Επίσκεψη του Αλέξη Γεωργούλη στην Ματέρα

Ο Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης συμμετείχε, μαζί με συναδέλφους του από άλλες πολιτικές ομάδες, σε διήμερη αποστολή της Επιτροπής Π...


Ο Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης συμμετείχε, μαζί με συναδέλφους του από άλλες πολιτικές ομάδες, σε διήμερη αποστολή της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έγινε στην Ματέρα της Ιταλίας, Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019. 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή του ιδρύματος Ματέρα Μπασιλικάτα 2019 (Matera Basilicata 2019) και άλλους τοπικούς φορείς οι οποίοι συνέβαλαν στο να κερδίσει η Ματέρα το τίτλο της Πολιτιστικής πρωτεύουσα της Ευρώπης. Παράλληλα επισκέψεις έγιναν σε μουσεία, πολιτιστικά ιδρύματα και χώρους πολιτισμού, τα οποία στοχεύουν μέσα από μία πληθώρα δραστηριοτήτων με αφετηρία τον πολιτισμό να κάνουν την Ματέρα μια πόλη ανοιχτή για όλους. Στο πλαίσιο του τίτλου οι χώροι αυτοί γίνονται επίκεντρο και προσκαλούν τον κόσμο απ’ όλη την Ευρώπη να τα ανακαλύψει. 

Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε στις 22 Νοεμβρίου του 1983, στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη όπου είχαν συγκεντρωθεί όλοι οι Υπουργοί Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ξεκίνησε επίσημα το καλοκαίρι του 1985 με την πόλη της Αθήνας να είναι η πρώτη κάτοχος του τίτλου. 

Η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει τιμηθεί με αυτό τον τίτλο 4 φορές . Το 1985 με την Αθήνα, το 1997 με τη Θεσσαλονίκη, το 2006 με την Πάτρα και το 2021 με την Ελευσίνα. Το 2021 η Ελευσίνα θα είναι Πολιτιστική πρωτεύουσα μαζί με το Νόβι Σαντ της Σερβίας και την Τιμισοάρα της Ρουμανίας. Η Ελευσίνα είναι μια πόλη που ενώνει την αρχαία με την σύγχρονη Ελλάδα. Στην αρχαιότητα αποτελούσε μαζί με την Αθήνα, την Ολυμπία, τους Δελφούς και τη Δήλο τις 5 ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδος. Εκεί γίνονταν τα Ελευσίνια που ήταν γιορτή και μυστηριακή τελετή προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και της Περσεφόνης. 

Με τίτλο "Μετάβαση στην EUphoria", η πρόταση της Ελευσίνας εστιάζει στην αναβάθμιση που μπορούν να προσφέρουν οι τέχνες και ο πολιτισμός αν γίνουν το επίκεντρο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας. 

Ο Ευρωβουλευτής Α. Γεωργούλης κατά την επιστροφή του από την επίσκεψη δήλωσε: "Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε την δυναμική του θεσμού που ξεκίνησε από το όραμα της Μελίνας. Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης συνεχίζει να νοηματοδοτεί την ανάγκη για δράσεις που προσφέρουν πρόσβαση σε άγνωστες πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού της ηπείρου. Αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων της Ματερα και εθελοντών απ’όλη την χώρα για την υλοποίηση των προγραμμάτων και δράσεων της πρωτεύουσας. Η Ματέρα με σύνθημα το ‘’Ανοιχτό μέλλον’’ δίνει το στίγμα της σε μία εποχή όπου τα σύνορα κλείνουν και επιλέγει να είναι ανοιχτή σε όλους. Η μαγευτική πετρόχτιστη πόλη αλλάζει, κοιτάει μπροστά και δεν αφήνει κανέναν πίσω! Αυτό άλλωστε είναι πολιτισμός. Σειρά έχει η Ελευσίνα!" 

Social media:
- Instagram
- Facebook
- Twitter
- YouTube 

Related

What's hot? 1814774838246706338

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item