθρώπους και θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στο χρόνο προβάλλοντας το μοντέλο του έθνους-κράτους σε αντιδιαστολή με ένα πολυπολικό κόσμο και εκείνο της κλειστής κοινωνίας που αντιτίθεται στην ανοιχτή η οποία όμως εγγυάται την ελευθερία, τις δημοκρατικές αξίες και το κράτος δικαίου. 
Το μήνυμά μας ως Σοσιαλιστές και Δημοκράτες είναι ότι πρέπει να πολεμήσουμε αυτό το φόβο με ελπίδα. Ο επικεφαλής μας Ούντο Μπούλμαν, οι ευρωβουλευτές μας, ο υποψήφιός μας για την προεδρία της Επιτροπής Φράνς Τίμερμανς, όλοι έχουν επισημάνει με έμφαση τις επικίνδυνες εξελίξεις σε χώρες όπως η Ουγγαρία ή η Πολωνία και πρόσφατα στην Ιταλία και την Αυστρία. Ως Ευρωομάδα είμαστε ενωμένοι απέναντι σε αυτά και δε θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για τις ελευθερίες που πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες. 
Αυτόν τον Μάιο, στις κάλπες δε θα επιλέξουμε απλώς τους επόμενους πολιτικούς που θα νομοθετούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα ψηφίσουμε για το μέλλον μας. Γνωρίζω πως θέλω να μοιάζει το μέλλον μου – θέλω να είναι ασφαλές για τα παιδιά μου όπου το μίσος δε θα έχει καμία θέση. Θέλω να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, άνδρες και γυναίκες. Θέλω να μπορούν όλοι να ταξιδεύουν ελεύθερα, να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την ιατρική περίθαλψη, σε ποιοτικές δουλειές, σε αξιοπρεπή στέγαση. Ένα μέλλον όπου οι εταιρείες θα πληρώνουν τους φόρους τους στις χώρες όπου αποκομίζουν τα κέρδη τους, και όλα αυτά τα χρήματα να αξιοποιούνται σωστά όπου υπάρχει ανάγκη. Αυτό πρεσβεύει η Ευρωομάδα μου και γι’ αυτό θα ψηφίσω στις επόμενες ευρωεκλογές." 

- Ποιος είναι ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην προεκλογική εκστρατεία σας;

Ο.Τ.: "Πρώτα από όλα επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω κάτι. Εμείς ως Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να διοργανώσουμε κάποια προεκλογική εκστρατεία. Αυτό είναι υπόθεση των κομμάτων, στη δική μας περίπτωση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES). Παρ’ όλα αυτά έχουμε αναλάβει να πληροφορήσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες και έτσι χρησιμοποιούμε τα social media στις καθημερινές μας επικοινωνίες ως στρατηγικό κομμάτι της διάδοσης του μηνύματός μας σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. 
Το πλεονέκτημα της επικοινωνίας μέσω social media συνίσταται στο ότι είμαστε σε θέση να μιλήσουμε "ευθέως" με τους πολίτες. Χρησιμοποιούμε ένα πιο ήπιο τόνο από ότι στα δελτία τύπου, επεξηγούμε την γραφειοκρατική ορολογία και απευθυνόμαστε στους ανθρώπους για εκείνα τα ζητήματα που τους αφορούν περισσότερο. Φυσικά η ανταπόκριση και μάλιστα η αμφίδρομη είναι κρίσιμη παράμετρος στο πεδίο αυτό. Όλα τα σχόλια και τις προτάσεις που λαμβάνουμε στις πλατφόρμες, τόσο τα θετικά όσο και τα υπόλοιπα, προσπαθούμε να τα ενσωματώσουμε στην καθημερινή μας εργασία, να μεταφέρουμε το μήνυμα στους ευρωβουλευτές μας και στους πολιτικούς συμβούλους μας χτίζοντας έτσι την κοινότητά μας. Είμαστε πάντα σε επαφή με τους ανθρώπους μέσω των social media. Βέβαια, η επικοινωνία αυτή είναι μεν κλειδί στη σύγχρονη εποχή αλλά δεν αρκεί. Η παραδοσιακή δημοσιογραφία και οι επαφές με τους δημοσιογράφους συνεχίζουν να παίζουν κρίσιμο ρόλο. Πέρα όμως από αυτά πρέπει επίσης να συζητάμε ευθέως και μέσω της φυσικής μας παρουσίας με τους πολίτες." 

- Πώς αξιολογείτε την πλατφόρμα "Europe Together" στην προσπάθεια των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών να οικοδομήσουν μία νέα σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και των Ευρωπαίων πολιτών; 

Ο.Τ.: "Η ιδέα ξεκίνησε πριν δύο χρόνια. Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση εκλογική άσκηση αλλά είναι ο δικός μας τρόπος να ακούμε τους πολίτες, τις ιδέες τους, τις προτάσεις τους και τις αγωνίες τους. Η Europe Together στηρίζεται σε δύο πυλώνες, ο ένας είναι η online πλατφόρμα, www.europe-together.eu, όπου οι πολίτες μπορούν να προσθέσουν σχόλια σε διάφορες θεματικές, να ξεκινήσουν debates και να κάνουν ερωτήσεις στους ευρωβουλευτές μας. 
Ο άλλος είναι η σειρά debates #EuropeTogether που έχουμε οργανώσει τόσο σε μικρές όσο και σε μεγάλες πόλεις σε όλη την Ευρώπη και βασίζεται στην ιδέα της πρόσκλησης πολιτών σε εκδηλώσεις με σημαντικούς πολιτικούς, ανθρώπους του πνεύματος και καλλιτέχνες για να συζητήσουν μαζί μας. Σε ένα σημείο αυτοί οι δύο πυλώνες, συναντώνται. Βάσει των σχολίων και των πληροφοριών που λαμβάνουμε στην πλατφόρμα, επιλέγουμε μαζί πρεσβευτές που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις. Εκεί τους δίνουμε το λόγο ώστε να μπορούν να μοιραστούν τις ιδέες τους με το κοινό, τους πολιτικούς και τους συμβούλους που παραβρίσκονται. Για εμάς το να ακούμε τους πολίτες είναι πολύ περισσότερο από ένα σύνθημα. Είναι ο τρόπος που δουλεύουμε. Κι αυτό γιατί η δουλειά των πολιτικών είναι χωρίς αντίκρισμα όταν χάνουν την επαφή με τους πολίτες. 
Προσωπικά πιστεύω ότι σε αυτούς τους καιρούς της έλλειψης εμπιστοσύνης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς – και ας σημειωθεί ότι με αυτό δεν εννοώ την έλλειψη εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα – το να δίνουμε στον κόσμο φωνή και χώρο να εξασκήσει το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου είναι εξαιρετικής σημασίας. 
Τέλος, να επισημάνω ότι όλα αυτά τα σχόλια και οι ιδέες που είχαμε λάβει τα τελευταία δύο χρόνια στην Europe Together, δεν πήγαν χαμένα. Τον περασμένο Δεκέμβριο στο συνέδριο του PES στη Λισαβόνα, παραδώσαμε στους ηγέτες του κόμματος όλα τα σχόλια, τις προτάσεις αλλά και την κριτική που λάβαμε στην πλατφόρμα. Και όλα αυτά βρίσκονται στη βάση της πλατφόρμας που θα χρησιμοποιήσουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές σε αυτές τις ευρωεκλογές." 

- Με την πρωτοβουλία "Go Local" έχετε επισκεφθεί αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ αυτών και την Αθήνα. Τί είναι αυτές οι εκδηλώσεις; 

Ο.Τ.: "Όπως υποδηλώνει και η ονομασία της πρωτοβουλίας ο σκοπός αυτών των εκδηλώσεων είναι να πάμε ένα βήμα παραπέρα από τη διαχωριστική γραμμή που υπάρχει μεταξύ πολιτών και πολιτικών. Μαζί με τους ευρωβουλευτές μας φέρνουμε την πολιτική συζήτηση σε τοπικό επίπεδο όπου μιλάμε απευθείας με τους πολίτες που ενδιαφέρονται και επηρεάζονται από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που προωθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τον περασμένο χρόνο επισκεφθήκαμε περισσότερες από 40 πόλεις εμπλεκόμενοι σε μία σειρά δραστηριοτήτων σε τοπικό επίπεδο που περιελάμβανε από συζητήσεις σε μπαρ και βόλτες με ποδήλατα μέχρι μουσικές εκδηλώσεις, παράλληλα με συζητήσεις που αφορούσαν τις απόψεις των συμμετεχόντων για την Ευρώπη. 
Εκτός από έναν τρόπο να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο, οι εκδηλώσεις "Go Local" είναι μία ευκαιρία να διατηρήσουμε μία στενή σχέση με την πραγματικότητα γύρω μας. Βέβαια αυτές ποικίλουν, με δεδομένο ότι η Ομάδα μας έχει εκπροσώπους και στα 28 κράτη-μέλη. Το να κατανοήσουμε όμως τον αντίκτυπο των πολιτικών της ΕΕ στις ζωές των ανθρώπων είναι κρίσιμο στοιχείο και αυτή ακριβώς η κατανόηση επιτυγχάνεται όταν συμμετέχουμε σε διάλογο στην πραγματική ζωή στις διάφορες χώρες." 

- Δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ΕΕ ενόψει των εκλογών είναι οι ψευδείς ειδήσεις και η παραπληροφόρηση. Πώς αντιμετωπίζετε αυτά τα ζητήματα; 

Ο.Τ.: "Πράγματι, πρόκειται για μία τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Ειδικά με το Brexit, αλλά και σε πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις όπως στις ΗΠΑ με τον Τραμπ, παρατηρήσαμε μία σημαντική επιρροή των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης όπως παράλληλα είδαμε και που μπορεί αυτή να οδηγήσει. Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις τις ψευδείς ειδήσεις είναι να είσαι προσηλωμένος στην αλήθεια. Εμείς ποτέ δεν έχουμε παρεκκλίνει της αλήθειας. Και αυτό που κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να αντιπαραθέτουμε γεγονότα, νούμερα, νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουμε περάσει, κάτι που συνήθως αποδίδει. 
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές μας δουλεύουν εντατικά σε νομοθετικό επίπεδο για να αντιμετωπίσουν τις ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σίγουρα το να είσαι μέλος μίας τόσο μεγάλης πολιτικής οικογένειας εμπεριέχει προκλήσεις. Αλλά η προσήλωσή μας στις αξίες μας είναι αυτό που πάντα θα μας διακρίνει από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ο αγώνας είναι μακρύς αλλά είμαστε βέβαιοι ότι θα τον κερδίσουμε!"


Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com

Related

What's hot? 8671524796276757288

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item