Η κίνηση "ΚΟΣΜΟΣ" στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα

«Γνωρίζουμε τον κόσμο που θέλουμε. Δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε τις κοινές μας προσπάθειες, τώρα και στην ερχόμενη δεκαετία, για να φτ...


«Γνωρίζουμε τον κόσμο που θέλουμε. Δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε τις κοινές μας προσπάθειες, τώρα και στην ερχόμενη δεκαετία, για να φτάσουμε σε αυτό το όραμα έως το 2030.» 

Με αυτά τα λόγια για έναν δικαιότερο κόσμο, χωρίς ακραία φτώχεια και ανισότητες και στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, καταλήγει η πολιτική διακήρυξη, αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών μελών του ΟΗΕ που συμμετέχουν στο Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου (High-level Political Forum/HLPF) των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια, υπό την αιγίδα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα, 24 και 25 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη με θέμα: «Ενδυνάμωση των πολιτών χωρίς αποκλεισμούς και διασφάλιση της ισότητας». 

Η κίνηση πολιτών ΚΟΣΜΟΣ, σε μία προσπάθεια να «μην αφήσει κανέναν πίσω», συνεχίζει την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, μέσα από την απόδοση στα ελληνικά, διεθνών κειμένων που συμφωνούνται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και αποτελούν κείμενα δράσης και πολιτικής για όλους τους λαούς. Η γλώσσα επικοινωνίας και δράσης της κίνησης ΚΌΣΜΟΣ, είναι οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, τους οποίους υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2015, 193 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Οι Παγκόσμιοι Στόχοι, αφορούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως ανθρώπινες κοινωνίες στον αιώνα που ζούμε. ​Αντικείμενο της πολιτικής παρέμβασης της Κίνησης ΚΟΣΜΟΣ είναι η προαγωγή των Παγκόσμιων Στόχων στην ατζέντα των πολιτικών διεργασιών στην Ελλάδα και την ΕΕ. 

Η πολιτική διακήρυξη προτρέπει για ενισχυμένη δράση για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης έως το 2030, με τα κράτη μέλη να δεσμεύονται να κινητοποιήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία, να ενισχύσουν την εφαρμογή των Στόχων σε εθνικό επίπεδο και να ενισχύσουν τα θεσμικά όργανα για την επίτευξη τους. 

Συνοπτικά τα 10 σημεία που αναφέρει η Πολιτική Διακήρυξη είναι: 

«Για να επιδείξουμε την αποφασιστικότητά μας στην υλοποίηση της Ατζέντα 2030 και να πετύχουμε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, πρέπει να κάνουμε περισσότερα και γρηγορότερα. Προς αυτήν τη κατεύθυνση, δεσμευόμαστε:

α. Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω.

β. Να κινητοποιήσουμε επαρκή χρηματοδότηση.

γ. Να ενισχύσουμε την εθνική εφαρμογή της Ατζέντα 2030

δ. Να ενδυναμώσουμε θεσμούς για πιο ολοκληρωμένες λύσεις, συμμετοχικές και αντιπροσωπευτικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

ε. Να ενισχύσουμε την τοπική δράση για την επιτάχυνση της εφαρμογής της Ατζέντα 2030

ζ. Να μειώσουμε το κίνδυνο καταστροφών και να οικοδομήσουμε την ανθεκτικότητα των ατόμων και των κοινοτήτων.

η. Να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις μέσω διεθνών συνεργασιών και να ενισχύσουμε την παγκόσμια συνεργασία.

θ. Να αξιοποιήσουμε την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία, με μεγαλύτερη έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό για βιώσιμη ανάπτυξη.

ι. Να επενδύσουμε σε δεδομένα και στατιστικές για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης

κ. Να ενδυναμώσουμε το Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου.»

Ολόκληρο το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης στα ελληνικά μπορείτε να το βρείτε εδώ

Ιστοσελίδα της κίνησης ΚΟΣΜΟΣ

Related

What's hot? 996057734998451967

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item