Σημαντική ενίσχυση της απασχόλησης και των επενδύσεων με το πρόγραμμα InvestEU

Με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων ύψους σχεδόν 700 δισ. ευρώ, η πρωτοβουλία "InvestEU" αντικαθιστά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατη...


Με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων ύψους σχεδόν 700 δισ. ευρώ, η πρωτοβουλία "InvestEU" αντικαθιστά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) που συστάθηκε ως μέρος του "Σχεδίου Γιούνκερ" μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Οι ευρωβουλευτές προτίθενται να βελτιώσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυξάνοντας τα ποσά που εγγυάται η ΕΕ από 38 δισ. ευρώ σε 40.8 δισ., για την προσέλκυση επενδύσεων αξίας 698 δισ., με τον αρχικό στόχο της Επιτροπής να είναι 650 δισ.

Στις διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς της ΕΕ μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί κοινά αποδεκτές λύσεις στις παρακάτω προτεραιότητες του Κοινοβουλίου:

  • σαφέστεροι και νέοι στόχοι, π.χ. για την απασχόληση, τη συμβολή στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, καθώς και για την οικονομική, περιφερειακή και κοινωνική συνοχή 
  • καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος, μέσω της θέσπισης του στόχου "τουλάχιστον 55%" των πόρων από το τμήμα του προγράμματος για τις βιώσιμες υποδομές να αφιερώνεται σε περιβαλλοντικούς στόχους. 
Η έκθεση των συνεισηγητών José Manuel Fernandes (ΕΛΚ, Πορτογαλία) και Roberto Gualtieri (Σοσιαλιστές, Ιταλία) υιοθετήθηκε με 463 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 29 αποχές.

Δηλώσεις

Ο συνεισηγητής για την Επιτροπή Προϋπολογισμών του ΕΚ José Manuel Fernandes (ΕΛΚ, Πορτογαλία), δήλωσε: "Το InvestEU θα φέρει περισσότερες επενδύσεις, ανταγωνιστικότητα και οικονομική ανάπτυξη οι οποίες θα επιτρέψουν τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας σε όλη την ΕΕ. Το πρόγραμμα αυτό θα βοηθήσει την οικονομική, κοινωνική και περιφερειακή συνοχή και θα καλύψει το επενδυτικό κενό στην ΕΕ μέσω της στήριξης δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην έρευνα, στην καινοτομία και την ψηφιοποίηση, στις βιώσιμες υποδομές και στον κοινωνικό τομέα."

Ο συνεισηγητής και πρόεδρος της Επιτροπής για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική Roberto Gualtieri (Σοσιαλιστές, Ιταλία), είπε για το θέμα: "Με το InvestEU σχεδιάζουμε το μέλλον της ΕΕ στην κατεύθυνση των περισσότερων επενδύσεων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και τον τοπικών πρωτοβουλιών. Επιπροσθέτως, έχουμε δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα σε αυτό το εργαλείο και τα κίνητρα για τη στήριξη πρωτοβουλιών για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση, την ενίσχυση των πολιτισμικών δράσεων και τη διασφάλιση της ηθικής και βιώσιμης χρηματοδότησης."

Επόμενα βήματα

Το Κοινοβούλιο έχει ολοκληρώσει την πρώτη ανάγνωση, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων που έχουν ήδη συμφωνηθεί με τα κράτη μέλη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τη νέα σύνθεσή του.

Σχετικές πληροφορίες

Παρά τις πολυάριθμες σχετικές πρωτοβουλίες, το επενδυτικό κενό στην ΕΕ παραμένει. Το πρόγραμμα InvestEU (το οποίο είναι τμήμα του πακέτου «EU budget for the future» του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027) αποσκοπεί στην επίλυση του προβλήματος.

Το InvestEU συγκεντρώνει τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι προς το παρόν διαθέσιμα, μεταξύ άλλων: το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, το χρηματοδοτικό μηχανισμό "Συνδέοντας την Ευρώπη", συγκεκριμένα τμήματα του προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις ΜΜΕ (COSME), καθώς και συγκεκριμένες εγγυήσεις και τμήματα του ευρωπαϊκού προγράμματος για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία (EaSI), με στόχο τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και την επέκταση του μοντέλου Γιούνκερ, δηλ. τη χρήση εγγυήσεων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την προσέλκυση επενδυτών.

Το InvestEU θα αποτελείται από το "InvestEU Fund", το "InvestEU Advisory Hub" και το "InvestEU Portal" (περισσότερες πληροφορίες).

Πρόγραμμα InvestEU
EU budget for the future

Related

What's hot? 7163797456577212679

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item