Η Ελίζα Βόζεμπεργκ ζητά την πλήρη συμμόρφωση της Τουρκίας για την πάταξη των διακινητών

Με αφορμή τις πρόσφατες απειλές του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν αλλά και τις μαζικές αφίξεις αλλοδαπών στα ελληνικά νησιά το τελευ...Με αφορμή τις πρόσφατες απειλές του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν αλλά και τις μαζικές αφίξεις αλλοδαπών στα ελληνικά νησιά το τελευταίο διάστημα, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν, ζητώντας από την Ε.Ε. να ελέγξει την πλήρη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας της 20ης Μαρτίου 2016.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ένας από τους βασικούς όρους της ανωτέρω Συμφωνίας είναι η εξάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών και ο έλεγχος της παράτυπης μετανάστευσης μέσω της συνεργασίας της Τουρκίας με τις γειτονικές χώρες αλλά και την Ε.Ε.

Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές εξακολουθούν να διευκολύνουν με την ανοχή τους την ανεξέλεγκτη δράση των εγκληματικών δικτύων των διακινητών, που στέλνουν στρατιές μεταναστών στην Ευρώπη με πλήρως συντονισμένες και οργανωμένες επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η κα Βόζεμπεργκ ρωτάει, σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύει να προβεί η Κομισιόν προκειμένου να ελέγξει την Τουρκία για την πλημμελή εφαρμογή της Συμφωνίας με την Ε.Ε, ειδικά ως προς το σκέλος της διαχείρισης της παράτυπης μετανάστευσης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

«Ένας από τους βασικούς στόχους και όρους της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας που τέθηκε σε ισχύ την 20η Μαρτίου 2016 είναι η εξάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών και ο έλεγχος της παράτυπης μετανάστευσης. Συγκεκριμένα, η Τουρκία δεσμεύεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει το άνοιγμα νέων θαλάσσιων ή χερσαίων οδών παράνομης μετανάστευσης προς την Ε.Ε. και να συνεργασθεί με τις γειτονικές χώρες καθώς και με την Ε.Ε. για το σκοπό αυτό. 

Εντούτοις, εδώ και καιρό καταγράφονται ιδιαίτερα αυξημένες μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια, που σε ορισμένες περιπτώσεις θυμίζουν ακόμα και τις μαζικές αφίξεις αλλοδαπών των ετών 2015-2016. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συντονισμένη απόβαση μέσα σε λίγες ώρες 500 και άνω μεταναστών στη Λέσβο με 13 βάρκες το απόγευμα της Πέμπτης 29 Αυγούστου 2019. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες υπό την ανοχή των τουρκικών αρχών. Συνολικά, τον περασμένο Αύγουστο έφτασαν στα ελληνικά νησιά του Βορείου Αιγαίου περίπου 6000 μετανάστες.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, ερωτάται η Επιτροπή:

- Σε ποιές άμεσες ενέργειες σκοπεύει να προβεί, προκειμένου να ελέγξει την Τουρκία για την πλημμελή εφαρμογή της Συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, ειδικά ως προς το σκέλος της εξάρθρωσης του εγκληματικού δικτύου των διακινητών;».

Related

What's hot? 7699441458549982725

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item