Στο στόχαστρο της Ελίζας Βόζεμπεργκ η τουρκική προκλητικότητα

Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αλλά και την προκλητική στάση της τουρκικής ηγεσίας που συνεχίζει να απειλεί την ...


Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αλλά και την προκλητική στάση της τουρκικής ηγεσίας που συνεχίζει να απειλεί την Ευρώπη με στρατιές προσφύγων και μεταναστών, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ, κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ -Βρυωνίδη, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας και υπεύθυνη του φακέλου για το προσφυγικό, κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν και στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. 

Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι η Τουρκία κλιμακώνει την πολιτική έντασης σε όλα τα επίπεδα, καθώς μάλιστα οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά παραμένουν αμείωτες παρά την κακοκαιρία. Μάλιστα, ποτέ άλλοτε από την υπογραφή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό το 2016 οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά δεν ήταν τόσο υψηλές. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κ. Βόζεμπεργκ, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν τηρεί πλέον τη Συμφωνία με την Ε.Ε. για το προσφυγικό αλλά τη χρησιμοποιεί κατά το δοκούν για να εκβιάζει τους Ευρωπαίους ηγέτες. Στο πλαίσιο αυτό, ζητά από την Ευρώπη να εφαρμόσει έναν ισχυρό μοχλό πίεσης, ώστε να επαναφέρει την Τουρκία στη διεθνή νομιμότητα, και να εκφράσει έμπρακτα την πλήρη στήριξή της στην Ελλάδα, όπως αποτυπώθηκε και στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2019. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Βόζεμπεργκ: 

«Την πολιτική της έντασης και των υψηλών τόνων εξακολουθεί εσκεμμένα να εφαρμόζει η τουρκική ηγεσία το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με συνεχείς παραβιάσεις των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή. 

Καθώς κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα σε όλα τα επίπεδα, αμείωτες παραμένουν και οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά παρά την κακοκαιρία. Ποτέ άλλοτε, από την υπογραφή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό το 2016, οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά δεν ήταν τόσο υψηλές. 

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να δρα συντονισμένα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά η Τουρκία φαίνεται ότι ελέγχει απόλυτα τις ροές μεταναστών και προσφύγων και με αυτό τον τρόπο συνεχίζει να εκβιάζει την Ευρώπη. Σημειωτέον ότι κατά το διήμερο της πρόσφατης Συνόδου του ΝΑΤΟ, οι αφίξεις αλλοδαπών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου ήταν μηδενικές. 

Καθώς πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας δεν τηρείται πλέον από την τουρκική πλευρά και με δεδομένη την έκφραση της πλήρους αλληλεγγύης των Ευρωπαίων ηγετών σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, που αποτυπώθηκε και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2019, ερωτάται η Επιτροπή: 

- Διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο ή ισχυρό μοχλό πίεσης ώστε να επαναφέρει την Τουρκία στη διεθνή νομιμότητα και εάν ναι, με ποιόν τρόπο θα το πετύχει πρακτικά;»

Related

What's hot? 5304918217192508748

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item