Εκλογή Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Υποσχέσεις, προσδοκίες και επιφυλάξεις

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  Ως ιστορική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρόσφατη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 

Ως ιστορική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρόσφατη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο καθώς το Σώμα ενέκρινε την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη θέση της Προέδρου της Επιτροπής την, προερχόμενη από το CDU, Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ψήφους 383 υπέρ και 327 κατά, γράφοντας έτσι το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας της Ενωμένης Ευρώπης στην μετά Γιουνκερ εποχή.

Η αλήθεια είναι ότι η, γεννημένη στις Βρυξέλλες, νέα επικεφαλής της Επιτροπής, η οποία δηλώνει πρωτίστως Ευρωπαία και μετά Γερμανίδα, έχει να αντιμετωπίσει πολλές και σημαντικές προκλήσεις, με το χρόνο να μην είναι σύμμαχος της: το Brexit, οι ανισότητες εντός και μεταξύ των κρατών μελών, η κλιματική αλλαγή, το στοίχημα της ομαλής μετάβασης στην ψηφιακή οικονομία και το μεταναστευτικό είναι βασικά ζητήματα που η ΕΕ πρέπει να απαντήσει με όραμα, σχέδιο και σαφήνεια προς όφελος των πολιτών της.

Αυτό το περίπλοκο σκηνικό δείχνει πάντως να το αντιλαμβάνεται και η ίδια, αν λάβουμε υπόψη την ομιλία της ενώπιων της Ολομέλειας που προηγήθηκε της εκλογής.

Η κ. ντερ Λάιεν, γνωστή και ως VDL, μίλησε ως κεντροδεξιά σε ζητήματα οικονομίας, τάξης και ασφάλειας. Επεσήμανε την ανάγκη σεβασμού του Συμφωνου Σταθερότητας, συνεπώς όσοι έτρεφαν ελπίδες ότι θα αλλάξει οτιδήποτε προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής χαλάρωσης, ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα, μάλλον διαψεύστηκαν. Παρ’ όλα αυτά, η πρόθεσή της να ενισχύσει "τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας", δηλαδή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καταδεικνύει ότι κατανοεί την ανάγκη στήριξης της πραγματικής οικονομίας.

Παράλληλα, ήταν σαφής ως προς την αποφασιστικότητά της να επικρατήσει το κράτος δικαίου: "Η Ευρώπη έχει σύνορα και η εισροή παράτυπων μεταναστών επιβάλλεται να μειωθεί δραστικά." Γι’ αυτό και θα στηρίξει την μεταρρύθμιση των κανόνων του Δουβλίνου σε συνδυασμό με την αύξηση σε 10.000 άτομα του προσωπικού της Frontex το αργότερο έως το 2024 και όχι το 2027 όπως αρχικά έχει προβλεφθεί, αμφότερα εξαιρετικής σημασίας για την Ελλάδα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών ροών.

Στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής εντυπωσίασε ακόμα και τους Πρασίνους προτείνοντας την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για το 2030 από 37,5%, που είναι ο στόχος σήμερα, στο 55% με την παράλληλη εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού "Green Deal" και την ταυτόχρονη μετατροπή ενός μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε Τράπεζα για το Κλίμα.

Στο κοινωνικό πεδίο "έκλεισε το μάτι" στους Σοσιαλδημοκράτες και την Αριστερά υποσχόμενη ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Αντασφάλισης Ανεργίας που θα στηρίζει του αδύναμους πολίτες σε περίπτωση εξωτερικών κλονισμών, ενώ όσον αφορά ειδικά στη νέα γενιά δήλωσε ότι θα προασπίσει τις Εγγυήσεις για τη νεολαία υποσχόμενη να στηρίξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του Erasmus+. Ξεχωριστή, πάντως, αναφορά έκανε στο ζήτημα της ισότητας των φύλων εκφράζοντας την πρόθεσή της να ζητήσει την ίση εκπροσώπηση των φύλων στο Κολλέγιο των Επιτρόπων.

Αναφορικά με το Brexit δήλωσε ότι είναι έτοιμη να δεχτεί νέα παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης ενώ σημαντική κρίνεται και η πρόθεσή της να αναζωογονήσει την ευρωπαϊκή δημοκρατία στηρίζοντας τόσο το δικαίωμα πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και το σύστημα των κορυφαίων υποψηφίων ("Spitzenkandidaten"), με το δεύτερο σκέλος πάντως να προκαλεί τα ειρωνικά χαμόγελα εντός της Ολομέλειας, με δεδομένο ότι η ίδια εξελέγη Πρόεδρος ακριβώς επειδή παρακάμφθηκε αυτή η διαδικασία.

Το "The Columnist", ταξίδεψε στο Στρασβούργο για την εκλογή της νέας επικεφαλής της Επιτροπής και συνομίλησε για το γεγονός τόσο με την ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου (ΕΛΚ) όσο και με την ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Εύα Καϊλή (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες).

Η κ. Ασημακοπούλου τη χαρακτήρισε εξαιρετικά ικανή και δυναμική, κάτι που, σύμφωνα με την ίδια, φαίνεται κι από το γεγονός ότι κατάφερε να συνδυάσει με επιτυχία μία σημαντική πολιτική πορεία με την ανατροφή επτά παιδιών. Η εκλογή της, κατά την ευρωβουλευτή της ΝΔ, "ανοίγει το δρόμο να αναδειχθούν περισσσότερες γυναίκες σε θέση ευθύνης", ενώ παρά το γεγονός ότι η διαδικασία των Spitzekandidaten παρακάμφθηκε φέτος, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στη διαβεβαίωση της νέας Προέδρου ότι θα διαφυλάξει και θα ενισχύσει το θεσμό.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι η διαφοροποίηση της διαδικασίας δεν ήταν ζήτημα επάρκειας ή μη του κ. Βέμπερ, αλλά απλούστατα ζήτημα ισορροπιών. "Πώς είναι δυνατόν να ζητούν οι Σοσιαλδημοκράτες την στήριξη του ΕΛΚ για το νέο Πρόεδρο του Κοινοβουλίου ενώ την ίδια στιγμή να μην ψηφίζουν την προτεινόμενη από το ΕΛΚ Πρόεδρο της Επιτροπής;" "Η Ευρώπη είναι πάνω από όλα συναίνεση και συνεννόηση γι'αυτό και είμαι αισιόδοξη για το μέλλον", επεσήμανε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάνω από όλα συναίνεση και συνεννόηση, τόνισε η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου 

Ως προς την Ελλάδα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη θα αναβαθμίσει τη θέση και το κύρος της εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος ενώ η ίδια ως Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου υπογράμμισε ότι θα δώσει μάχη για τα ελληνικά προϊόντα και δη της Μακεδονίας ώστε να μην αφήσει κανένα περιθώριο σφετερισμού του brand name από τους βόρειους γείτονές μας. "Θα αγωνιστώ ώστε Μακεδονικός χαλβάς να σημαίνει Ελλάδα και μόνο Ελλάδα στο εξωτερικό" δήλωσε εμφατικά.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, η κ. Καϊλή διερωτήθηκε "πώς γίνεται μία πολιτικός που δήλωσε ευθέως ότι παράτησε τις οικονομικές σπουδές επειδή δεν ήταν καλή στα οικονομικά να αναλαμβάνει ένα τόσο κρίσιμο πόστο σε μία Ένωση κρατών όπου η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο;" Χαρακτήρισε ως λάθος την καταστρατήγηση της διαδικασίας των "Spitzenkandidaten", ενώ με δεδομένο ότι, κατά την ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο ίδιος ο Σόιμπλε είχε χαρακτηρίσει την κ. ντερ Λάιεν δογματική στην οικονομική προσέγγισή της, δήλωσε εξαιρετικά επιφυλακτική ως προς τις προθέσεις της νέας Προέδρου απέναντι στη χώρας μας. "Τουλάχιστον ο υποψήφιος του S&D Φ. Τίμερμανς διαθέτει μεγαλύτερο πολιτικό αισθητήριο", τόνισε.

Προβληματισμένη ως προς την αντιμετώπιση που επιφυλάσσει η κ. ντερ Λάιεν απέναντι στην Ελλάδα είναι η ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Εύα Καϊλή

Αναφορικά με την Ελλάδα, αποτίμησε ως θετικό γεγονός την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, περιμένει όμως να δει απτές αποδείξεις ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει στον τομέα της ανάπτυξης, κάτι που θα ενισχύσει και τη θέση της χώρας στην ευρωπαϊκή σκακιέρα. "Οι προθέσεις μπορεί να υπάρχουν όμως η επιτυχία είναι κυρίως ζήτημα ορθής κρίσης και κατάλληλης διαχείρισης. Σε αυτό το κομμάτι μένει να αποδειχθούν πολλά", υποστήριξε.

Όπως γίνεται λοιπόν αντιληπτό, η εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, της πρώτης γυναίκας στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γεγονός όμως ότι η ανάδειξή της, αποτέλεσμα της παράκαμψης του συστήματος των Spitzenkandidaten, εγκρίθηκε με την ιστορικά μικρότερη πλειοψηφία στο ΕΚ αν και η ίδια ήταν κάτι παραπάνω από γενναιόδωρη στις υποσχέσεις της, δείχνει ότι ο δρόμος μπροστά της είναι ανηφορικός και δύσβατος. Μαζί και ο δρόμος της Ενωμένης Ευρώπης.


Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com

Related

What's hot? 3441333826475278894

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item