Ο Alain Badiou στην Αθήνα

Για την ολοκλήρωση του κύκλου των διαλέξεων του 2019 με θέμα την ισότητα και τις ανισότητες, εστιάζοντας στην καθαρά φιλοσοφική και πολ...


Για την ολοκλήρωση του κύκλου των διαλέξεων του 2019 με θέμα την ισότητα και τις ανισότητες, εστιάζοντας στην καθαρά φιλοσοφική και πολιτική τους διάσταση, ο φιλόσοφος Alain Badiou, μια διεθνούς φήμης σπουδαία προσωπικότητα του πνευματικού και πολιτικού ριζοσπαστισμού, θα μοιραστεί μαζί μας τις σκέψεις του. 

Μήπως η λέξη «ισότητα», ως δηλωμένος στόχος του μαρξιστικού κομμουνισμού, έχει το ίδιο νόημα με αυτό που της έδωσε η γαλλική επανάσταση στο σύνθημα: ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη; 

Ο Alain Badiou, φιλόσοφος μαρξιστικής έμπνευσης, πρώην μαθητής του Louis Althusser, σφοδρός επικριτής των «τερατωδών μορφών ανισοτήτων» που δημιουργεί ο καπιταλισμός, έχει επανειλημμένα αναφερθεί στα τελευταία του έργα στις ιδέες της ισότητας και της αδελφοσύνης, όπως αυτές ανακηρύχθηκαν από τη Γαλλική Επανάσταση. 

Στο βιβλίο του, Je vous sais si nombreux (2017), διέκρινε στην έννοια της αδελφοσύνης «ένα πρωτόκολλο αναγνώρισης της ετερότητας μέσα στην ταυτότητα» και δικαιολογούσε την ισότητα από το γεγονός ότι «δεν υπάρχει κανένα άτομο που να θεωρώ ότι είναι περισσότερο διαφορετικό από ότι εγώ ο ίδιος». 

Ο φιλόσοφος που «διατηρεί την κομμουνιστική υπόθεση» ως «ιδεολογία της ισότητας» έχει διδάξει το μάθημα της φιλοσοφίας στη Rennes, στο Πανεπιστήμιο ParisVIII (Vincennes) από τη σύστασή του το Μάη του '68, και τέλος στην École normale supérieure, όπου ίδρυσε το Διεθνές Κέντρο Μελέτης της Σύγχρονης Γαλλικής Φιλοσοφίας. Το έργο του είναι πλούσιο και πολύπλευρο. Περιλαμβάνει, εκτός από το μεγάλο φιλοσοφικό του έργο υπό τη μορφή τριλογίας L’être et l’événement (1988), Logiques des mondes (2006) και L’Immanence des vérités (2018), μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, δοκίμια φιλοσοφίας (La République de Platon, 2012) πολιτικά δοκίμια (De quoi Sarkozy est-il le nom ?, 2007), ακόμη και μαθηματικά δοκίμια (Éloge des mathématiques, 2015). 

Συντονισμός: Δημήτρις Bεργέτης, ψυχαναλυτής, διευθυντής του περιοδικού αλήthεια 

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση

Related

What's hot? 8371766712122975772

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item