Διάλεξη του François Héran στο ΜΜΑ

Το κρίσιμο ζήτημα της μεταναστευτικής πίεσης, το οποίο αποκάλυψε πρόσφατα ένα βαθύ διχασμό στην Ευρώπη, αποτελεί το αντικείμενο της δε...


Το κρίσιμο ζήτημα της μεταναστευτικής πίεσης, το οποίο αποκάλυψε πρόσφατα ένα βαθύ διχασμό στην Ευρώπη, αποτελεί το αντικείμενο της δεύτερης διάλεξης υπό τον τίτλο "Ο διχασμός στην Ευρώπη ενάντια στην πρόκληση της μετανάστευσης" που οργανώνεται στο πλαίσιο του Κύκλου "Collège de France", μια συνεργασία του IFG με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Από το 2015 έως το 2018, η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε 3.250.000 αιτήσεις ασύλου ενώ τα τέσσερα προηγούμενα έτη ο αριθμός ανερχόταν στις 1.200.000. Ωστόσο, αυτή η τεράστια εισροή αιτημάτων έλαβε πολύ διαφορετικές απαντήσεις από τη μια χώρα στην άλλη. Σε έναν ολοκληρωμένο αριθμητικό απολογισμό των υπηρεσιών πρόνοιας που χορηγούνται στους αιτούντες άσυλο, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο πληθυσμός και ο πλούτος των χωρών υποδοχής. Βάσει αυτού του απολογισμού, ο François Héran θα περιγράψει τις διαστάσεις της διαφορετικής μεταχείρισης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη και θα προσπαθήσει να εξηγήσει τους βασικούς λόγους του φαινομένου, είτε γεωγραφικούς, είτε ιστορικούς, είτε πολιτικούς. Θα εξετάσει τη μετανάστευση των αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο των συνολικών μεταναστευτικών ροών και θα αναλύσει τις αιτίες και τις συνέπειες των μεταναστευτικών πολιτικών της Ευρώπης.

Ο François Héran ολοκλήρωσε την ερευνητική σταδιοδρομία του στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημογραφικών Μελετών και στο Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών. Το 1999, διορίστηκε επικεφαλής του INED, το οποίο διηύθυνε για περισσότερα από δέκα χρόνια. Από το 2008 έως το 2012 διετέλεσε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μελετών Πληθυσμού. Από το 2014 έως το 2016, διηύθυνε το Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στο ANR (Εθνική Υπηρεσία Έρευνας). Στα τέλη του 2010, έλαβε το βραβείο Descartes-Huygens, το οποίο του απονεμήθηκε από τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών και Επιστήμης της Ολλανδίας για το συνολικό του έργο.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο François Héran έχει διδάξει «Εφαρμοσμένες Στατιστικές», «Δημογραφία» και «Κοινωνιολογία», κυρίως στην Εθνική Σχολή Στατιστικής και Οικονομικής Διοίκησης, την Σχολή Ανώτατων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών και τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών Sciences Po.

Τον Ιούνιο του 2017, εξελέγη καθηγητής στο Collège de France για τη νεοδημιουργηθείσα έδρα «Migrations et sociétés». Είναι κάτοχος της έδρας από τον Ιανουάριο του 2018, ενώ παράλληλα διευθύνει το Ινστιτούτο «Convergences Migrations» που ο ίδιος ίδρυσε. Αυτό το διεπιστημονικό ινστιτούτο, στοχεύει στη συγκέντρωση μιας μεγάλης ομάδας ερευνητών που θα συνεργαστούν για πρώτη φορά, προερχόμενοι από διάφορους κλάδους και που ενδιαφέρονται για τις μεταναστεύσεις όλων των εποχών και σε όλον τον κόσμο (www.icmigrations.fr).

Συντονισμός: Καθ. Δέσποινα Παπαδοπούλου, Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Related

What's hot? 13741436405732304

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item