Πλατό media 3: Ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών στον πολιτισμό

Αντιμέτωπος με την οικολογική κρίση, ο πολιτιστικός τομέας πρέπει να αμφισβητήσει τους τρόπους λειτουργίας του για να αντιμετωπίσει τι...


Αντιμέτωπος με την οικολογική κρίση, ο πολιτιστικός τομέας πρέπει να αμφισβητήσει τους τρόπους λειτουργίας του για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της βιωσιμότητας.

Η διεθνής κινητικότητα των καλλιτεχνών και άλλων επαγγελματιών που συμμετέχουν σε πολιτιστικές εκδήλωσες αυξάνεται συνεχώς, ενώ αποδεικνύεται τεράστιο το μέσο αποτύπωμα άνθρακα μιας έκθεσης, συμπεριλαμβάνοντας το σχεδιασμό των έργων αλλά και την μεταφορά, την εγκατάστασή τους και της προοπτικής τους.

Είναι επομένως εφικτό να επιχειρήσουμε τον οικολογικό σχεδιασμό των πολιτιστικών εκδηλώσεων;

Ποια εργαλεία και ποιες πρακτικές μπορούν να αναπτυχθούν για τη βελτίωση της βιωσιμότητας μιας πολιτιστικής πρωτοβουλίας;

Γι' αυτό την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019 στις 19.30 στο Καφέ του Γαλλικού Ινστιτούτου, το τελευταίο ραντεβού του κύκλου «Τέχνη και Οικολογία», αφιερωμένο στη δημιουργική κοινότητα που άπτεται των περιβαλλοντικών ζητημάτων, ο λόγος δίνεται σε επαγγελματίες του πολιτισμού που θα αναζητήσουν την ευθύνη του πολιτιστικού τομέα ως προς την επιτακτική ανάγκη μιας αλλαγής κοινωνικών προτύπων.

Με τους:

> Gwendolenn Sharp | Συνεργάτιδα του Δικτύου Πολιτιστικής Κινητικότητας On the Move και ιδρύτρια του The Green Room

> Ιφιγένεια Ταξοπούλου | Εταιρική συνεργάτιδα του Julie's Bicycle, Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Θεάτρου mitos21

> Dimitri Yin | Ιδρυτής του Phoenix Athens, gallery και καλλιτεχνική residency

> Maria-Adela Konomi | Ιδρύτρια της πλατφόρμας On Materials

Συντονισμός: Marc Delalonde | Ανεξάρτητος πολιτιστικός παράγοντας

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση

Σύντομα βιογραφικά των συμμετεχόντων

Η Μαρία Αντέλα Κονόμι είναι υπεύθυνη πολιτιστικών έργων και υπεύθυνη παραγωγής εκθέσεων στο ινστιτούτο τέχνης State of Concept, μια μη κερδοσκοπική δομή σύγχρονης τέχνης που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2013 από την τεχνοκριτικό και επιμελήτρια Ηλιάνα Φωκιανάκη. Είναι ιδρύτρια του On Materials, που ξεκίνησε μέσω του προγράμματος START του Ιδρύματος Stiftung Robert Bosch, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe της Θεσσαλονίκης. Σχεδιασμένο ως πιλοτική πλατφόρμα συνεργασίας, το On Materials προωθεί τις αξίες της βιωσιμότητας μέσω της ανάπτυξης μιας κυκλικής οικονομίας των υλικών στην πολιτιστική και καλλιτεχνική σκηνή. Κατά τη διάρκεια διαφόρων εργαστηρίων, η πλατφόρμα διερευνά διαφορετικές πρακτικές συλλογής, επαναχρησιμοποίησης και δημιουργίας, με στόχο τη διευκόλυνση της διαδικασίας ανταλλαγής υλικών.

Ο Dimitri Yin είναι καλλιτέχνης και ιδρυτής της Phoenix Athens, μιας γκαλερί τέχνης και residency για καλλιτέχνες με έδρα τη Νεάπολη στην Αθήνα. Το 2018, η Phoenix Athens παρουσίασε την έκθεση A Manifesto of Ecology, με στόχο να δείξει τον τρόπο που οι διεθνείς καλλιτέχνες πλησιάζουν την οικολογία στην πρακτική τους, στο πλαίσιο του αθηναϊκού περιβάλλοντος. Φέτος, η Phoenix Athens συνεχίζει να αναπτύσσει οικολογικά θέματα σε αστικό περιβάλλον με την έκθεση Urban Ecology. Αυτός ο κύκλος με residency και εκθέσεις συμπίπτει με την ανάπτυξη ενός Makerspace, ενός χώρου καλλιτεχνικής παραγωγής που θα ανοίξει τον Οκτώβριο. Αυτή η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει την εμφάνιση μιας πιο συνειδητής και αποφασιστικής δημιουργικής κουλτούρας, συμπεριλαμβανομένων των εργαστηρίων δημόσιας τέχνης που χρησιμοποιούν βιώσιμες μεθόδους.

Η Gwendolenn Sharp είναι υπεύθυνη διεθνών πολιτιστικών έργων. Με έδρα τη Γαλλία, ίδρυσε το The Green Room το 2016, μια δομή αφιερωμένη στη διοργάνωση μουσικών περιοδειών με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και στη διαχείριση φιλικών προς το περιβάλλον πολιτιστικών έργων. Είναι μέλος του Jump, European Project Accelerator ως εμπειρογνώμονας σε περιοδείες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, για το οποίο συμμετείχε στην πρώτη έκδοση της Athens Music Week τον Ιούνιο του 2019. Η Gwenn είναι επίσης συλλέκτρια δεδομένων για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κινητικότητας i-portunus, συνεργάζεται με την βρετανική οργάνωση A Greener Festival και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της REEVE - Réseau Eco-Evénéments. Τέλος, εκπροσωπεύει το δίκτυο Robert Bosch Cultural Managers, μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου On the Move, για την κινητικότητα στον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό τομέα.

Η Ιφιγένεια Ταξοπούλου είναι Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Θεάτρου mitos21, μέλος της Creative Climate Leadership. To mitos21 συνδιοργανώνει διάφορες δράσεις αφιερωμένες στη βιώσιμη διαχείριση πολιτιστικών έργων στη Θεσσαλονίκη, όπως μια διάλεξη που διοργανώθηκε το 2013 με το Ίδρυμα Heinrich Boell Stiftung και το Ινστιτούτο Goethe στη Θεσσαλονίκη. Το δίκτυο έχει επίσης δημιουργήσει ένα εντατικό διεθνές σεμινάριο το 2016, σε συνεργασία με το Julie's Bicycle. Η Ιφιγένεια είναι επίσης συνεργάτις του Julie's Bicycle, με τον οποίο εργάζεται για την πλήρη υλοποίηση βιώσιμων έργων με δομές όπως το Πολιτιστικό Κέντρο Ωνάση.

Related

What's hot? 357057848494669099

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item