Πέτρος Κόκκαλης: "Θα εργαστώ για τη δημιουργία ενός «πράσινου» νέου Κοινωνικού Συμβολαίου"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ  Θερμοκρασίες ρεκόρ στην Αλάσκα, καταστροφικές πυρκαγιές στη Σιβηρία, αποπνικτικοί καύσ...

Petros Kokkalis - thecolumnist.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ 

Θερμοκρασίες ρεκόρ στην Αλάσκα, καταστροφικές πυρκαγιές στη Σιβηρία, αποπνικτικοί καύσωνες στην Κεντρική Ευρώπη από την μία και φονικές πλημμύρες στο Νότο από την άλλη, ερημοποίηση: ένα σκηνικό αστάθειας για τον πλανήτη με επιστήμονες, διεθνείς και παγκόσμιους οργανισμούς να κρούουν επιτακτικά τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το "The Columnist" συνάντησε στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τον κ. Πέτρο Κόκκαλη, τον μοναδικό Έλληνα ευρωβουλευτή που εξελέγη με επίκεντρο της ατζέντας του την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική κρίση.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της κίνησης "ΚΟΣΜΟΣ", γνωστός για τις δυναμικές παρεμβάσεις του τόσο στον εγχώριο δημόσιο διάλογο όσο και στα διεθνή fora, αναλύει τις βασικές προτεραιότητές του ως μέλος της αρμόδιας Επιτροπής Περιβάλλοντος, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τη χώρα μας στον τομέα των νέων τεχνολογιών σε συνδυασμό με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, εξηγεί το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, ενώ δεν παραλείπει να σχολιάσει και την εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

- Κατ’αρχάς πώς κρίνετε το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα και τί σηματοδοτεί αυτό για το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όπου συμμετέχετε με την Κίνηση ΚΟΣΜΟΣ;

Π.Κ.: "Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κόντρα στις δημοσκοπικές προβλεψεις πέτυχαν ένα σημαντικό εκλογικό αποτέλεσμα που τον καθιστά το κυρίαρχο πόλο της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Το μήνυμα σε αυτή την περίπτωση είναι οτι είναι απαραίτητο να γίνει ο σταδιακός μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό, προοδευτικό πολιτικό μέτωπο που θα αρθρώσει το προοδευτικό αφήγημα του 21ου αιώνα."

- Πώς βλέπετε την εκλογή στη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της κ. Φον ντερ Λάιεν;

Π.Κ.: "Επί της αρχής, η διαδικασία του συστήματος Spitzenkandidat, όπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιλέγεται μεταξύ των υποψηφίων που προτείνουν οι κύριες κοινοβουλευτικές ομάδες, θεσμοθετήθηκε για να καλύψει το δημοκρατικό έλλειμα που είχε διαπιστωθεί στην ισορροπία των δημοκρατικών θεσμών. Η ουσιαστική κατάργησή του εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελεί πισωγύρισμα.
Παρ' όλα αυτά, η έλευση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σηματοδοτεί την προσπάθεια της Ενωμένης Ευρώπης που οραματίστηκαν οι Σουμάν και Μονέ να ξαναβρεί τα πατήματά της, στον απόηχο της οικονομικής κρίσης που έπληξε πολλές χώρες – μέλη της τα τελευταία δέκα χρόνια, με την ταυτόχρονη άνοδο της Ακροδεξιάς.
Η "θετική ατζέντα" που πρόβαλε η ίδια για την Ε.Ε., λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την εκλογή της με οριακή πλειοψηφία, κατάφερε να ενσωματώσει σημαντικές προοδευτικές θέσεις και διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις, για την ανάδειξή της ως πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θέλω να πιστεύω ότι θα παραμείνει προσηλωμένη στις προγραμματικές τις θέσεις."

- Ποιες είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητές σας ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος στο πλαίσιο της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής;

Π.Κ.: "Οι βασικές  προτεραιότητές μου ως τακτικό μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, σύμφωνα και με την παρέμβαση μου την περασμένη εβδομάδα στην κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Ανάπτυξης, είναι η προσαρμογή του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου στη βάση της συμφωνημένης Ατζέντας 2030, των 17 Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών, ενσωματώνοντας ξεκάθαρους δείκτες και στόχους σ όλους τους τομείς. Είναι ανάγκη να αποτυπωθεί η πολιτική δέσμευση της ΕΕ στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ 2021-2027), σύμφωνα και με το ψήφισμα του Μαρτίου 2019 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η εφαρμογή του οποίου εκκρεμεί.
Χρειάζεται παράλληλα να προχωρήσουμε στη δημιουργία Ταμείου για την Κλιματική Αλλαγή στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, τοποθετώντας την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στην καρδιά της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η θέσπιση του νέου Διαρθρωτικού Ταμείου θα δώσει τη δυνατότητα συντονισμού των δράσεων μεταξύ των διάφορων πολιτικών για το κλίμα της ΕΕ που αυτή τη στιγμή είναι κατακερματισμένες και θα συνεισφέρει στην απλοποίηση των διαδικασιών που χρειάζεται να ξεκινήσουν άμεσα με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Αποτελεί βασική μου θέση, ότι η μεγαλύτερη πολιτική επιταγή της γενιάς μας, είναι η δραστική αντιμετώπιση της κλιματικής αδράνειας και στη βάση αυτή, θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για τη δημιουργία ενός "πράσινου" νέου Κοινωνικού Συμβολαίου στην Ευρώπη." 

- Πολλοί υποστηρίζουν ότι η απόφαση της ΕΕ να μειώσει κατά 37,5% τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα από το σύνολο των νέων αυτοκινήτων μέχρι το 2030 θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας στον τομέα των αυτοκινητοβιομηχανιών. Ποια είναι η άποψή σας;

Π.Κ.: "Διαφωνώ. Πιστεύω ότι είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες να προχωρήσουν ραγδαία στον εξηλεκτρισμό της μηχανοκίνησης ανταγωνιζόμενες τις αντίστοιχες κινεζικές και αμερικανικές."

- Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών προς την Ευρώπη με όλο και περισσότερους να μιλούν για την κλιματική κρίση ως μία από τις βασικές αιτίες αυτού του φαινομένου. Ποιος είναι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε αυτή την διττή πρόκληση;

Π.Κ.: "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρειάζεται να παραμείνει ο σταθερός εκφραστής των ανθρωπιστικών αξιών που συνάδουν με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Μέσα από τις δημοκρατικές αξίες και διαδικασίες που πρεσβεύει, μπορεί να παρακινήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που είναι η αιτία και να σταματήσουμε να πολυβολούμε ανθρώπους που προσπαθούν να ζήσουν ειρηνικά."

- Πώς αξιολογείτε την πρόθεση της Φινλανδικής Προεδρίας να θέσει την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο της ατζέντας της;

Π.Κ.: "Η Φινλανδία είναι η χώρα με τον πιο φιλόδοξο στόχο κλιματικής ουδετερότητας για το 2035 και πιστεύω ότι ακριβώς αυτή η πρωτοπορία και η αποφασιστικότητα που διαθέτει, είναι απαραίτητη για όλες τις χώρες."

- Όσον αφορά στην Ελλάδα, πώς θα μπορούσε να συνδυαστεί επιτυχώς το δίπτυχο νέες τεχνολογίες και εναλλακτικές μορφές ενέργειας στην προσπάθεια προάσπισης του περιβάλλοντος;

Π.Κ.: "Στην ουσία, το επιτακτικό της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης δεν είναι στο να προστατεύσουμε το περιβάλλον, αλλά στο να προστατεύσουμε την ικανότητα του ανθρώπου να συνεχίσει να ζει μέσα σε αυτό.
Κάποιοι από τους τρόπους όπου οι νέες τεχνολογίες και οι διαδικτυακές υπηρεσίες μπορούν να συμβάλλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη είναι η αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης, η ολοκληρωμένη περιβαλλοντική παρακολούθηση, η εκτίμηση μελλοντικών περιβαλλοντικών σεναρίων, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, η αποτελεσματική επικοινωνία, η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση ομάδων τοπικού πληθυσμού για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και άλλοι. Οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας άλλωστε, βασίζονται σε ανανεώσιμους πόρους όπως ο ήλιος, ο άνεμος και η ανθρώπινη γνώση και θα ήθελα η χώρα μας να θεωρήσει μονόδρομο την επένδυση και στα δύο."

- Όπως αναφέρατε και προηγουμένως, το 2030 αποτελεί κομβικό έτος ως προς την επίτευξη των 17 Παγκοσμίων Στόχων του ΟΗΕ. Πόσο αισιόδοξος είστε ότι η Ευρώπη αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος θα "προλάβουν το τρένο";

Π.Κ.: "Είμαι αισιόδοξος, επειδή παρατηρώ ότι η κοινωνία αφυπνίζεται πολύ πιο γρήγορα από τους πολιτικούς. Η Ε.Ε έχει κάνει κάποια πρώτα βήματα στην κατεύθυνση της επίτευξης των Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, χρειάζεται να ανανεώσει τη δέσμευση της να πρωτοστατήσει σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021 – 2027, ενισχύοντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για τη δημιουργία ενός δίκαιου, προοδευτικού, συνεργατικού, βιώσιμου και κλιματικά ουδέτερου ευρωπαϊκού χώρου."


Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com

Related

What's hot? 2543422064185265588

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item