Οι 30+1 κανόνες του ελληνικού καλοκαιριού

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ  Kαλοκαιράκι. Κατά πολλούς, αν όχι τους περισσότερους, η καλύτερη εποχή του χρόνου. Χωρίς διάβασμα, σχολε...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ 

Kαλοκαιράκι. Κατά πολλούς, αν όχι τους περισσότερους, η καλύτερη εποχή του χρόνου. Χωρίς διάβασμα, σχολεία, φροντιστήρια, άγχη, για τους πιο μικρούς. Με τις εξεταστικές του Ιουνίου να κυλάει ως αργό βασανιστήριο για τους λίγο μεγαλύτερους, με την προσμονή της άδειας από τη δουλειά για τους ακόμα πιο μεγάλους.
Και επίσημα σήμερα, όχι μόνο ημερολογιακά, το καλοκαίρι ξεκινάει, και αναμφίβολα, το ελληνικό καλοκαίρι, όπως και να το κάνουμε, έχει τη δική του μαγεία. Φυσικά, έχει και τους δικούς του - συνήθως απαράβατους – κανόνες, που σίγουρα διαβάζοντας τους, θα συμφωνήσεις και με άλλους λιγότερο, άλλους περισσότερο, θα ταυτιστείς…
Οπότε, έχουμε και λέμε:
1) Καλοκαίρι θα σημάνει και επίσημα όταν ακούσεις για πρώτη φορά το «Summer Jam» των The Underdog Project στο ράδιο…
2) … και ακολούθως για τρεις μήνες φουλ το Πάμε όλοι μαζί σε μια παραλία από Ημισκούμπρια, καθώς και το «Λιωμένο Παγωτό» από τα Ξύλινα Σπαθιά.
3) Εναλλακτικά, όταν δεις την πρώτη κατσαρίδα στο μπαλκόνι ή την αυλή του σπιτιού…
4) Περισσότερος ήλιος + περισσότερες μπύρες + θάλασσα = επιστέγασμα καλής διάθεσης.
5) Όχι ότι τα παγωτάκια δεν συμβάλλουν σε αυτήν, βεβαίως βεβαίως.
6) Δεν νοείται ελληνικό καλοκαίρι χωρίς να πέσεις τουλάχιστον μια φορά πάνω σε επανάληψη «Ρετιρέ». Ξεκάθαρα.
7) Ότι σειρά δεν έχεις προλάβει να δεις τον χειμώνα, θα το κάνεις με το παραπάνω το καλοκαίρι. Ευνοούν άλλωστε τα σκοτωμένα καλοκαιρινά μεσημέρια όπου ψήνεται ο τόπος και δεν έχεις την παραμικρή όρεξη να κάνεις κάτι άλλο.
8) Όλα τα φρούτα οπισθοχωρούν ελαφρώς, ώστε να δώσουν ζωτικό χώρο στο καρπούζι.
9) Ο «αγώνας» του να σηκωθείς νωρίς και να είσαι σε καλή παραλία της Αττικής τα ΣΚ πριν τις 10, ώστε να προλάβει καλή ξαπλώστρα. Ή έστω, απλά ξαπλώστρα.
10) Για άλλη μια χρονιά δεν πρόλαβες να φτιάξεις το κορμί που ήθελες για παραλία. Αλλά δεν πειράζει, του χρόνου πάλι…
11) Καλοκαίρι με Euro, πάει να πει εξαρχής καλό καλοκαίρι. Με Μουντιάλ όμως, το level awesomeness ανεβαίνει επικίνδυνα…
12) … αλλά και χωρίς αυτά, με το πτωχό πλην τίμιο Copa America, θα την παλέψουμε και πάλι.
13) Η αγαπημένη εποχή όπου οι ομαδάρες μας ετοιμάζονται για τρελή χρονιά, οι παικταράδες τα δίνουν όλα στις προετοιμασίες, οι μεταγραφές βόμβες σκάνε συνεχώς. Μέχρι να έρθει η προσγείωση, συνήθως με τα πρώτα καλοκαιρινά προκριματικά…
14) Μέσα σε όλα, όχι σκουπίδια, όχι βρωμιές, σε θάλασσες και ακτές. Αυτονόητο, έτσι;
15) H μάστιγα της ρακετοφόρας φυλής, ιδίως μετά την εκπληκτική χρονιά των Τσιτσιπά και Σάκκαρη, θα έχει, ειδικά φέτος, την τιμητική της.
16) Τουρνουά beach-soccer στην παραλία. Και αυτόματα, όλοι οι άντρες μεταξύ 25-35, γίνονται και πάλι παιδιά.
17) Καλοκαίρι και εξεταστική (Ιουνίου), είναι δυο λέξεις που δεν θα ταιριάξουν ποτέ πραγματικά μαζί.
18) Ομοίως, και στρατός μέσα στο καλοκαίρι. Απλά κουράγιο.
19) Κάποιος πρέπει να βγάλει κάποτε και ένα πρόστιμο για όσους δεν φορούν αποσμητικό σε λεωφορεία, μετρό και λοιπά είδη συγκοινωνιών που συνωστίζεται κόσμος…
20) Συναυλίες καλοκαιριού, πάντα και παντού. Με ιδιαίτερη μνεία σε Θέατρο Βράχων, Μαλακάσα και Πλατεία Νερού, για να γουστάρουμε…
21) Η εποχή όπου το τάβλι ίσως, λέμε ίσως, γίνεται κομμάτι κουραστικό, με τoν ήχο από τα πούλια και τα ζάρια να αντηχούν σε ολάκερη την καφετέρια. Όχι ότι όλο τον υπόλοιπο χρόνο τα δίνουμε όλα στο σκάκι αλλά whatever.
22) Δεν υφίσταται καλοκαίρι χωρίς να έχεις πάει σε τουλάχιστον μια βάφτιση ή έναν γάμο, φίλου, ξαδέρφου, λοιπών συγγενών κλπ.
23) «Τυχεροί αυτοί οι δάσκαλοι/καθηγητές, που κάθονται τρεις μήνες το καλοκαίρι». Η ατάκα του ενός εκατομμυρίου, που αποκλείεται να μην εκτοξευτεί από το στόμα κάποιου μέλους της παρέας.
24) Πίσσα και πούπουλα σε όσους λένε/εύχονται «καλό χειμώνα» με το που μπει ο Αύγουστος. ΟΧΙ. Τέλος.
25) Αυτή η προσμονή, όταν είσαι τελευταία μέρα στη δουλειά λίγο πριν φύγεις για διακοπές…
26) Αντίστροφα: Η διάθεση την πρώτη μόλις μέρα που επιστρέφεις σε αυτήν.
27) Ταβέρνα, ουζάκι, χταποδάκι. Ό,τι καλύτερο μετά από ένα μεσημεριανό μπάνιο.
28) Πολλοί τολμηροί να τολμήσουν να μιλήσουν για εκείνη την παραλία γυμνιστών που ανακάλυψαν στο τάδε νησί που θα πάνε φέτος. Ελάχιστοι βέβαια, θα επιχειρήσουν πράγματι να πάνε εκεί.
29) Λέμε ναι στα beach party (βραδινά κατά προτίμηση), όπου το ποτό και η καλή διάθεση δίνουν τον τόνο. Στα δε karaoke που γίνονται, θα παίξουν/τραγουδήσουν σίγουρα Σοφία Αρβανίτη (Μην μου μιλάς για καλοκαίρια), Ρακιντζή (Τεράστιε Πουφ), Φουρέιρα (40 βαθμοιιιιιιιι…) και «Καλοκαιρινά Ραντεβού» από Δυτικές Συνοικίες.
30) Καλοκαίρι σαν του 2004, με Ρεχάγκελ, Καραγκούνη, κλαμμένο Κριστιάνο Ρονάλντο και Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, δεν θα ξαναδούμε μάλλον ποτέ.
30+1) Αλλά και πάλι, διάολε, ποιο καλοκαίρι σε αυτή τη χώρα που λένε Ελλάδα δεν κρύβει τις δικές του ομορφιές, τις δικές του στιγμές, και δημιουργεί τις δικές του αναμνήσεις;
Αντέ και καλό μας καλοκαιράκι!
Χρήστος Γραβιάς

Related

What's hot? 8778561049688060445

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item