Με τα λόγια (γίνεται): Το δημοτικό τραγούδι ως ποίηση σήμερα

Στην εκδήλωση που κλείνει την όγδοη περίοδο των ποιητικών συναντήσεων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το "Με τα λόγια (γίνεται)&quo...


Στην εκδήλωση που κλείνει την όγδοη περίοδο των ποιητικών συναντήσεων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το "Με τα λόγια (γίνεται)" παρουσιάζουν βραδιά αφιερωμένη στο δημοτικό τραγούδι με τον μελετητή και ποιητή Παντελή Μπουκάλα. 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019, στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα). 

Τι είναι αυτό που ακόμα συναρπάζει στους στίχους κάποιων δημοτικών τραγουδιών, έστω κι όταν λείπει η μουσική τους, καθώς και οι συνθήκες που τα γέννησαν; Την απάντηση επιχειρεί να δώσει ο βραβευμένος μελετητής τους, ποιητής, κριτικός και μεταφραστής, Παντελής Μπουκάλας. Στην εκδήλωση, επιλέγει, παρουσιάζει και σχολιάζει δημοτικά τραγούδια των οποίων η ποιητική έκφραση εκπλήσσει και συγκινεί ακόμη και σήμερα. Διαβάζει ο Παναγιώτης Ιωαννίδης. 

Ο Παντελής Μπουκάλας ξεκίνησε να αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά το 1979. Έχει εκδώσει πολλές ποιητικές συλλογές και το 2010 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το βιβλίο του Ρήματα (εκδ. Άγρα). Τιμήθηκε στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας του 2017 με το βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής για το έργο του Όταν το ρήμα γίνεται όνομα: Η «αγαπώ» και το σφρίγος της ποιητικής γλώσσας των δημοτικών (εκδ. Άγρα). Ο τίτλος αποτελεί τον πρώτο τόμο της προαλειφόμενης δεκάτομης μελέτης του για το δημοτικό τραγούδι, με γενικό τίτλο Πιάνω γραφή να γράψω....Δοκίμια για το δημοτικό τραγούδι. Ο δεύτερος τόμος της σειράς, που ήδη κυκλοφορεί, τιτλοφορείται Το αίμα της αγάπης – Ο πόθος και ο φόνος στη δημοτική ποίηση (εκδ. Άγρα).

Related

What's hot? 955004606904690026

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ LAURENŢIU PLOSCEANU

ΑΡΘΡΟ LAURENŢIU PLOSCEANU
"Δεν υπάρχει κοινωνική διάσταση χωρίς ισχυρή οικονομική βάση"

FACEBOOK

TWITTER

item