Στον Τζούλιαν Ασάνζ το βραβείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τους whistleblowers

Το φετινό βραβείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, δημοσιογράφους και υπέρμαχους της αλήθειας, το οποίο θεσπίσ...


Το φετινό βραβείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, δημοσιογράφους και υπέρμαχους της αλήθειας, το οποίο θεσπίστηκε με πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου, θα απονείμει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα μεταξύ άλλων στον Τζούλιαν Ασάνζ. Το βραβείο θα παραλάβει εξ ονόματος του ιδρυτή των Wikileaks, που πρόσφατα συνελήφθη στο Λονδίνο και κινδυνεύει με έκδοση στις ΗΠΑ, η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης του 1976, Μαρέντ Μαγκουάιρ. 

«Πριν από ένα χρόνο όταν δολοφονήθηκε στην Μάλτα η δημοσιογράφος Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να θεσπίσει ένα βραβείο για δημοσιογράφους. Καθώς φοβόμαστε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει σύντομα, εμείς σαν Ευρωπαϊκή Αριστερά δημιουργήσαμε αυτό το βραβείο, που με περηφάνια απονέμουμε σήμερα για δεύτερη φορά. Είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε το βραβείο αυτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον όρο ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί για πολιτικά παιχνίδια και ότι θα δίνεται πραγματικά στους ανθρώπους που παίρνουν το ρίσκο και λένε την αλήθεια. Πρόκειται για θαρραλέους ανθρώπους που αψηφούν τους κινδύνους με σκοπό το καλό της κοινωνίας. Δύο από τους ανθρώπους που βραβεύουμε σήμερα είναι στην φυλακή. Έχουμε όμως εκλεκτούς αντιπροσώπους και τους ευχαριστώ για την παρουσία τους εδώ», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου κατά την συνέντευξη Τύπου όπου ανακοινώθηκαν οι νικητές του βραβείου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. 

Το βραβείο φέτος θα λάβουν εκτός του Τζούλιαν Ασάνζ, η Γιασμίν Μοταργέμι, η πρώην διευθύντρια ασφάλειας τροφίμων της Nestle και μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος που αποκάλυψε το διατροφικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλεκόταν η εταιρεία, και ο Ρούι Πίντο, που αποκάλυψε το σκάνδαλο των Football Leaks και είναι κρατούμενος στην Πορτογαλία αναμένοντας να δικαστεί. Εξ ονόματος του Πίντο, το βραβείο θα παραλάβει ο Αντουάν Ντελτούρ, που είχε διωχθεί μαζί με τον Ραφαέλ Αλέ για την αποκάλυψη του σκανδάλου των LuxLeaks. 

Η Μ. Μαγκουάιρ, που θα παραλάβει το βραβείο για τον Ασάνζ, είναι ακτιβίστρια για την ειρήνη από την Βόρειο Ιρλανδία. Είχε ιδρύσει την οργάνωση Γυναίκες για την Ειρήνη, η οποία δραστηριοποιούνταν στην εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στις συγκρούσεις στην Β. Ιρλανδία την περίοδο των Ταραχών. Της απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ για την δράση της το 1976, ενώ τον Ιούνιο του 2010 ήταν επάνω σε ένα από τα σκάφη που επιχείρησαν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ. 

Την κριτική επιτροπή για την ανάδειξη των φετινών νικητών αποτέλεσαν ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο Ισπανός ευρωβουλευτής Μιγκέλ Ουρμπάν, η δημοσιογράφος του Alpha Γιάννα Παπαδάκου, η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος για την υπόθεση της UBS, Στεφανί Ζιμπώ, και η Σουελέτ Ντρέιφους, δημοσιογράφος. 

Στην πολύ σημαντική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα στο Στρασβούργο στις 19:00 ώρα Ελλάδος και θα μεταδοθεί ζωντανά εδώ, θα παραβρίσκεται και ο γιος της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, Μάθιου, στο όνομα της οποίας είναι αφιερωμένο το βραβείο. 

«Όσο η διαφθορά αυξάνεται εις βάρος της ελευθερίας και της ασφάλειας, οι κοινωνίες θα στρέφονται σε εκείνα τα πρόσωπα που θα αναλάβουν το ρίσκο και θα χτυπήσουν το καμπανάκι. Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος χρειάζονται προστασία και δικαιούνται αναγνώριση», δήλωσε σχετικά ο Μάθιου Καρουάνα Γκαλίθια. 

Υπενθυμίζεται ότι το περσινό βραβείο έλαβαν σε μια πολύ συγκινητική εκδήλωση ο Ραφαέλ Αλέ, ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος για την υπόθεση των LuxLeaks, και ο δολοφονημένος Σλοβάκος δημοσιογράφος, Γιαν Κουτσιακ, που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς στην χώρα του.

Related

whistleblowers 2347021079220467626

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item