Ψηφιακή ενιαία αγορά: νέοι κανόνες για τη λειτουργία των online πλατφορμών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο κανονισμό για τις εμπορικές πρακτικές των πλατφορμών προς τις επιχειρήσεις ο οποίος έχει ως ...


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο κανονισμό για τις εμπορικές πρακτικές των πλατφορμών προς τις επιχειρήσεις ο οποίος έχει ως στόχο να θεσπίσει ένα δίκαιο, αξιόπιστο και βασιζόμενο στην καινοτομία περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και τους εμπόρους κατά τη χρήση επιγραμμικών πλατφορμών. 

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Επίτροπος Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς Άντρους Άνσιπ, η Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα και η Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Μαρίγια Γκαμπριέλ χαιρέτισαν την έκβαση της ψηφοφορίας σε κοινή τους δήλωση: 

"Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ευρύτατη στήριξη των νέων κανόνων σχετικά με τις εμπορικές πρακτικές των επιγραμμικών πλατφορμών από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για την πρώτη παγκοσμίως νομοθεσία με αντικείμενο τις προκλήσεις των επιχειρηματικών σχέσεων που αναπτύσσονται εντός της οικονομίας των επιγραμμικών πλατφορμών και, ως εκ τούτου, αποτελεί σημαντικό ορόσημο της ψηφιακής ενιαίας αγοράς και θέτει τις βάσεις για μελλοντικές εξελίξεις. Αφενός, θα αυξήσει την εμπιστοσύνη, την προβλεψιμότητα και την ασφάλεια δικαίου και, αφετέρου, θα προσφέρει νέες και προσιτές δυνατότητες προσφυγής και επίλυσης διαφορών μεταξύ επιχειρήσεων και πλατφορμών. 

Ο κανονισμός εκπονήθηκε με γνώμονα τις εκατομμύρια μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να μην αντιμετωπίζουν πλέον περιπτώσεις αναιτιολόγητης αναστολής λογαριασμών, αδιαφανούς κατάταξης σε αποτελέσματα αναζήτησης, οικονομικά απρόσιτων μηχανισμών επίλυσης διαφορών, και πολλές άλλες αθέμιτες πρακτικές. Ο κανονισμός θα ωφελήσει επίσης σε μεγάλο βαθμό τους καταναλωτές με την παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις να αποκτήσουν παρουσία σε επιγραμμικές πλατφόρμες και, κατ' επέκταση, θα οδηγήσει σε περισσότερες επιλογές εμπορευμάτων και υπηρεσιών, καλύτερη ποιότητα και χαμηλότερες τιμές. 

Ευχαριστούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη για τις αξιόλογες προσπάθειες που κατέβαλαν ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική συμβιβαστική λύση σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό αποτελεί μια ακόμη θετική εξέλιξη ενόψει των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών.

Επόμενα βήματα 

Το κείμενο που εγκρίθηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά την έγκρισή του, ο κανονισμός θα αρχίσει να ισχύει 12 μήνες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα. 

Επίσης, η ΕΕ έχει συγκροτήσει ειδικό παρατηρητήριο επιγραμμικών πλατφορμών για να παρακολουθεί τις εξελίξεις της αγοράς και την αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων. Το παρατηρητήριο έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες του και θα παρέχει συμβουλές στην Επιτροπή όσον αφορά την ανάγκη λήψης περαιτέρω δράσης. 

Ιστορικό 

Οι πλατφόρμες προσφέρουν ταχεία και αποτελεσματική πρόσβαση σε διεθνείς καταναλωτικές επιγραμμικές αγορές, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν καταστεί απαραίτητες για εκατομμύρια επιτυχημένες επιχειρήσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν ορισμένα διαρθρωτικά ζητήματα και να προληφθούν οι αθέμιτες επιχειρηματικές εμπορικές πρακτικές. 

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τις επιγραμμικές πλατφόρμες, του Μαΐου του 2016, προσδιορίζονται ορισμένοι τομείς στους οποίους απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για τη διασφάλιση ενός οικοσυστήματος που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, τη νομιμότητα και την καινοτομία στην ΕΕ. Ως αποτέλεσμα αυτής, τον Απρίλιο του 2018 η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση κανονισμού της ΕΕ για τη δίκαιη μεταχείριση και τη διαφάνεια για τις συναλλαγές στις επιγραμμικές πλατφόρμες και δημιούργησε παρατηρητήριο της οικονομίας των επιγραμμικών πλατφορμών. Η παρούσα πρωτοβουλία υλοποιεί τη δέσμευση που αναλήφθηκε στο πλαίσιο της ομιλίας του Προέδρου Γιούνκερ για την κατάσταση της Ένωσης το 2017, με στόχο την εξασφάλιση ενός δίκαιου, προβλέψιμου, βιώσιμου και αξιόπιστου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τη διαδικτυακή οικονομία.Αποτελεί επίσης μέρος των επιτευγμάτων της ψηφιακής ενιαίας αγοράς (τα οποία αναφέρονται αναλυτικά στο σχετικό ιστολόγιο του αντιπροέδρου Άντρους Άνσιπ). 

Οι νέοι κανόνες υποστηρίζονται από εκτίμηση επιπτώσεων στην οποία περιλαμβάνονται τα αποδεικτικά στοιχεία και οι απόψεις των ενδιαφερόμενων μερών που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια διετούς διερευνητικής διαδικασίας.

Related

What's hot? 5747094461858318228

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item