Υπερψηφίστηκε η έκθεση για την Τεχνητή Νοημοσύνη με εισηγήτρια την Εύα Καϊλή

Με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε η πρώτη έκθεση για τη στρατηγική της ΕΕ σχετικά με την Τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και τη Ρομποτική στην...


Με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε η πρώτη έκθεση για τη στρατηγική της ΕΕ σχετικά με την Τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και τη Ρομποτική στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βάσει αρχών όπως, διαφάνεια, υπευθυνότητα, δικαιοσύνη, ενώ συμπεριλήφθηκε και η ανάγκη ενός κώδικα ηθικής για εκείνες τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Η έκθεση είχε πρόσφατα εγκριθεί (με 49 υπέρ, και μόλις 1 κατά) στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας. 

Ως εισηγήτρια της έκθεσης εκ μέρους της ομάδας S&D, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή έθεσε ως βασική προτεραιότητα την ανάπτυξη της τεχνολογίας για το ΑΙ και τη δημιουργία κέντρων αριστείας. Επίσης έθεσε το θέμα της κατάχρησης από μεγάλες εταιρίες πρακτικές "ανίχνευσης συναισθημάτων" των χρηστών από τις πλατφόρμες καθώς με βάση αυτή την επικίνδυνη πρακτική οι εταιρίες πλατφορμών μπορούν με άγνοια των πολιτών να αποσπάσουν πολύτιμες προσωπικές πληροφορίες χρησιμοποιώντας τα δεδομένα μας για στοχευμένες διαφημίσεις ή πουλώντας τα σε διάφορους ενδιαφερόμενους, από ασφαλιστικές εταιρίες μέχρι σε κυβερνήσεις και κόμματα. Με τροπολογία της κατάφερε να συμπεριληφθεί δέσμευση της Επιτροπής να τεθούν ποινικές ευθύνες σε εταιρίες που θα χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους, ενώ διασφαλίστηκε και η προστασία από διακρίσεις που μπορεί να επιφέρει ένας αλγόριθμος. 

Επίσης πέρασε τροπολογία με την οποία η Επιτροπή θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών που θα επιλέγουν να ζουν "offline" ενώ κατάφερε να συμπεριληφθεί σημαντική τροπολογία με την οποία ζητά από την Επιτροπή να εξασφαλίζει την έρευνα ΑΙ που διενεργείται με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια Θα πρέπει δηλαδή να μένουν τα πνευματικά δικαιώματα της πατέντας ΑΙ στα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια έτσι ώστε να αποφεύγεται υ υποβάθμιση της ευρωπαϊκής έρευνας. 

Με δήλωσή της η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ανέφερε "Η υιοθέτηση της έκθεσης ΑΙ δηλώνει την αποφασιστικότητα της ΕΕ να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ανάπτυξης της Τεχνητής νοημοσύνης. Πρέπει οι πολίτες να νοιώθουν εμπιστοσύνη ότι οι εκπρόσωποί τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων θα κάνουν ότι μπορούν με σκοπό να προασπίσουν τα δικαιώματα τους στην ασφάλεια και να προστατέψουν την προσωπική τους ζωή. Καταφέραμε να περάσουμε σημαντικές τροπολογίες που βάζουν φρένο σε επικίνδυνες πρακτικές που μπορεί να υιοθετήσουν διεθνείς εταιρίες και να οδηγήσουν σε διεύρυνση των ανισοτήτων αλλά και προστασία από χάκερ που με τεχνικές "deepfake"μπορούν να ανατρέψουν ακόμα και την αντίληψη της πραγματικότητας." 

Τέλος, για το θέμα της έκθεσης ΑΙ αναφέρθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών όπου μίλησε επίσης και για όσα κατάφερε για το Blockchain, το Fintech, τις επενδυτικές ευκαιρίες που άνοιξε για την Ελλάδα, την άρση των γεωγραφικών αποκλεισμών στο διαδίκτυο αλλά και το άνοιγμα χρηματοδότησης μέσω του crowdfunding για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναζητούν ρευστότητα χωρίς να είναι εξαρτημένες από τις τράπεζες.

Related

What's hot? 3224365396279170919

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item