Οι πολυεθνικές να δημοσιοποιήσουν πού και τι φόρους πληρώνουν, ζητά το ΕΚ

Το ΕΚ υιοθέτησε την Πέμπτη ψήφισμα, καλώντας τα κράτη μέλη να εργαστούν, έστω αργοπορημένα, για τη θέσπιση κανόνων ώστε οι πολυεθνικ...


Το ΕΚ υιοθέτησε την Πέμπτη ψήφισμα, καλώντας τα κράτη μέλη να εργαστούν, έστω αργοπορημένα, για τη θέσπιση κανόνων ώστε οι πολυεθνικές να δηλώνουν πόσους φόρους πληρώνουν σε κάθε χώρα. 

Το ψήφισμα, που υιοθετήθηκε με 572 ψήφους υπέρ, 42 κατά και 21 αποχές, προτρέπει τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν για τη θέση τους σχετικά με τις νομοθετικές προτάσεις που θα επιβάλλουν τη δημοσιοποίηση φορολογικών στοιχείων των πολυεθνικών ανά χώρα. Αυτό θα επιτρέψει την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενόψει της συμφωνίας επί του τελικού κειμένου των κανόνων. 

Το ΕΚ στήριξε αυτές τις νομοθετικές προτάσεις ήδη από το 2017. Οι υπουργοί της ΕΕ ωστόσο έχουν αποτύχει να υιοθετήσουν τη διαπραγματευτική τους θέση, συνεπώς δεν έχει προχωρήσει η νομοθετική διαδικασία. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης την Τρίτη, οι βουλευτές του ΕΚ τόνισαν ότι η φορολογία των επιχειρήσεων αποτελεί τομέα μείζονος σημασίας για όλους και ότι, απουσία ανάληψης δράσης για τόσο καιρό, τα κράτη μέλη έχουν διαψεύσει τις προσδοκίες των πολιτών. Υπογράμμισαν επίσης ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ξέρουν πού πληρώνουν φόρους οι πολυεθνικές και ότι η διαφάνεια είναι απαραίτητη για τον περιορισμό των επαναλαμβανόμενων σκανδάλων, τα οποία έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια. Είπαν ακόμα ότι αν η ΕΕ δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους φορολογικούς παραδείσους εντός των συνόρων της, θα είναι δύσκολο για την Ευρώπη να παρουσιαστεί ως αξιόπιστος συνομιλητής στη διεθνή σκηνή όσον αφορά φορολογικά ζητήματα.

Related

What's hot? 162145951121637842

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item