10ο Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη

Γνωριμία με τη γερμανική γλώσσα και τη γερμανική κουλτούρα μέσω προβολών και συζητήσεων προτείνει το Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφο...


Γνωριμία με τη γερμανική γλώσσα και τη γερμανική κουλτούρα μέσω προβολών και συζητήσεων προτείνει το Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου που διοργανώνεται στην Ξάνθη από την Κινηματογραφική Λέσχη της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης (ΦΕΞ) σε συνεργασία με το Goethe-Institut και τους Καθηγητές Γερμανικής Γλώσσας στην Ξάνθη.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

12/12/2019, 21:00 ΤΟ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΜΠΑΛΕΤΟ (Oskar Schlemmer 1922) 


αναβίωση του 1970, 30’

Σενάριο και χορογραφία: Margarete Hasting, Franz Schömbs, Georg Verden | Μουσική: Erich Ferstl | Χορευτές: Edith Demharter, Ralph Smolik, Hannes Winkler

Ο Oskar Schlemmer (1888-1943) υπήρξε εμβληματική μορφή της σκηνής του Bauhaus, την οποία και διηύθυνε από το 1923 έως το 1929. Με το «Τριαδικό Μπαλέτο» και τους Χορούς Bauhaus διερευνούσε μέσω του αφηρημένου, γεωμετρικού παιχνιδιού με τη φόρμα, το χρώμα, τον ήχο, την κίνηση, το φως το πεδίο έντασης ανθρώπου-χώρου και εκ τούτου και τις προϋποθέσεις σκηνικής διαμόρφωσης.

13/12/2019, 21:00 ΜΙΑ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΗ ΦΙΛΙΑ (D/I 2016, 97΄) (Amelie rennt) 


Σκηνοθεσία: Tobias Wiemann Σενάριο: Natja Brunckhorst Ηθοποιοί: Mia Kasalo, Samuel Girardi, Susanne Bormann, Denis Moschitto, Jasmin Tabatabai Γερμανικά Κινηματογραφικά Βραβεία 2018: Βραβείο Καλύτερης Παιδικής/Νεανικής Ταινίας

Η 13χρονη Αμελί είναι ένα γνήσιο παιδί της πόλης και πιθανότατα το πιο ξεροκέφαλο κορίτσι σε όλο το Βερολίνο. Δεν αφήνει κανέναν να της πει τι να κάνει, και λιγότερο απ’ όλους τους γονείς της, που μετά από μια κρίση άσθματος την πηγαίνουν σε μια ειδική κλινική στα βουνά, όπου και την αφήνουν. Κάνουν δηλαδή ό,τι απεχθάνεται η Αμελί. Η ίδια, αντί να δεχτεί τη βοήθεια που της προσφέρεται στην κλινική, το σκάει για ένα μέρος όπου κανείς δεν πίστευε ποτέ ότι θα τη βρει: για την κορυφή του βουνού. Ανάμεσα στις βουνοκορφές των Άλπεων, γνωρίζει τον Μπαρτ, ένα ιδιόρρυθμο αγόρι. Όταν αυτός ο απρόσκλητος σύντροφος της σώζει τη ζωή, η Αμελί συνειδητοποιεί ότι ο Μπαρτ είναι πολύ πιο εντάξει άτομο απ’ ό,τι νόμιζε στην αρχή. Οι δυο τους ξεκινούν για ένα περιπετειώδες ταξίδι γεμάτο δίψα για ζωή και αληθινή φιλία.

14/12/2019, 12:00 ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΓΚΡΙΜ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 


Οι Μουζικάντηδες της Βρέμης (D 2009, 58’)
Σταχτοπούτα (D 2011, 58´)
Ο παπουτσωμένος γάτος (D 2009, 58’)
Ραπουνζέλ (D 2009, 58’)

15/12/2019, 21:00 ΛΕΩΦΟΡΟΣ SONNENALLEE (D 1998/1999, 94´) 


του Leander Haußmann
Ηθοποιοί: Alexander Scheer, Alexander Beyer, Robert Stadlober, Detlev Buck κ.ά.

Η ταινία γυρίζει πίσω στην Ανατολική Γερμανία και παρουσιάζει με χιούμορ και συναίσθημα τη ζωή των νέων. Μιλά για όνειρα, για απαγορευμένα τραγούδια και χορούς, αλλά και για τον μεγάλο έρωτα που μπορεί ν’ αλλάξει τα πάντα. Μια ταινία ανάμεσα στο παραμύθι και στο φόρο τιμής σ’ έναν τρόπο ζωής. (Σε γερμανική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους)

16/12/2019, 21:00 ΣΦΑΛΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (SYSTEMSPRENGER) (D 2019, 118´) 


Σκηνοθεσία, Σενάριο:Nora Fingscheidt
Ηθοποιοί:Helena Zengel, Albrecht Schuch, Gabriela Maria Schmeide, Lisa Hagmeister, Melanie Straub κ.ά.

Παγκόσμια πρεμιέρα στο Διαγωνιστικό της Berlinale 2019, Αργυρή Άρκτος – Βραβείο Alfred Bauer-Preis για ταινίες που δίνουν νέες προοπτικές στο σινεμά.

Η Bernadette ή Benni, όπως προτιμά η ίδια να τη φωνάζουν, είναι ένα λεπτεπίλεπτο κορίτσι με ασυγκράτητη ενέργεια. Είναι «system crasher», τινάζει στον αέρα κάθε κοινωνική υποστηρικτική δομή και υπηρεσία ανηλίκων. Αλλάζει διαρκώς ανάδοχες οικογένειες, καθώς καμιά δεν τα βγάζει πέρα μαζί της. Κι αυτό ακριβώς επιδιώκει η Benni, γιατί το μόνο που λαχταρά είναι να ζήσει και πάλι με τη μητέρα της – μια μητέρα όμως που αδυνατεί ν’ ανταποκριθεί σε γονεϊκές ευθύνες και στην απρόβλεπτη συμπεριφορά της κόρης της.

Διαβάστε και το σχετικό άρθρο «Ο επαναστατημένος άνθρωπος (Systemsprenger) στο πολιτιστικό μαγκαζίνο του Ινστιτούτο

Related

What's hot? 8342461973386643035

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item