Αυτή τη φορά ψηφίζω!

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  Σε δύο εικοσιτετράωρα πέφτει η αυλαία σε μία έντονα πολωμένη προεκλογική εκστρατεία που περι...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 


Σε δύο εικοσιτετράωρα πέφτει η αυλαία σε μία έντονα πολωμένη προεκλογική εκστρατεία που περιελάμβανε σχεδόν τα πάντα: σκάνδαλα και σκανδαλολογία, παροχές και παροχολογίες, γόνους και επιγόνους. Το σκηνικό είναι βέβαια αναμενόμενο από μία άποψη καθώς αναφερόμαστε σε μία χώρα με παράδοση στα έντονα πολιτικά πάθη που βιώνει μία εξαντλητική δεκαετή κρίση με τις τελευταίες εκλογές να έχουν διενεργηθεί τέσσερα χρόνια πριν.

Δυστυχώς όμως, για πολλοστή φορά, πολιτικοί και πολίτες έχασαν άλλη μία ευκαιρία να συζητήσουν σοβαρά, υπεύθυνα και με δημιουργική διάθεση τη θέση της χώρας μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

Από την μία μεριά ακόμη και όταν, ορθώς, καταγγέλεται η ακροδεξιά και ο ευρωσκεπτικισμός, αυτό γίνεται με λάθος όρους που απλώς εξυπηρετούν ψηφοθηρικούς λόγους εσωτερικής κατανάλωσης ενώ από την άλλη η στηλίτευση ως αντιευρωπαϊκών, πολιτικών κομμάτων που δεν αμφισβητούν ουσιαστικά το ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς, τουλάχιστον όπως μέχρι πριν κάποια χρόνια, είναι επίσης προβληματικό.

Αυτό, λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε στην Ελλάδα ως πολιτική συζήτηση για την Ευρώπη τη στιγμή που η πραγματική πολιτική διάσταση των εκλογών έχει αναλυθεί ελάχιστα.

Το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο θα επικυρώσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, ο οποίος αφορά την κατανομή κονδυλίων στα κράτη μέλη σε πολλούς και εξαιρετικά κρίσιμους τομείς: η ενιαία αγορά, η ψηφιακή και η ενεργειακή ένωση, η ασφάλεια, το μεταναστευτικό, το περιβάλλον όπως και η Κοινή Αγροτική Πολιτική και το Ταμείο Συνοχής, όπου μάλιστα προτείνεται μείωση των διαθέσιμων κεφαλαίων, είναι μόνο μερικά από αυτά τα πεδία "μαχών" και οι εξελίξεις σε αυτά θα επηρεάσουν καθοριστικά τον τρόπο ανάπτυξης και προόδου κάθε κράτους μέλους, της Ελλάδας μη εξαιρουμένης. Κι αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν λάβουμε υπόψη ότι το Brexit θα δημιουργήσει νέα δεδομένα αλλά και ευκαιρίες για τις υπόλοιπες χώρες που θα κληθούν να προσαρμοστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο νέο περιβάλλον.

Υπό αυτό το πρίσμα, η αναμέτρηση της Κυριακής μπορεί μεν να λειτουργεί, ως ένα βαθμό, ως μία βαλβίδα εκτόνωσης για το εκλογικό σώμα, έχει όμως το δικό της διακύβευμα που την καθιστά κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης αλλά και της χώρας.

Το γεγονός ότι το 80% όσων αφορούν άμεσα τη ζωή μας προέρχεται από αποφάσεις, νόμους και οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδεικνύει όχι μόνο την αξία της ψήφου αλλά και τη σημασία να επιλεγούν άνθρωποι, οι οποίοι, ανεξαρτήτως αναγνωρισιμότητας, θα έχουν την κατάρτιση και την πείρα να ενισχύσουν τη θέση της Ελλάδας στο σύνθετο και απαιτητικό ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Τέτοιοι υποψήφιοι υπάρχουν σε όλες τις παρατάξεις, αρκεί να τους ψάξουμε.

Η απόφαση είναι δική μας και το μέλλον στα χέρια μας.

Γι’ αυτό αυτή τη φορά ψηφίζω!

Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com

Related

What's hot? 4007290154183557797

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item