Ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη χρηματοδότηση της μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή

Με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη , οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με κοινή ερώτηση τους προς την Ευρωπ...


Με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με κοινή ερώτηση τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούν να ενημερωθούν με ποια κριτήρια θα γίνει η χρηματοδότηση της δίκαιης μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. 

Σύμφωνα με την Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πράσινη Συμφωνία και στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου για την βιώσιμη Ευρώπη, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός ταμείου δίκαιης μετάβασης. 

Με την κοινή ερώτηση τους οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητούν να ενημερωθούν με ποια κριτήρια θα γίνει η κατανομή της χρηματοδότησης στις 41 ανθρακικές περιφέρειες της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και η Δυτική Μακεδονία και με ποιο χρονικό ορίζοντα στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο καθώς τα κράτη μέλη έχουν ανακοινώσει διαφορετικό χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης από τον άνθρακα, επίσης θα ήθελαν να γνωρίζουν αν το εν λόγω ταμείο στις επιλογές για την χρηματοδότηση θα συμβαδίζει με το στόχο της Συμφωνίας των Παρισίων για τη συγκράτηση της ανόδου θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου. 

Τέλος οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από Επιτροπή να ενημερώσει σε ποιο χρονικό ορίζοντα και με ποια εργαλεία χρηματοδότησης και τεχνικής βοήθειας σκοπεύει να συνεργαστεί με τις περιφέρειες και τα Κράτη Μέλη ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη συμμετοχή εμπλεκομένων φορέων, τοπικών κοινωνιών, εργαζομένων στην κατάρτιση των περιφερειακών στρατηγικών μετάβασης ώστε στη διαδικασία αυτή να μην μείνει κανείς πίσω. 

Την ερώτηση συνυπογράφουν ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και οι ευρωβουλευτές Κ. Αρβανίτης Α. Γεωργούλης, Σ. Κούλογλου, Ε. Κουντουρά.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Σύμφωνα με την Ανακοίνωση της ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία την επικείμενη νομοθετική πρόταση για κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη το 2050, το στόχο μείωσης εκπομπών άνθρακα κατά τουλάχιστον 50% το 2030 και στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου για μια Βιώσιμη Ευρώπη, η Επιτροπή θα προτείνει έναν μηχανισμό δίκαιης μετάβασης, ο οποίος θα περιλαμβάνει και ένα ταμείο ώστε να μην μείνει κανείς πίσω. 

Θα βασιστεί σε πηγές χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, των ΚΜ καθώς και από την ΕΤΕπ, για τη μόχλευση των αναγκαίων ιδιωτικών και δημόσιων πόρων. Η στήριξη θα συνδέεται με τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. 


Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή

- Με ποια κριτήρια θα γίνει η κατανομή της χρηματοδότησης στις 41 ανθρακικές περιφέρειες και με ποιο χρονικό ορίζοντα στο νέο ΠΔΠ καθώς τα κράτη μέλη έχουν ανακοινώσει διαφορετικό χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης από τον άνθρακα; 

- Το Ταμείο, στις επιλογές χρηματοδότησης θα δεσμεύεται από το στόχο του 1,5C; 

- Σε ποιο χρονικό ορίζοντα και με ποια εργαλεία χρηματοδότησης και τεχνικής βοήθειας σκοπεύει να συνεργαστεί με τις περιφέρειες, τα ΚΜ ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη συμμετοχή εμπλεκομένων φορέων, κατοίκων, εργαζομένων στην κατάρτιση τοπικών σχεδίων μετάβασης.

Related

What's hot? 7406040466466612934

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
"Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι υπαρξιακές προκλήσεις, η γεωπολιτική σκακιέρα και το κρίσιμο σταυροδρόμι"

FACEBOOK

TWITTER

item