Ομάδες του Κόσμου στις Βρυξέλλες: Δράση κόντρα στην αδράνεια
"Η συλλογική δράση είναι το αντίδοτο στην κλιματική αδράνεια και προτεραιότητα της κίνησης Κόσμος είναι να συμμετέχουμε. Η πρώτη ...
http://www.thecolumnist.gr/2019/10/blog-post_24.html
"Η συλλογική δράση είναι το αντίδοτο στην κλιματική αδράνεια και προτεραιότητα της κίνησης Κόσμος είναι να συμμετέχουμε. Η πρώτη ομάδα, οι 27 εθελοντές που συγκροτούν την ομάδα για την κλιματική δράση, ήρθαν εδώ στις Βρυξέλλες, σε ένα από τα κέντρα λήψης αποφάσεων", δήλωσε ο Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, υποδεχόμενος τους πρώτους ενεργούς πολίτες που δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα Ομάδες του Κόσμου. "Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την δυνατότητα που μας δίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ταξιδεύουν πολίτες της Ελλάδας στις Βρυξέλλες για να γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας των θεσμικών οργάνων. Εμείς στην Κίνηση Κόσμος αποφασίσαμε αυτά τα ταξίδια να έχουν συγκεκριμένο σκοπό, την συμμετοχή και συν διαμόρφωση των νέων πολιτικών για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης μέχρι το 2030 στην Ελλάδα".
Για κάθε Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης (Σύνολο 17), σχηματίζεται μία ομάδα- κατά το μέτρο του δυνατού αντιπροσωπευτική- από γεωγραφικής και δημογραφικής πλευράς. Στην Ομάδα για την Κλιματική Αλλαγή, συμμετέχουν 16 άνδρες και 11 γυναίκες, όλων των ηλικιών, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσα τους η Κρήτη, η Μυτιλήνη, η Πτολεμαΐδα, η Καβάλα, η Κέρκυρα, η Πάτρα, η Λειβαδιά, η Θεσσαλονίκη, η Εύβοια. Έργο της Ομάδας αποτελεί:
- η παρακολούθηση του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης
- η πραγματοποίηση συλλογικών δράσεων στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα
- η δημιουργία πολιτικών προτάσεων, προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Οι εθελοντές οι οποίοι συμμετέχουν στις Ομάδες του Κόσμου, εκφράζονται συλλογικά και μιλούν στην οικουμενική γλώσσα των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Επιπλέον, μέσα από την εμπειρία και τις γνώσεις που διαθέτουν βάσει του επιστημονικού τους πεδίου, της καθημερινής δραστηριότητάς τους και της επαγγελματική τους κατάρτισης, προτείνουν τρόπους για να γίνει η Ελλάδα μία βιώσιμη χώρα. Δημοσιεύουν άρθρα και απόψεις στην ιστοσελίδα της κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, εντάσσονται στην κοινότητα ενεργών πολιτών της και συμμετέχουν στο ταξίδι δικτύωσης στις Βρυξέλλες. Συμμετέχουν τέλος ονομαστικά, στην έκθεση Ελλάδα 2030, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2021.
Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μέσα από την ιστοσελίδα της κίνησης ΚΟΣΜΟΣ.
H πρώτη ομάδα που σχηματίστηκε αφορά στον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 13 και την Κλιματική Δράση. Οι συμμετέχοντες στο ταξίδι δικτύωσης στις Βρυξέλλες, παρακολούθησαν την πρώτη ημέρα (Τρίτη 15/10) ένα εργαστήριο αφιερωμένο στα αποτελέσματα της Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή στη Νέα Υόρκη (Σεπτέμβριος 2019), με ομιλητές τον ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη, τον Πρόεδρο του Ιδρύματος για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση και την Βιώσιμη Ανάπτυξη (FOGGS), Γιώργο Κωστάκο και τον Διευθυντή της Οργάνωσης Γη, Ντίνο Μαχαίρα. Την επόμενη ημέρα (Πέμπτη 16/10) επισκέφθηκαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ενημερώθηκαν για την λειτουργία του και τις αρμοδιότητες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
To πρόγραμμά τους συμπληρώθηκε με το ειδικό εργαστήριο που διοργανώθηκε με θέμα τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 13 και ομιλητές τον Κωστή Σακελλάρη (DG Clima), τη Leida Rijnhout (SDG Watch E-Programme Coordinator - Resource Justice and Sustainability) και τον Davide Sabbadin (Climate and Circular Economy - Policy Officer European Environmental Bureau). Οι συμμετέχοντες, παρακολούθησαν την ίδια ημέρα την εκδήλωση της πολιτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL) με τη συμμετοχή των μελών της, Πέτρου Κόκκαλη, Manon Aubry, Mick Wallace, Nikolaj Villumsen, με θέμα: «COP 25: challenges for a sustainable climate», ενόψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών (COP25) τον Δεκέμβριο 2019 στη Χιλή.